1 meccsre bezáratta az UEFA a Fradi-stadiont - 15,5 milliós bírságot is kaptak

Feltöltve: 2014, augusztus 19 - 19:57 Frissítve: 2014, augusztus 19 - 22:51

Az UEFA és a Ferencváros hivatalos közlése szerint az európai szövetség 50 ezer euróra, azaz nagyjából 15,5 millió forintra büntette a zöld-fehéreket a Rijeka elleni Európa Liga-selejtezőn tapasztalt rasszista megnyilvánulásokért, és egy nemzetközi meccsre bezáratta a nemrég megnyitott Groupama Arénát. Az FTC fellebbez az ítélet ellen, szeptemberben lesz a tárgyalás.

A Ferencváros közleménye:

"Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Rijeka-FTC Európa Liga-mérkőzésen tapasztalt szurkolói rasszista megnyilvánulások, valamint tiltott jelképek használata miatt 50 ezer eurós - megközelítőleg 15 500 000 Ft - büntetést kapott, valamint soron következő nemzetközi tétmérkőzését hazai pályán zárt kapuk előtt kell megrendeznie.

A Ferencvárosi Torna Club minden jogi lehetőséget és egyéb, rendelkezésre álló eszközt megragad arra, hogy bebizonyítsa, évek óta küzd a kirekesztés, a rasszizmus ellen és a klub nem rasszista, nem kirekesztő, éppen ellenkezőleg.

Az FTC első magyar klubként állt a kirekesztés elleni harc mellé, amikor közel két évvel ezelőtt elkészítette kampányának első videóját. A kezdeményezést a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play-díjjal tüntette ki, amelyet az FTC elnöke, Kubatov Gábor, valamint a labdarúgó-csapat játékosa, Somalia közösen vett át. Egyesületünk ezt nem tekintette végállomásnak, és 2013 áprilisában bemutatta újabb videóját, amellyel szintén a megkülönböztetés elleni harcot népszerűsítette. Nem sokkal később a kampányról Orosz Pál vezérigazgató előadást is tartott.

Idén nyáron újabb videóval jelezte az FTC, hogy mennyire komolyan gondolja a kirekesztés elleni küzdelmet. A Ferencvárosi Torna Club továbbra is fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy miként a sportban, úgy az életben is mindenki egyenlő. Ezért Lipcsei Péter, Dragóner Attila, Thomas Doll, Gyömbér Gábor és Somalia „vezetésével” újabb videóban állt ki az egyenlőség mellett. A videó ITT tekinthető meg.

A Rijeka elleni büntetés kapcsán a klub részletes indoklást kér az UEFA-tól, ezt követően pedig egy személyes meghallgatást szeptemberre, ahol Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és nemzetközi sportjogászok fogják képviselni a Ferencvárost. Itt részletesen elmondják, hogy milyen küzdelmet folytat és vív klubunk a kirekesztés ellen, bemutatják a kampányokat, az elért eredményeket, beszámolnak arról, milyen egyéb lépéseket tett, s melyekre készül. Az FTC igyekszik meggyőzni az UEFA-t, hogy tévesen ítéli meg a klubot.

Mint ismert, egyesületünket korábban, a Sliema Wanderers elleni EL-mérkőzést követően is megbüntette az UEFA. Akkor klubunkra 20 ezer eurós (több mint 6 millió forintos) pénzbüntetést, valamint szektorbezárást rótt ki az Európai Labdarúgó-szövetség. A nemzetközi szervezet indoklásában akkor is szurkolói rasszista megnyilvánulások, illetve tiltott drapériák használata szerepelt" – olvasható a fradi.hu-n. (Fotó: Nagy Csaba)

Legyen Neked is Fradi-mezed!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON