NB I: Négy klub tavaszra "lemondott" a fiatalokról

Feltöltve: 2016, március 30 - 16:14 Frissítve: 2016, március 30 - 18:35

Az őszhöz képest nagyjából az ötödével visszaesett a fiatal játékpercek aránya az NB I-ben. Ennek több oka is van: akadtak klubok, ahol az eredményesség érdekében mondtak le a 20 éven aluli játékos bevetéséről, de arra is akadt példa, hogy az ősszel foglalkoztatott fiatalt értékesítette a klubja. Ősszel volt olyan forduló, ahol 23 fiatal is lehetőséghez jutott, tavasszal viszont olyan is akadt, amikor öt klub lemondott erről a lehetőségről.

Akció: Csoportos utazás az Eb-re, belépővel és tengerparti nyaralással

Tavaszra visszaesett a fiatal játékpercek aránya a hazai élvonalban: egy statisztika szerint amíg az őszi 19 fordulóban átlagosan 1092 percet voltak pályán a 20 éven aluli hazai nevelésű játékosok, addig tavaszra ez 863 percre csökkent, tehát a visszaesés kb. 20%-os.

Mint ismert, az idei szezonban az MLSZ kiemelten (meccsenként 3 millió forinttal) premizálja azt, ha legalább egy 20 éven aluli, hazai nevelésű tehetség 90 percen át ott van a csapatban a bajnokságban. A jó hír, hogy a klubok zöme élt ezzel a szezon során. Ősszel még inkább ez volt a helyzet, tavaszra változott némileg a kép - különböző okokból.

A DVSC-nél például az ősszel rendre pályára lépő és a kritériumnak megfelelő Balogh Norbertet eladták a Palermóhoz, a helyére nem lépett más. Újpesten a szezon elején Sallói Dániel kapott többször is lehetőséget, de később akadt, hogy nem lépett pályára, télen ráadásul a Kansashoz távozott, így az Újpest többször is "fiatal játékperc" nélkül tudta le a fordulókat (az utóbbi két mérkőzésen viszont Kecskés Ákoshoz már bátran nyúltak a Megyeri úton).

Tavaszra a kiesés ellen küzdő Békéscsaba is lemondott erről a lehetőségről (összesen alig 156 perc jutott csak 20 éven aluli játékosnak), míg a Videoton az őszi időszakhoz hasonló filozófiát követ (összesen 51 játékperc jött össze a 7 tavaszi forduló alatt).

A teljes évadot tekintve a 4. forduló jelentette a csúcsot, mert akkor mind a 12 klubnál pályára lépett 20 éven aluli, összesen a játéknapon 23 játékost vetettek be az edzők. Az ellenpólust a 20. forduló (vagyis az első a téli felkészülést követően) jelenti, amikor 7 csapatban összesen csak 13-an jutottak lehetőséghez.

Íme, a 15 legfoglalkoztatottabb 20 éven aluli hazai nevelésű fiatal:
1. Bobál Dávid (Honvéd) 2243 perc,
2. Sallai Roland (Puskás) 2017 perc,
3. Nagy Ádám (FTC) 2042 perc,
4. Lenzsér Bence (Paks) 1890 perc,
5. Vida Máté (Vasas) 1785 perc,
6. Németh Márió (Haladás) 1653 perc,
7. Berecz Zsombor (Vasas) 1478 perc,
8. Balogh Norbert (DVSC) 1452 perc,
9. Nemes Milán (DVTK) 1440 perc,
10. Gera Dániel (MTK) 1426 perc,
11. Gazdag Dániel (Honvéd) 1103 perc,
12. Kitl Miklós (DVTK) 1073 perc,
13. Hahn János (Paks) 989 perc,
14. Viczián Ádám (Békéscsaba) 948 perc,
15. Osváth Attila (Vasas) 828 perc

A Vasasnál nyúltak legbátrabban a tehetségekhez, hiszen a fenti listán 3 játékosuk is szerepel, de a Paks, a Honvéd és a DVTK is 2-2 ifjú labdarúgóval képviselteti magát. Az U20-as góllövőlistát a szombathelyi Németh Márió vezeti 6 góllal a paksi Hahn János (4) és ex-debreceni Balogh Norbert (3) előtt. A legnagyobb előrelépést a ferencvárosi Nagy Ádám érte el, aki immáron stabil felnőttválogatott, pedig szezon előtt arra volt nagyobb esély, hogy klubja az eredményesség érdekében lemondhat a 20 éven aluliak bevetéséről. (Fotó: utanpotlassport.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON