Szembemegy az NB I Európával - döbbenetes szám, tökutolsó Fradi

Feltöltve: 2016, április 8 - 12:38 Frissítve: 2016, április 8 - 15:56

Európában a harmadik legtöbb saját nevelésű játékost alkalmazzák az OTP Bank Liga csapatai átlagosan, a 2015-ös évet figyelembe véve. A tavalyi évig csökkenő tendencia azóta fordult meg, hogy az MLSZ a fiatal korosztály játszatása függvényében osztja ki a televíziós pénzeket a csapatoknak, ez a trend pedig összességében teljesen ellentétes a kontinens egészén tapasztaltakkal. A TOP 20 között három magyar klub is van a kontinensen, az éllovas klub egészen hihetetlen számot hozott össze.

Utazz a magyar válogatott Eb-meccseire: belépő + tengerparti nyaralás » »

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az európai középmezőnyben tanyázik az NB I a fiatalok játékperceit tekintve – derült ki a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) jelentéséből, amely az elmúlt hat évet vizsgálta meg ebből a szempontból.

A múlt év viszonylatában is készített azonban egy felmérést a svájci központú tudományos műhely, itt összesen 31 európai (pontosabban: UEFA-égisz alá tartozó) bajnokság viszonylatában nézték meg, hogy a 2015-ös évben mely csapatok kereteiben szerepel a legtöbb, illetve legkevesebb olyan futballista, aki 15 és 21 éves kora között legalább három évet eltöltött jelenlegi klubjánál, azaz saját nevelésűnek számít.

Ebben az összevetésben a magyar NB I egészen kitűnően áll, hiszen összességében a harmadik Európában (29,5%), csak Fehéroroszország és Csehország előzi meg a hazai élvonalat a kontinensen.

Ráadásul az OTP Bank Liga szembemegy az európai trenddel, hiszen amíg összességében csökken a saját nevelésűek száma a csapatoknál (2009 óta 23,1%-ról 19,7%-ra), addig itthon – nyilván nem kis részben a fentebb említett, a fiatalok játszatását premizáló MLSZ-intézkedésnek köszönhetően – emelkedő a tendencia, hiszen amíg 2014-ben 25,9%-os volt a hazai átlag, az mostanra elérte a majd 30 százalékot.

Ami a klubokat illeti, a legtöbb saját nevelésű játékost foglalkoztató csapatok között három magyar is van, a TOP 20-ba a Honvéd, az MTK és a DVSC is befért az UEFA-pontvadászatokat figyelembe véve.

A már említett fehéroroszok a klubok tekintetében is az élen állnak, a listavezető Gomel együttesénél például egészen döbbenetes, 91,7 százalékos az arány a 2015-ös évre vonatkozólag.

Természetesen nem maradhatott ki innen sem a kizárólag baszk játékosokkal operáló Athletic Bilbao, de ugyanígy van a cseheknél, a szlovákoknál és a bolgároknál is 2-2 csapat a "patrióták" között.

Az NB I-ben ez a hármas áll természetesen az élen a felmérés szerint, ami még érdekes, hogy az FTC esetében a 2015-ös százalék alig haladta meg a 4-et, a zöldeknél egyelőre kevésbé jellemző tehát a saját nevelésűek bevetése, természetesen itt is voltak és vannak kivételek. (Fotó: mtk.hu)

Utazz a magyar válogatott Eb-meccseire: belépő + tengerparti nyaralás » »

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON