A Fradinak óriási biznisz lesz az Eb - ennyit kapnak a magyar klubok

Feltöltve: 2016, június 1 - 14:12 Frissítve: 2016, június 1 - 16:57

A Fradinak remek üzlet lesz az Eb: azon kívül, hogy a legjobb játékosok piacképesebbekké válhatnak a tornán mutatott teljesítményükkel, még komoly UEFA-díjazás is jár a beválogatott labdarúgókért: a zöld-fehérek legalább 306 millió forintot kapnak majd játékosaik Eb-szerepléséért, de a teljes sorozatot tekintve az összeg eléri a 370 milliót is. A Videoton sem panaszkodhat, de további öt hazai klub kap még 50 milliót meghaladó összeget.

Honlapunk már korábban is foglalkozott azzal, hogy a sportszakmai sikerek mellett anyagilag is sokat hoz az Eb azon kluboknak, akik játékost adnak a tornára. Mint ismert, a Ferencvárosból összesen hat labdarúgó mehet az Európa-bajnokságra, ez pedig komoly profitot is jelent a zöld-fehéreknek.

Az európai szövetség összesen 150 millió eurót oszt szét a klubok között, ennek 60%-a az Eb-n való részvételért jár, míg a kisebb hányadot a selejtezősorozatban való szereplés teszi ki. Hogy pontosan kinek mekkora összeg jár, egy összetett, speciális számítás alapján dől el a kontinenstorna után. Az UEFA napidíjat fizet a kluboknak (beleértve az Eb előtti felkészülési időszakot is).

Mindez azt jelenti, hogy egy magyar klub - mai árfolyamon számítva - 51 millió forintot kap játékosonként az európai szövetségtől. A Ferencváros öt hazai játékost is ad a magyar keretbe, így több mint 255 millió jár a zöld-fehéreknek az Eb-ért (plusz a szlovák Stanislav Sestákért 51 millió), a Videoton pedig 102 milliót kap - a DVSC, a DVTK, a Haladás, a Puskás és az MTK 51 millióval van beljebb. Ezek az összegek arra az esetre érvényesek, ha a csoportmeccsek után kiesne a magyar válogatott, ellenkező esetben minden egyes további nap jövedelmezne.

A magyar klubok egyébként jól járnak, sokkal jobban, mint a környékbeli országok klubjai: a cseh, a szlovák, a horvát vagy a román egyesületek játékosonként a felét kapják a miénknek - a FIFA 2-es kategóriába sorolta ezen a téren a hazai futballt, főként azt értékelve, mennyit költenek nálunk utánpótlásra, vagy infrastrukturális háttérre. (Fotó: mlsz.hu)

A magyar klubok pénzdíjai az UEFA-tól az Eb-keretbe jelölt játékosok után:
1. FTC (5 magyar + 1 szlovák játékos) - 306 millió
2. Videoton (2 játékos) - 102 millió
3. DVSC, DVTK, Haladás, Puskás, MTK (1-1 játékos): 51 millió

A teljes sorozatot tekintve így néz ki a lista (a selejtezőkön pályára lépett játékosok után is jár díjazás):
1. FTC: 371,6 millió
2. Videoton: 162,5 millió
3. DVSC: 68,9 millió
4. Haladás, Puskás Akadémia: 67,3 millió
5. DVTK: 60,8 millió
6. MTK: 52,7 millió
7. ETO: 24,5 millió
8. Újpest: 9,8 millió
9. Paks: 4,9 millió
10. Vasas 3,4 millió
11. PMFC: 1,7 millió

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON