"4-5 év alatt keveset fejlődött a magyar bajnokság" - Laczkó szerint Bekővel a bajnoki címért küzdene a Fradi

Feltöltve: 2014, november 28 - 15:03 Frissítve: 2014, november 28 - 18:27

4-5 év alatt nem igazán javult a hazai bajnokság színvonala, mert bár vannak jó játékosok, de igazi csapatból csak nagyon kevés van az NB I-ben - mondja Laczkó Zsolt. A válogatott játékos szerint szombaton a tabella alapján két jelenlegi középcsapat csap össze a Ferencváros és a KTE személyében, az pedig az élklubok nagy kritikája, hogy szinte egyikük sem tudta megverni a jóval kevesebb pénzből gazdálkodó KTE-t. Laczkó beszélt arról, hogy miért nem Thomas Doll lesz a kedvenc edzője, és arról is, miért Bekő Balázs az eddigi legjobb hazai szakember, akivel dolgozott. Interjú.

Nagyon szeretnéd „megmutatni” szombaton a Fradi ellen?
- Még nem tudom, hogy játszhatok-e egyáltalán. Volt egy kisebb vádlisérülésem, ami valahol természetes, hiszen 4 hónap kihagyás után egyből meccsterheléseket kaptam. Csütörtökön már 90%-on edzettem, de mivel egész héten külön készültem, ezért aligha lehetek ott a kezdőcsapatban.

Tavasszal kisebb meglepetésre tértél vissza korábbi klubodhoz, de három hónap után távoztál. Miért nem lett ez egy tartós kapcsolat?
- Lehetett volna hosszabb távú mindez, de gyorsan kiderült számomra, hogy valójában nem lehet az. A szakmai stáb máshogy gondolta.

Nem Te vagy az egyetlen távozó tavasz óta, aki kritikával illette Thomas Dollt.
- Mert nem ez az első eset, hogy egy játékos le lett építve, azt gondolom, ha több játékos is nyíltan panaszkodik egy edzőre, akkor annak oka van. Nem Thomas Doll lesz a kedvenc edzőm, maradjunk annyiban. Nem titok, hogy volt egy ügyünk, amikor azt mondta, játsszak az NB III-ban, hogy jobb állapotba kerüljek. Ott lehet, hogy hibáztam, de aki látott mostanában hazai harmadosztályú meccset, az tudja, hogy abszolút semmi értelme ott pályára lépni szakmai szempontból, attól nem kerülök jobb fizikális állapotba. Azt kértem, hogy inkább hadd edzhessek szombaton és vasárnap is intenzíven egy várhatóan borzasztó talajú pályán lejátszott, színvonaltalan meccs helyett. A folytatás ismert, de túlzás lenne erre az esetre kihegyezni mindent. Végig furcsán alakult a viszonyunk, hiszen volt, hogy hetekig jegelt, éreztem, hogy nem bízik bennem, nem egyenlő mércével már egyes riválisaimhoz képest, de mégis akadt például, hogy 0-0-s állásnál engem cserélt be 20 percre, hogy nyerjük meg a meccset, ami furcsa akkor, amikor egyébként nem érzed a bizalmat. Én is hibáztam, de ha ugyanez 4-5 további játékossal is megesik egy csapatnál, akkor az nem biztos, hogy csak a játékos hibája lehet. Azt elismerem, hogy Doll tavasszal joggal kapaszkodhatott az eredményekbe, de most abba nem lehet.

És Bekő Balázzsal milyen együtt dolgozni?
- Elég, ha csak annyit mondok, hogy ha ő lenne a Fradi edzője, akkor szerintem az FTC nem a dobogóért küzdene, hanem a bajnoki címért, és esélye is lenne arra, hogy megnyerje, és ebben minden benne van. Nagyon sokat szidták mostanában a hazai edzői kart, én sem tudtam, mire számítsak, de ezek után számomra egy pozitív dolog, amivel szembe találtam magam. Nagyon tehetséges szakember, minden egyes rész megvan benne ahhoz, hogy komoly edző lehessen, látszik, hogy kik mellett dolgozott idehaza korábban. Angliában és Olaszországban sok, nagyon felkészült edzővel dolgozhattam együtt, és most testközelből érezhetem a kintihez nagyon hasonlóan felépített munkát. Idehaza, amit eddig személyesen tapasztaltam, nála éreztem leginkább, hogy a lehető legtöbb van meg abból, ami a külföldi szintet jellemzi.

Korábbi válogatott játékosként miért Kecskemétre igazoltál? Külső szemmel nézve erősen visszalépés színezete van.
- Ennek így kellett lennie, mert jó helyre kerültem. Nyáron eléggé elhúzódott az ügyem, és már dönteni akartam, volt 2-3 másik hazai lehetőség, olyan kluboktól is, akik a tabellán előttünk vannak. A legfontosabb szempont viszont az volt, hogy mindenáron játszani akartam, olyan csapatot kerestem, ahol azonnal oda tudok férni a kezdőcsapathoz, hiszen ebben az állapotban nem a pénzt szeretném nézni, hanem azt, hogy újra folyamatosan tudjak játszani. Ez így is lett, hiszen 3-4 edzés után egyből a kezdőcsapatban kaptam helyet. Úgy érzem, amit a Fradinál elvettek tőlem, azt visszakaptam Kecskeméten. Önbizalmat adott nekem ez a klub, ebben annak is komoly szerepe van, hogy egy igazi csapat van Kecskeméten, nagyon jó közösséggel, igazi csapatmunkával.

Ez rendkívüli?
- Ha megnézem a mezőnyt, akkor az. Látni mindenhol jó játékosokat, akik meccseket képesek eldönteni, de igazi, szó szoros értelmében vett csapatot keveset. Vannak élklubok, de nem látni stabil csapatokat, akiknél az ember biztos lenne abban, hogy hiába játszik rosszabbul, nyerni fog a végén. 55-60%-os élcsapataink vannak ahhoz mérten, ami mondjuk legalábbis a nemzetközi szint megközelítéséhez elegendő lenne. Egy Kecskemét, amely töredéknyi pénzből gazdálkodik az előtte állókhoz képest, az nem kapott ki idén a Lokitól, az ETO-tól, a Videotontól vagy az Újpesttől sem. Ha szervezetten játszunk, borzasztó nehéz minket megverni. Vegyük például a Videoton elleni meccset, amely abszolút bajnokesélyes. A pályán azt éreztem, hogy ha nincs területük, ha megszervezett játékkal találják magukat szemben, akkor hiába van náluk például a gólkirályi cím várományosa, nem tudnak mit kezdeni velünk, abszolút partiban tudtunk lenni velük. De egyáltalán nem szeretném csak rájuk kihegyezni a dolgot, hiszen mégiscsak ők a legjobbak a mezőnyből, csak arra akarok utalni, hogyha a KTE sokkal kevesebb pénzből folyamatosan pariban tud lenni nála lényegesen nagyobb költségvetésű klubokkal, akkor az a többiek kritikája is.

A Fradi se győz le benneteket?
- Ha mi nem hibázunk nagyot, akkor szerintem nem. Ezt felülírhatja az, hogy milyen napot fog ki Gera, Böde vagy Lamah. Ha jót, akkor se biztos, hogy megvernek majd bennünket, mert ma nagyjából leegyszerűsítve ennyi a Fradi játéka. A Ferencvárosban is vannak jó játékosok, és minden ellenfél méltó a tiszteletre, de reálisan nézve nem látom azt, hogy mint csapat, előrébb tartanának nálunk, és ez szakmai kérdés. Az igazolások nem sikerültek, hosszabb ideje nincs állandó magja a csapatnak, akire igazán építeni lehetne, és az egyik legnagyobb probléma, hogy gyorsan leírnak 1-2 játékost, ha velük esetleg valami probléma van, akkor gyorsan megválnak tőlük, pedig néha célszerű lenne kitartani mellettük. Arra sem lehet mindig alapozni, hogy Dibusz majd mindig megfog mindent, mert ez nem lesz így. Mivel a Ferencváros a mai napig kedves a szívemnek a szurkolói miatt, szívesebben mondanék mást, de szombaton a tabella alapján két középcsapat meccsel egymással.

A szavaid alapján egyértelmű, hogy nem érzed úgy, hogy fejlődött volna a hazai bajnokság, amióta külföldre mentél.
- Bizonyos területeken van előrelépés, színvonalban szerintem nincs. 4-5 év alatt sokat javult az infrastruktúra - a Ferencvárosnál például óriási pozitív változás állt be a háttért tekintve -, épülnek a stadionok, talán 1-2 helyen jobb lett az edző, de nem mondanám, hogy fejlődött volna a futballunk színvonala. Ha így lenne, akkor lennének csapataink legalább ősszel a nemzetközi porondon. Hogy egy személyes példával érzékeltessem ezt: azt érzem, hogy a korábbi csapataim, azaz mondjuk az a Fradi, ahol először kerültem a felnőttekhez, vagy az a Loki, amelyik Európa Liga-csoportkört játszott, gyakorlatilag biztosan megnyerné a mostani NB I-et. (Fotó: kecskemetite.hu)

Mokány Lajos

GERA - exkluzív fotóalbum karácsonyra!

Vedd meg most akciósan, több mint 20%-kal olcsóbban! Bolti forgalomban nem kapható!
ONLINE ÉS SZEMÉLYESEN KIZÁRÓLAG ITT: Részletekért ide kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON