Doll: "Még nem vagyunk Bundesliga-szintű csapat, de az a cél" - Tilos passzolni!

Feltöltve: 2015, április 9 - 09:15 Frissítve: 2015, április 9 - 12:42

A szolnoki kupameccs után kifakadó Thomas Doll volt a csakfoci.hu Tilos passzolni! rovatának vendége. A német edző nem írná alá, hogy jövőre mindkét derbit elbukják, de cserében bajnokok lesznek, az MLSZ egyes döntéseit pedig sehogy sem tudja megérteni. Úgy véli, komoly gondok vannak a magyar labdarúgásban, a fiatalok és az edzők képzésében, Lipcsei Péternek ellenben nagy jövőt jósol a kispadon is. Az FTC mestere azt is elismerte, hogy egy pápai túra nehezen hasonlítható össze egy Schalke elleni idegenbeli meccsel, ezzel együtt nem vágyik vissza mindenáron a Bundesligába. Doll "Tilos passzolni!" rovatunkban emellett Leonardóról, az átigazolási tervekről és a nemzetközi kupás esélyekről is beszélt. 10+10 kérdés a zöld-fehérek szakvezetőjéhez.

TILOS PASSZOLNI: A rovat korábbi részei itt!


1. FÉLIDŐ

1. Mit szól ahhoz, hogy külföldi edző az elmúlt 20 évben csak egyszer tudott bajnokságot nyerni az NB I-ben?
- Ez most megváltozik. A Videoton elment a mezőnytől, úgyhogy lassan talán gratulálhatunk nekik az aranyéremhez, hiszen már csak 8 meccs van hátra. Gondolom, azért tarthatott ilyen sokáig ez a sorozat, mert nagy többségében magyar edzők dolgoztak a csapatoknál, illetve azt is látni kell, hogy rengeteg mindenre szükség van ahhoz, hogy egy edző sikeres legyen. Kell egy adag szerencse, ami azzal kezdődik, hogy ki mikor vesz át egy csapatot, milyen a játékosok minősége. Joan Carrillo szerencsés időpontban ült a kispadra, és persze jól is dolgozik. Beindult a Vidi, sorra nyerte a meccseket otthon, miközben a riválisok gyengélkedtek.

2. Meglesz a bajnoki cím jövőre, de mindkét derbit elveszíti a csapat. Aláírná?
- Nem hinném, hogy a szurkolók benne lennének...Természetesen cél kell, hogy legyen, hogy úgy fejlődjünk, hogy előbb-utóbb a bajnoki aranyért játsszunk, és ha most kezdődött volna a bajnokság, már most elég jól néznének ki a dolgok, de sajnos az őszünk most még nem volt olyan jó. A kérdésre visszatérve: a magam részéről inkább úgy képzelem el ezt, hogy a derbiket jól lehozzuk, és közben bajnokok is leszünk.

3. Bár a Videoton fölényesen vezet, sokak szerint mára a Fradié a legerősebb keret. Egyetért ezzel?
- A Videotonnak, a Győrnek és a Debrecennek is nagyon erős az állománya. Fontos persze az is, hogy az ember ezekkel a futballistákkal hogyan dolgozik. Csak nevekkel nem lehet meccset nyerni. Hajnal Tamás például két évig nem játszott Németországban, most viszont érzi, hogy számítanak rá, hogy fontos a csapat számára. Ramírez csak 20 éves, így nem kiforrott játékos, de rendkívül tehetséges, és még sorolhatnám. Nem mondom, hogy miénk a legjobb keret, de hogy az egyik legjobb, az biztos.

4. Csalódott lesz, ha idén az ezüstérem vagy az MK-arany nem jön össze?
- A legfontosabb az, hogy látunk egyfajta fejlődést nyár óta. Egy éve, amikor idejöttünk, nem volt jó passzban a csapat, de elindult egy építkezés, és végül harmadikak lettünk. Az elsődleges cél a tavaszra az kell, hogy legyen, hogy ott legyünk az Európa Liga selejtezőjében, azaz a második vagy a harmadik helyen. A kupában, mondjuk ki, hatalmas lehetőség előtt állunk, hiszen a Szolnok minden tiszteletünkkel együtt mégis csak egy második ligás csapat. Be kell kerülni a döntőbe, aztán ott majd jöhet a Videoton vagy az Újpest. Mindent annak kell alárendelni, hogy több mint tíz év után újra szerezzünk egy komoly címet ennek a klubnak.

5. Mit gondol, fog még a Bundesligában dolgozni? Csalódott lesz, ha nem?
- Hozzám is eljutott, hogy vannak, akik örülnének Hamburgban a visszatérésemnek. Régen nagyon vártam a lehetőségre, és akadtak is megkeresések, de éppen Törökországban vagy Szaúd-Arábiában dolgoztam. Most itt vagyok, nagyon élvezem a munkámat, ajánlgatni pedig nem fogom magamat sehová. Jó munkaadóm van, a feltételek kiválóak, úgyhogy nem gondolkodom ilyesmin. Ha nem jön össze a visszatérés a Bundesligába, akkor is imádni fogom a futballt, és máshol is lehet jó munkát végezni. Emellett azért veszélyek is vannak, nem biztos, hogy minden ajánlatra igent kellene mondani. Ott van Joe Zinnbauer esete. Ünnepelték, amikor az U23-nál dolgozott Hamburgban, és akkor is, amikor kinevezték az első csapat élére. Nagyjából tíz meccsel később mennie kellett. Nem jött össze neki az áttörés, de biztos, hogy rajta múlt? Vagy lehet, hogy azon a csapaton, amelyik már a harmadik edzőt fogyasztja, és a hétvégén 4-0-ra kikapott Leverkusenben? Lehet, hogy nincs is meg a lehetőség a HSV-nál jelenleg a normális munkavégzésre. Ha nem adottak a feltételek, az ember könnyen meg tudja égetni magát. Itt jó a helyzet ezen a téren, nagyszerűek a ferencvárosi feltételek, de az is igaz, hogy nincsen 70 ezer néző a meccseken. Nem lehet összehasonlítani egy pápai vagy egy kecskeméti túrát azzal, ha valaki a Schalke vagy a Köln otthonában játszik.

6. A Fradi kiesne a Bundesligából? Mi lenne a csapat szintje a német versenyrendszerben?
- Nehéz kérdés, és kellemetlen is...Hogy erősebbek vagyunk-e, mint a Freiburg, a Köln, a Hamburg vagy a Stuttgart? Jelenleg aligha, azért Németország a világbajnok, talán a világ legerősebb bajnoksága a német. Úgy gondolom viszont, hogy a profi ligák valamelyikében ott lenne a helyünk. Inkább a Bundesliga II top szintjére helyezném magunkat, mert nem vagyunk még annyira jók, ami a német élvonalban elvárás. Jó, látványos focit játszunk, valami ilyesmit képzeltem el a nyáron, erre büszkék is lehetünk, de hosszú, rögös út vezet még a Bundesliga I szintjéig. Biztató, hogy sok helyzetünk van, a Puskás Akadémia ellen, az első félidőben pedig vagy 65-70 százalékban volt nálunk a labda, ami idegenben, egy futballozni tudó csapat ellen nem rossz. Egyébként a játékunk nagyban különbözik például a Videotonétól. Ők kivárásra játszanak, aztán ha lehetőség van, lecsapnak, mi pedig próbálunk irányítani.

7. Az ősz elején nagyon nem ment a Fradinak. Nem érezte akkor, hogy veszélyben a pozíciója?
- Úgy nőttem fel, hogy minden helyzetből a legjobbat akarom kihozni. Nem vagyok félős, játékosként sem voltam az, és edzőként sem. Emellett szerintem jól fel tudom mérni az ilyen helyzeteket. Egyértelmű, hogy a vezetőedző a felelős az eredményekért, de tudtam, hogy 8 új játékost nem egyszerű beépíteni. Talán kicsit alábecsültük annak a jelentőségét, hogy nagy változás volt a keretben. Talán azt hittük, az átmenet kicsit könnyebb lesz. 9 meccset nyertünk zsinórban tavasszal, erősítések érkeztek, aztán hirtelen csak a 6-7. helyen voltunk ott a bajnokságban. Novemberre találtuk meg a ritmust, most viszont fél éve nem kaptunk ki.

8. Nyáron például úgy döntött, hogy a bronzhoz sokat hozzátevő Leonardóra nem tud tovább építeni. Nehezen hozta meg a döntést? Nem félt a kockázataitól?
- A klubbal egyetértésben hoztuk meg a döntést. Fegyelmi dolgok is voltak a háttérben. Leo kiváló futballista, aki rengeteget segített a csapatnak, de ennél azért többről van szó. Ezért hívnak minket csapatnak. Soha nem volt bajom azokkal a srácokkal, akik egy kicsit lököttek, de fontos, hogy bizonyos szabályokat mindenki tartson be. Ha nem teszi meg ezt valaki, annak számolnia kell a következményekkel. Úgy döntöttünk, hogy egy másik utat választunk, és persze a reakciókból nekem is lejött, hogy nem mindenki értett egyet a lépéssel, de ezzel nincsen semmi gond. Túl sok ügy volt körülötte. Emellett mindenkit lehet pótolni.

9. Ismeri Bernd Storckot? Mi a véleménye róla és főleg a belépőjéről? Beszélt vele, amióta itt van? Sok ferencvárosi fiatal került be az utolsó pillanatban az előzetes vb-keretbe.
- Pár napja ismerkedtem meg vele személyesen, a felcsúti meccsünk előtt. Jó kis beszélgetés volt. Sok sikert kívántam neki, de nehéz dolga lesz, ezt láthattuk az U19-es Európa-bajnokságon. Az volt akkor az érzésem, hogy egyes ellenfelek nem is hajtottak 90 percen át, és akár csúnyább is lehetett volna a dolog vége. Theo Schneiderrel és Ralf Zumdickkal van inkább kapcsolatban, a fiatalokkal kapcsolatos dolgokhoz nekik lehet közük. Nem csodálom, hogy rengeteg játékost kipróbált, hiszen próbált minél pontosabb képet kapni a jelöltekről. Hogy jó-e a módszere? Én csak azt tudom elmondani, mi hogyan csináltuk ezt anno. Mindenkinek a saját útját kell járnia. Mi úgy fogtuk fel ezt, hogy nem mi találtuk fel a futballt, egy csónakban evezünk. Aztán persze kiderült például, kik azok a játékosok, akikkel együtt akarunk dolgozni, és kik azok, akikkel nem. Ha úgy érzi, hogy 1-2 edző nem elég jó a korosztályos csapatoknál, leválthatja.

10. Egyik neves elődje a magyar fociban, Paulo Sousa panaszkodott anno amiatt, hogy a hazai edzőtársadalom nem igazán fogadta be. Önnek mik a tapasztalatai?
- Jó a kapcsolatom a magyar kollégákkal, de ez szerintem annak is az eredménye, hogy abszolút keresem velük a kapcsolatot. Benczés Miklóssal is például hosszasan beszélgettem a Puskás Akadémia elleni meccsünk előtt, de az Újpestet irányító Nebojsa Vignjevic-csel is nagyon kellemes a viszonyom, nemrég pedig Horváth Ferenccel találkoztam. Lehet, hogy az is segített ezen a téren, hogy még Pintér Attila kapitányi időszakában szerveztek egy találkozót az NB I-es edzőknek, ahol jobban összeismerkedhettünk.

(Fotók: Sas Gábor)


2. FÉLIDŐ

1. Orosz Pál egy napokban adott nyilatkozatában megemlítette, hogy ősszel főtáblára akarnak jutni valamely nemzetközi kupasorozatban. Milyen messze van most a Fradi a BL-, vagy EL-csoportkörtől? Mi kellene hozzá, hogy mindez akár már a nyáron meglegyen? Hány poszton kellene megerősíteni a csapatot?
- Nagyon nehéz az út a főtábláig. A Rijeka utánunk spanyol csapatokat vert meg otthon ősszel… Nyugodtan kell építkezni, növelni kell a minőséget, ennek szellemében érkezett már hozzánk Varga Roland, Gera Zoltán, Hajnal Tamás és Cristian Ramírez is. Próbálunk minőséget vinni a keretbe, hiszen annak egyébként semmi értelme, hogy bejussunk a főtáblára, ott pedig kapjunk négy meg öt gólokat. Nem vagyunk még ezen a szinten erőben, dinamikusságban. Ami a keret kialakítását illeti, már megkezdődtek az első egyeztetések ez ügyben. 3-4 játékosra akarunk koncentrálni, akik abban is segítenek, hogy kicsit bővebb legyen az állomány. Nem tudjuk, hogy mi lesz Pavlovic vagy Ramírez sorsa, hiszen előbbi a Bremen, utóbbi a Düsseldorf tulajdona. Szorgalmasan kell dolgoznunk, figyelni kell a piacot, hogy ismét jó csapatot állíthassunk össze.

2. Tavaly papíron szoros, de egyébként egyoldalú volt a Rijeka elleni párharc, ezt Ön is elismerte. Most ki tudnák verni a Rijekát?
- Partiban tudnánk lenni. Másfajta focit játszanánk, az biztos. Erőben előrébb tartunk, és jobban össze is érett a csapatunk. Akkor 7-8 új játékost kellett beépítenünk, és nem is találtuk még a ritmusunkat, a Rijeka ezzel szemben évek óta együtt játszik. Az edzői stábbal beszéltük is a napokban, hogy ma már teljesen más lenne a párharc, de ez már a múlt.

3. Az élcsapatok edzői tavasszal folyamatosan az európai kupaindulásról beszélnek, aztán amikor összejön, az esetleges gyengébb bajnoki rajtot néha erre fogják. Többek között Ön is beszélt a kettős terhelés nehézségeiről ősszel. Mi lenne a megoldás?
- Május 31-én van az utolsó bajnokink, ha minden igaz, és lehet, hogy utána három nappal még Ligakupa-döntőt is kell játszani. Nem teljesen értem a szövetséget. El kellene gondolkodni azon, hogy a játékosoknak sem árt pihenni valamikor. Egyszerűen nonszensz, hogy június 3-án le kell játszani egy döntőt, 14-én vagy 15-én pedig már el kell kezdeni a felkészülést a nemzetközi kupaszereplés miatt. Mindenki tudja, hogy keveseket érdekel a Ligakupa, az emberek lézengenek a stadionban alkalmanként, de még az utolsó bajnoki utánra be kellett tenni a döntőt… A játékosoktól veszi el a pihenés lehetőségét. Nekem nem gond, én akár egész évben is tudok dolgozni, itt a futballistákról van szó. Januártól-márciusig télen két hónapon át alapozunk, és nyáron sem tudnak eleget pihenni. Szerintem el kellene gondolkodni azon, hogy a hosszú téli szünet miatt már februárban elkezdődjenek a mérkőzések a Ligakupában. A játékosoknak, a magyar futballnak meg kell adni a lehetőséget, hogy felhívja magára a figyelmet, de így hogyan akarjuk ezt elérni? Ezek a döntések nem feltétlenül a játékosok érdekeit szem előtt tartva születnek meg.

4. Van olyan játékos jelenleg az NB I-ben, aki a Bundesligában is képes lenne megállni a helyét? Ha igen, kit ajánlana elsősorban a német csapatok figyelmébe?
- Nem tudom, a nagy Bundesliga-csapatok mennyire merítenének innen, de vannak jó magyar futballisták, ha arra gondolok, Gera Zoltán hogy játszik, Dibusz Dénes hogyan fejlődik, vagy hogyan lépeget előre Somalia folyamatosan. Azt látni kell, hogy ezekben a bajnokságokban muszáj, hogy gyors legyen az ember. Szerintem a Videoton belső védője, Juhász Roland kiváló futballista, abszolút meghatározó a jelenléte a pályán. Simon Krisztián most került ki Németországba, és szerintem Kalmár Zsolt is fejlődni fog Lipcsében. Jó magyar játékosok is akadnak, és egyszer talán újra sok itteni labdarúgó szerepel majd a topligákban.

5. Éppen ennek az ellenkezőjét látjuk. Egyre kevesebb magyar légiós van a topligákban. Mi ennek az oka?
- Egyszerű. A képzés nem olyan jó, mint korábban. A srácok akkor még iskola után a parkban, a grundon fociztak. Nagyon sok mindent meg kell változtatni a magyar futballban ahhoz, hogy ezen a téren előrelépés legyen. Az edzőképzésen is javítani kell, hiszen ezáltal a játékosok képzése is jobb lesz. Nem mondom, hogy a magyar edzők nem elég képzettek, de mindig lehet tovább fejlődni, és a megnövekedett tudást át lehetne adni a 12-14 éves korosztálynak, akik ennek segítségével atletikusságban, dinamikusságban olyan szintre kerülhetnének, ami alkalmassá teszi őket később a felnőtt futballra. Mi értelme van annak, ha valaki technikás, de mindenki lefutja, elnyomja, lefejeli? Emellett nem csak a tehetség a fontos, hanem a mentális érettség is. A harc akkor kezdődik igazán, ha az ember elér valamit, hiszen utána először meg is kell ragadni azon a szinten. Éppen ezért örülök annyira annak, hogy az U21-es csapatunk Lipcsei Péter vezetésével nagyon jó fejlődést mutat. Az edzésprogramon finomítottak, sokat dolgoztak a játék atletikus részén, együttműködtek az erőnléti edzőnkkel. Ralf Zumdick is rengeteget segít az utánpótlásnál és a Dortmundban is megfordult Theo Schneider munkája is meglátszik már. Az első apró eredmények megvannak, az U21-es csapat teljesen máshogyan játszik, mint korábban. Taktikailag, a játékosok együttműködése terén nagyon jól néznek ki a dolgok. Nem kell minden csapatnak ugyanazt a játékrendszert játszania, de azt akarjuk elérni, hogy az alapelveink lefelé is érvényesüljenek.

6. Hetente hányszor és miről szokott beszélni Kubatov Gáborral?
- Nagyon nyitottak a dolgok itt, a Ferencvárosnál, úgyhogy viszonylag gyakran találkozunk. Az irodám ajtaja nyitva van, be-bejön, ha itt van. Állandó találkozók nem nagyon vannak, de sokszor összefutunk, és most, a szezon vége felé majd gyakrabban kell leülnünk, hiszen el kell kezdeni a játékosokról egyeztetni.

7. Mi volt a legkellemesebb és a legkellemetlenebb meglepetés, ami Magyarországon a futballban érte?
- A legkellemetlenebbről már ejtettem szót a Ligakupa-döntő kapcsán. Ezek a dolgok húztak fel legjobban. Volt, hogy egy vasárnapi meccs után kedden már megint játszani kellett, holott simán lehetett volna szerdára is tenni a mérkőzést. Szóval a versenynaptár összeállításával vannak gondok...Mindenképpen pozitív ezzel szemben az, hogy csodálatos stadiont kaptunk, és hogy a klubnál mindenki hosszú ideje azon dolgozik, hogy valami nagyot alkossunk. Mondok egy furcsa példát, egyet a sokból. Amikor idejöttem, fent ettünk a csapattal egy kis helyiségben, és felhozták az ételt. Most már van egy csodálatos éttermünk, az edzéslehetőségek pedig ugyancsak minden igényt kielégítenek. Látható, hogy itt épül valami. Nyilván ez a magyar foci, itt nincsenek óriási szponzori pénzek meg tévés jogdíjak, de amit Kubatov Gábor és csapata fel akar építeni, és hogyan ezt teszik, az kiérdemelte a nagyrabecsülésemet. Nekünk ehhez a pályán kell hozzátenni a magunkét.

8. Milyen edzői karriert jósol Lipcsei Péternek?
- Abszolút alkalmas lehet sokkal komolyabb feladatokra is. Szívvel-lélekkel teszi a dolgát. Tavaly nagyon nehéz időket élt meg, hiszen az NB III-ban szerepeltek, és sok minden zavaros volt, a játékosok sem nagyon ismerték ki magukat. Peti is sokat tanult, a csapata is jobb lehet, és örülök, hogy végre megjött az a siker, amiért már tavaly is sokat dolgozott.

9. Mit hall Németországból Dárdai Pál megítéléséről? Mi a személyes véleménye róla?
- A válogatottnál végzett munkája odakint nem nagyon téma, a Herthát pedig őszintén szólva én nem nagyon figyelem. Engem a Bundesligában a Hamburg érdekel elsősorban.

10. Tíz büntetőből hányat vágna be Dibusz Dénesnek?
- Huhhh...8-at talán. Nem mondhattam tízet, az egy picit durva lett volna (nevet).

Szabó Miklós

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON