Fradi: Orosz az igazolásokról, a szurkolókról és az állami pénzekről - interjú

Feltöltve: 2015, június 2 - 15:17 Frissítve: 2015, június 2 - 17:49

Egy tavaly nyári megállapodás értelmében tíz évig biztosított a Ferencváros működése, igaz, ezzel a szinttel nem szeretnék beérni - mondta Orosz Pál. Az FTC Zrt. vezérigazgatója beszélt arról, hogyan látja az állami cégek szerepvállalását a klubnál, és több példával szemléltette, hogyan zajlik az élet a kupagyőztesnél. Szóba került, mit tanácsoltak a Chelsea-vezetők a ferencvárosiaknak, de az is, miért ebédelnek együtt más klubvezetőkkel a meccsek előtt, és arra is kitért, milyen szabályokat kell betartaniuk a fiataloknak, ha belépnek az edzőközpontba. Kifejtette, miben hozott változást Theo Shneider és miért nem csinált látszólag két hónapig semmit a német szakember, és mit jósolt Thomas Doll a tavaszi idényre. Interjú Orosz Pállal.

Kupagyőzelem, második hely, LK-döntő. Elégedett a szezonnal?
– Én mindig azt nézem, hogy pár éve honnan indultunk. A nagy többség - teljes joggal - csak azt látja, hogy focizik kétszer 11 ember a pályán, de sokan nem is tudják elképzelni, hogy mennyi ember dolgozik a sikerért a háttérben. Az egyik nagy támogatónk, akinek skyboxa van a Groupama Arénában, amikor körbevezettük a klubházban és az edzőközpontban, nem akarta elhinni, hogy hány ember vesz részt napi szinten egy ilyen szintű klub működésében. Ennek a háttérstábnak kell a visszaigazolás, hogy van értelme a munkájának, ezt viszont csak a jó eredmény adhatja meg. Igen, elégedett vagyok a szezonnal – mondta Orosz Pál a csakfoci.hu-nak.

Jövőre még nagyobb sikereket várnak el a klubtól. Hogy áll a csapat megerősítése?
– Ramírez megtartása volt az egyik kulcskérdés, és ez rendben van. Nem mutat rosszul, hogy játékost tudtunk vásárolni egy Bundesliga II-es csapattól, vagy mondjuk igazoltunk már a Real Madridtól – még ha Mateos ott nem is volt kezdő, de mégiscsak játszott a Bajnokok Ligájában -, de le tudtunk igazolni itthonról egy korábbi riválistól egy magyar válogatott játékost is Varga Roland személyében. Ezek is mutatják valahol a klub erejét, mert egy Ferencvárosnak a magyar piacon dominálnia kell. Ramírez megtartása szakmai és üzleti szempontból is kiváló befektetés. Ha eljutunk idén vagy akár a jövő évben a csoportkörbe - ami azért erősen szerencsefüggő is -, és ott megmutatja magát, akkor benne hasonló lehetőségek rejlenek, mint Besicben. Biztos vagyok abban, hogy ha itt fut még egy hasonlóan jó szezont, akkor újra stabil válogatott lesz. Azt például nem volt rossz látni, hogy a kupadöntőn úgy szereztünk vezetést, hogy az egyik téli igazolás beadását egy másik téli szerzemény fejelte be.

Kik lehetnek a további érkezők?
– Leandróval már megállapodtunk. A középpályára biztosan kell még játékos, de csatárra és védőre is szükség van. Úgy gondolom, hogy az ajánlott 10 fős légióslimitet tartani fogjuk. Ahogy korábban is mondtam, az viszont elképzelhető, hogy a támogatás egy részét fel kell áldoznunk, mert vannak nemzetközi porondon is céljaink. A Ferencvárosban a legjobbaknak a pályán kell lenniük, ez nem lehet kérdés, adminisztratív okok miatt nem szorulhatnak a kispadra vagy a lelátóra. Brutálisan emelkedtek a pénzdíjak a nemzetközi porondon, egy csoportkörbe jutás már az Európa Ligában is ér egymilliárdot, nem beszélve arról, hogy ott szerepelve a játékos ára is megduplázódhat. Amikor Besic elment, akkor az egyik szemünk sírt, de a másik örült, mert üzletileg is jó befektetés volt, találkozott a klub érdeke a játékoséval. Tudom, emiatt néha kritizálnak, de én minden évben úgy tervezek, hogy bajnokok leszünk és jövőre már nem is lehet más célunk a tavalyi bronz és az idei ezüst után, így például a Ramírezre áldozott pénz könnyedén megtérülhet.

Könnyű ma a Fradiba jó külföldit igazolni?
– Válasszuk ketté a dolgokat. Ahogy a futballban mondják, mi amolyan inkubátor klub szerepet is betölthetünk, így alkalmasak lehetünk arra, hogy "csiszolatlan gyémántokra" bukkanjunk. Ismert, hogy Brazília felé nyitottunk már télen, Dél-Amerikából viszont sokszor rizikós lehet egy játékos leigazolása, hiszen van, aki nehezen szokja meg Európát, van, aki az időjárással nem boldogul. Viszont vannak ott olyan tehetségek, akik a topkluboknak gyengék, de attól még nagyon sok potenciál van bennük. Ha öt ilyen igazolásból csak kettő bejön, és innen tovább tud szerződni egy játékos, akkor az már minden szempontból sikeres történet. Mivel Európában jó helyen vagyunk földrajzilag, ezért a fentiekre is alkalmasak az adottságaink, de akár tudunk már olyan minőséget is idehozni, aki azonnal segíteni tud nekünk, akár nemzetközi porondon is. Sokan azt hiszik, ez kizárólag azon múlik, mennyit tudunk fizetni nekik. Ez nem így van. Lamahért kirepültünk például Párizsba, Mateosért Madridba, hogy jöjjenek el, nézzenek meg minket. Viccesen mondhatom, hogy vannak, akik azt hiszik, nálunk még kecskék legelnek a pályán, aztán amikor megjönnek, jön egy nagy rácsodálkozás, amikor meglátják a stadiont. Amikor bemutatjuk nekik a Népligetet, akkor sem azt kapják, amire számítanak. Azt a mérőrendszer használjuk, amit a Chelsea és a Barcelona, de a "fiziósunk" például korábban a West Ham Unitednél volt. Rá mondta azt Gera Zoli, hogy Angliában se volt ennél jobb szakembere. Ezek a dolgok kifelé nem látszódnak, de ahhoz, hogy a nemzetközi középmezőnybe visszakerüljünk, attól még meg kell csinálni. Amikor nyáron itt volt a Chelsea, elmentünk a klubvezetőkkel vacsorázni. Akkor mondtak egy érdekes mondatot: "Extra jó hely Budapest, és ez a bajotok!" Arra próbáltak kilyukadni, hogy itt jók a csajok, remek a klíma, fantasztikusan az éttermek, nagyon olcsó az élet, szóval minden megvan ahhoz, hogy egy ideszerződött légiós azonnal átkattanjon nyaralás üzemmódba. Ahogy ők fogalmaztak: meg kell nekik mondani, hogy uraim, maguk azért vannak itt, hogy én bajnok legyek! Szóval ilyen dolgokra is oda kell figyelni, vissza kell kapcsolni az erre hajlamos játékosokat normál üzemmódba. De amíg például Mateos könnyezve jön le sérülten a pályáról Pécsen, mert tudja, hogy ezzel elszállt az esélye, hogy a kupadöntőben pályára léphessen, addig nincs gond.

Bár a csapat ősszel is nyeregetett, mégis sokszor döcögősen. Óriási a kontraszt az őszi és a tavaszi Fradi játéka között. Miből fakad ez?
– Nincsenek nagy titkok. Nyáron nyolc embert kellett beépíteni, ez időigényes volt. Thomas Doll már ősszel is mondta házon belül, hogy teljesen más lesz tavasszal a csapat. A kulcs inkább a tél volt. Ahogy már említettem, egyrészt bejöttek az igazolásaink. Amíg egy Hajnal Tamás képes megfogni és cipelni a labdákat az edzésen, addig a fiatalok se tehetik meg, hogy visszavegyenek itt-ott. A téli felkészülést úgy csináltuk végig, hogy nem volt egy sérülésünk se, ez az orvosi háttér visszaigazolása valahol. Thomas a felkészülés közben odajött és azt mondta, hogy azt minden pillanatában Bundesliga-szintűnek érezte, mindent megkapott a munkához, és ha akarná, se tudná semmire rámondani, hogy az nem volt tökéletesen biztosítva.

Theo Schneider is télen érkezett. Az ő szerepe mennyi a klub életében?
– Érdekes volt az ő helyzete, mert amikor idejött, két hónapig nem csinált semmit - látszólag. Mondták is, hogy minek jött ez ide, amikor alig csinál valamit. Közben nem tett mást, mint figyelt mindent heteken át, majd utána elkezdte fokról fokra megváltoztatni a dolgokat. Sok dologban megkönnyíti a helyzetünket. Apró dolog, de amikor télen, az ideérkezésével egy időben Brazíliában jártunk, és elővette az akkor még Borussia Dortmundos névjegykártyát, érezhetően azonnal más polcra helyeztek minket, főként, miután megtudták, hogy a jövőben már nekünk fog dolgozni. A teljes utánpótlásunkért ő felel, természetesen konzultálva Dragival, Keller Jocival. Nálunk akadémia nem lesz, klasszikus utánpótlás központként működünk. Próbálunk apró dolgokban változtatni. Nálunk, a Népligetben is különös szabályok vannak. A fiataljainknak mindenkinek előre kell köszönniük, ha belépnek a kapun, akkor onnantól kezdve nem lehet fülhallgatóval közlekedniük, mint amit az utcákon látni a mai kamaszoktól, hanem egy közösség részeként kell viselkedniük. Nem ettől lesznek jó futballisták persze, de egyfajta kultúrát azért el tudnak sajátítani.

Beszéljünk egy kényesebb témáról, hiszen szurkolói szempontból elég nagy átalakuláson megy át a klub.
– Kubatov Gábor szokta azt mondani, hogy nem a szurkolók a hibája az, hogy senki nem foglalkozott velük éveken keresztül, hogy nem mondták el nekik azt, nem ebbe az irányba mennek a dolgok a világ futballjában. Természetes, ha ezek után nehéz megszokni azt, hogy a 80-as, 90-es évektől eltérően a futballstadion sem lehet már az a hely, ahol nincsenek szabályok. Ha részt akarunk venni az európai körforgásban, akkor bizonyos normákhoz alkalmazkodnunk kell. Amikor legutóbb megkaptuk a zárt kapus büntetést, és kint voltunk a fegyelmi bizottságnál, azzal fogadtak: "Már megint maguk?" Búcsúzóul még annyit mondtak, hogy "remélem, egy darabig nem találkozunk - a maguk érdekében…" Ne legyenek illúzióink, megvannak a módszerek arra, hogyan lehet megnehezíteni a renitens klubok életét, elég csak körbenézni, hogy a térségünkben hogyan kerülnek hátrányba azok a klubok, akikkel mindig csak a baj van. Nekünk jó lenne nem ebben a skatulyában maradni.

A másik dolog, amit az ellenlábasok felemlegetnek: "könnyű a Fradinak állami pénzből".
– Állami szponzorunk nem sok van, de ha több lenne, azzal mi lenne a baj? Tudomásul kell venni, hogy vannak nemzeti értékek és a Ferencváros is az. Amikor valaki kimegy külföldre akkor azt mindenki tudja, hogy "Puskas" és "Ferencvaros". Amikor megépült a stadion, és megkaptuk az üzemeltetést, akkor azt mondtuk, hogy bár mi biztosan nagyon értünk mindenhez, de soha ilyet még előtte nem csináltunk, bízzuk ezt szakértőkre. Profi céget kerestünk, megversenyeztettük őket, a győztessel tíz évre szóló megállapodást írtunk alá. Összegekről nem beszélhetek, de minden évre van egy bizonyos összeg garantálva a klubnak. Ezzel a megállapodással az FTC-t illető marketingjogok is átszálltak az üzemeltetőre, kivétel a merchandising-, a food and beverage- (azaz élelmiszeripari termékek) és az online jogok. A garantált összeget megkapjuk, és az efölötti profit egy része is a Fradié. A Groupama Aréna az egy évre betervezett rendezvényszámot már az augusztustól februárig tartó időszakban elérte, ami mutatja, hogy mennyire kellett egy ilyen rendezvényközpont Budapestnek. Ez a szerződés, amit tavaly megkötöttünk, tíz évre garantálja azt, hogy a Ferencváros, ha nem is ezen a szinten, de stabil első osztályú klubként el tudna működni. Ez óriási siker. Igaz, mi ehhez épp hozzátenni szeretnénk, mert nem az a célunk, hogy valahogy ellegyünk, hanem visszakerüljünk a vérkeringésbe. Aki azt hiszi, hogy mi gazdagok vagyunk, az nem a realitásban él. Egy angol Premier League-ben szereplő csapat 45 milliárd forintot kap egy évre tévés pénzként. Volt szerencsém belenézni a Chelsea fizetési listájába. Azok a játékosok, akikről soha életemben nem hallottam, se előtte, se azóta, hetente keresnek 15 ezer fontot (azaz 6,5 millió forintot), a menők 200 ezer font körül. Hetente. Ami örömteli, hogy diplomáciai téren például már egyre jobban állunk. Itthon bevezettük azt, hogy minden ellenfelünk vezetőivel, tulajdonosával meccs előtt együtt ebédelünk, vagy vacsorázunk a Fradi Skyboxban, így teljesen más "nexus" van már közöttünk, mire elkezdődik a meccs. De nemzetközi viszonylatban is igyekszünk benne lenni a körforgásban.

Ezt szolgálja az Ön ECA-tagsága is?
– Az Európai Klubok Szövetségének (ECA) marketing- és kommunikációs bizottságának vagyok a tagja 2013 óta. Ez sokkal inkább az én asztalom, a Fradinál is az a szerencsés, ha marketingesként nem nekem kell arról dönteni, hogy ki legyen a középcsatár, arra ott van Doll, Zumdick vagy Schneider. Más kérdés, hogy a működés biztosítása már a mi dolgunk is. Vannak már érezhető sikereink. A shopunk a vidéki árusítással együtt már 460 milliós forgalmat tud évente felmutatni. Csupán a derbi napján 700 Fradi-mezt adtunk el. Vannak klubok, akik sajnos egész évben nem tudnak ennyit. Mi azt látjuk, ha van egy jó Ferencváros, akkor az emberek szívesen megmutatják, hogy ők fradisták. Szükség van a sikerélményre és jó egy sikeres közösséghez tartozni A mi felelősségünk az, hogy hogyan csomagoljuk a nevünket és bizony a felelősségeink közé tartozik az edukáció is, hiszen a Ferencváros, mint Magyarország talán legismertebb márkaneve egyben vélemény formáló erő is. Ezt szolgálja például a kirekesztés elleni kampányunk, vagy az, hogy 2015 deklaráltan a társadalmi felelősségvállalás éve a Fradiban, amiben sportolók, dolgozók, vezetők egyaránt szerepet vállalnak. A Nike-val 10 éves mezszponzori szerződést írtunk alá. Ez nem szokás, de bíznak bennünk. Csináltunk egy friss felmérést a szimpatizánsaink létszámáról. Ugyanazzal a debreceni céggel, akivel 4 éve, pontosan ugyanazokkal a kérdésekkel, hogy ne lehessen félremagyarázni. Ma több szurkolója van a klubnak, mint korábban. Ez alapján 1 millió 680 ezer ember kötődik hozzánk valamilyen formában, akár csak másodpreferenciaként megjelölve a klubot. A Lokit 600 ezren, az Újpestet 400 ezren nevezték meg. Van tehát bőven bázisunk. Ezért nehéz azzal mit kezdeni, amikor valakik azt hirdetik magukról: "Mi vagyunk a Ferencváros!" Ha ez így van, akkor kicsoda Bácsi Péter? Ki Szucsánszki Zita? Ki Gera Zoltán? Ki az a több mint másfél millió ember, aki ma is szívesen adja a nevét ehhez az 1899 óta létező eszméhez? A Ferencváros nem csak Magyarország legnépszerűbb sportklubja, hanem egy eszme, ami átjárja mindenkinek az életét, aki elkötelezi magát mellette. Hajrá Fradi! (Fotók: Sas Gábor)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON