"Beavatkozás a szakmai munkába" - egyetértenek az edzők a fiatalok kvótájának ügyében

Feltöltve: 2015, július 18 - 12:18 Frissítve: 2015, július 18 - 14:15

Nem mindenki van megelégedve az MLSZ által bevezetett, a fiatalok játékát elősegítő szabályozással, amely alapján a klubok részesülnek a kiosztott pénzekből. A klubok egyénileg dönthetik el, hogy betartják-e az U20-asok szerepeltetésére vonatkozó kvótát, ennek ellenére is vannak kritikus vélemények az ügyben. Doll szerint a teljesítmény sokkal fontosabb a kornál, László úgy véli, a szabályozás beavatkozás az edzők és a csapatok szakmai munkájába, Kondás pedig amondó, nem azért kell a fiataloknak játszani, mert a szabályok azt előírják.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Honvéd edzője, Marco Rossi is felemelte a hangját a 20 éven alatti fiatalok szerepeltetésének ügyében, most pedig további szakemberek is kritizálták némileg az MLSZ új szabályozását, annak ellenére is, hogy az nem kötelező a klubokra nézve.

A Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll szerint a teljesítmény alapján kell megítélni a labdarúgókat.

- Játékosként, majd később edzőként is úgy gondoltam erre a kérdésre, hogy egy labdarúgónál nem a kora, hanem a teljesítménye számít. Világéletemben ez alapján döntöttem, így nem feltétlenül értek egyet ezzel a szabállyal, de bízunk abban, hogy az MLSZ törekvése célt ér, és ennek a köszönhetően fejlődik a magyar labdarúgás, hiszen mindannyiunknak ez a célja - nyilatkozta az mlsz.hu-n megjelent szezon előtt nyilatkozatában.

László Csaba ennél kicsit tovább ment, az MTK trénere szerint korábbi tapasztalatai szerint nem működőképes a rendszer, és úgy véli, az új szabály beavatkozás a szakmai munkába.

- A nyolcvanas években, Romániában hasonló rendszerben dolgoztam két évig, ott mindenkinek kötelezővé tették a húsz éven aluliak szerepeltetését, de gyorsan meg is szüntették ezt a rendszert, mint ahogy más országokban is megfontolták, de végül elvetették ezt. Véleményem szerint azok a játékosok, akik valóban tehetséges, jó labdarúgók, akkor is lehetőséget kapnak a csapatokban, ha ezt nem teszik kötelezővé számukra. Úgy gondolom, hogy ez a szabályozás beavatkozás az edzők és a csapatok szakmai munkájába, és nem jelent majd fejlődést a fiatalok számára. Ettől függetlenül hat húsz éven aluli játékosnak adtunk profi szerződést, köztük olyan labdarúgók is vannak, akik még két év múlva is meg fognak felelni ennek a szabálynak, gondolok Vogyicska Bálintra és Demjén Patrikra. Azok az edzők, akik bátran mernek a fiatalokra építeni, nem a szabály miatt teszik ezt, hanem ettől teljesen függetlenül - fogalmazott.

A Debrecen edzője, Kondás Elemér is osztja kollégái nézeteit.

- Nem feltétlenül azért kell egy fiatal játékosnak játszani, mert ezt szabály írja elő, én azt tartom, hogy mindenki, így a húsz éven aluli labdarúgó is a teljesítményével verekedje be magát a csapatba. Nálunk történt is már erre példa, Balogh Norbi 19 évesen egyre több mérkőzésen kap lehetőséget, és egyre fontosabb tagja az együttesnek. Mi eddig is próbáltunk saját nevelésű labdarúgókat beépíteni a keretbe, úgyhogy nálunk nem lesz érzékelhető változás a fiatalok beépítése szempontjából e támogatási szabály bevezetése után sem. Baloghra természetesen továbbra is számítunk, de lehetnek mások is, akik odakerülhetnek a csapatba, ha megfelelő lesz a teljesítményük - mondta el a szövetség honlapjának.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON