Fradi: "Arra a hozzáállásra nem készít fel az NB I, ami a bosnyákok ellen volt" - interjú Orosz Pállal

Feltöltve: 2015, szeptember 10 - 09:06 Frissítve: 2015, december 10 - 19:22

A Ferencvárosnál nem osztják azt a nézetet, hogy a csapatnak előre oda lehetne adni a bajnoki címet, viszont annak örülnek, hogy egyre kevésbé szeretnek ellenük játszani a hazai klubok - mondta Orosz Pál. Az FTC vezérigazgatója beszélt arról, hogyan dolgozták fel házon belül a Zeljeznicar elleni kiesést, milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy a váratlan búcsúra ne menjen rá a teljes őszi szezon. Az átigazolások kapcsán szóba került, miért nem lett Otigba a klub játékosa, de az is, szeretne-e még igazolni az FTC. Interjú Orosz Pállal.

Hogyan összegezné a nemrégiben lezárult átigazolási szezont a Ferencváros szempontjából?
- Elégedettek vagyunk, tulajdonképpen, akiket kinéztünk magunknak a szükséges posztokra, meg tudtuk szerezni. Ez is jól jelzi azt, hogy kezd visszaállni a Ferencváros presztízse. Az egyes pozíciókra megvagyunk, belső védő érkezése jöhet még esetleg szóba. Az egyik célunk az értékeink megtartása volt. Dibuszt például a francia élvonalba hívták, de nem nem volt olyan az ajánlat, ami az ingerküszöböt elérte volna és kimondott célunk a bajnokság megnyerése, ehhez meg persze kell Dénes is. Nem titok, hogy tárgyaltunk Otigbával, de az a feltételrendszer, amit a klubja támasztott, nem volt megfelelő, annak nem látjuk értelmét, hogy például egy év alatt beépül a csapatunkba, aztán a kölcsönadás után mehet vissza, számunkra ezért lett volna fontos egy opciós záradék legalább. Itt meg kell jegyeznem, hogy róla egyeztetettünk a szakmai stábbal is, akik jelezték, jó ha jön, de nem kell kifeszülni, mert megvagyunk így is. Ha jön valaki hátra - mert ilyenkor azért lehet még szemezgetni -, akkor az csak jó, de a stáb véleménye az, hogy így is kezelhető a helyzet. Pintér Ádám bevethető hátul is, de Batik is felépül előbb-utóbb. Szóval összességében pozitív átigazolási szezonon vagyunk túl, és azt sem érdemes elfelejteni, hogy tavaly a Premier Leauge-be, idén a francia és az amerikai élvonalbeli bajnokságba sikerült pénzért játékost értékesíteni, más hazai csapatokról ez most kevésbé mondható el. Ez is mutatja, hogy a játékosoknak - így légiósoknak is - érdemes lehet a Ferencvárosba szerződni, mert van előrelépési lehetőség. Azzal persze mindenki tisztában van, hogy egy nemzetközi kupában való csoportkör dobná meg igazán a játékosok és ezáltal a keret értékét.

Ha már szóba került: az Európa Liga-szereplés lehet az egyetlen fájó pont a szurkolóknál az idei szezonban.
- Óriási csalódás volt a kiesés, most is azt mondom, hogy ez a csapat többre hivatott annál, mint amit akkor mutatott. Igazából a Zeljeznicar ellen, az első meccs első félidejében el kellett volna dönteni a párharcot a ziccerek alapján, de egy hajrágóllal kikaptunk. A visszavágóra is komolyan készültünk, Szarajevóban úgy fogadtak minket, mintha mi lennénk a Real Madrid. Thomas Doll meg is jegyezte, hogy Bundesliga-szintű feltételek mellett készülhetett a csapat a nemzetközi porondon is. Amikor megérkeztünk, a Zeljeznicar egy munkatársa azt mondta, hogy csodák csak egyszer történnek, és az már Budapesten megtörtént. Később, a klub vezetői is csak félve hozták szóba azt az opciót is, hogy ők juthatnak tovább, persze, próbáltuk ezt kellő szerénységgel fogadni. De így sem volt kellemes a kiesés után az együtt érző mosolyokat látni a bosnyákok arcán. Sajnos tényleg, kétségtelenül megérdemelték a továbbjutást és a kudarcokat ugyanolyan méltósággal kell tudnunk elviselni, mint amilyen alázattal a sikereket.

Hogyan sikerült házon belül kezelni a Zeljeznicar elleni kiesést?
- Leültünk közösen, a játékosok, a stáb, a vezetőség, és több fordulóban kibeszéltük a párharcot. A játékosok elmondták, hogy azt érezték belülről, 10-ből 8-szor szerintük megnyernék a meccset, de ez a két találkozó volt az, amin egyszerűen semmi nem ment, olyan görcsös volt a játék, hogyha reggelig kell játszani, talán akkor se lőnek gólt. Érezni lehetett rajtuk, hogy borzasztóan sajnálják a kiesést. Van egy olyan angol mondás, hogy "a kifutott tej felett ne sírjál". Mi ott húztunk egy vonalat, és nagyon erősen próbáltuk sulykolni a csapatba, hogy mostantól akkor nézzenek csakis előre és kiemelten koncentráljanak a bajnokságra. Mert láttunk már olyat sokszor, hogy egy kupakiesés
úgy megfog egy csapatot, hogy a következő hetei, hónapjai teljesen rámennek erre. Ezt a veszélyt próbáltuk elkerülni, szerencsére a csapat jól reagált a helyzetre, egyből át tudott kattanni, és a folytatásban megfelelő mentalitással hozta a meccseket. Az, hogy ez nem csak átmeneti állapot, mutatja a legutóbbi, Paks elleni meccsünk is. Nem játszottunk igazán jól végig, de így is biztosan nyertünk 2-0-ra, de a lefújás után mégis a játék képe miatt elégedetlenkedő játékosainkkal volt tele az öltözőfolyosó.

Nyilván sokan mondják azt, hogy jó-jó, hogy itthon szárnyal a Fradi, dehát a nemzetközi porond...
- Ezt a véleményt el kell fogadni, mert igazuk van, ezzel együtt kell élni, és amikor lesz lehetőség javítani, akkor azt a lehetőséget meg kell ragadni.

Sokak szerint előre odaadható a bajnoki cím a Ferencvárosnak.
- Ugyan. A bajnokságnak kevesebb, mint az egy negyede ment le. Nem szabad, hogy belekényelmesedjünk ebbe a helyzetbe, de szerintem ennek nincs is meg a veszélye, ismerve az edzőink hozzáállását. Nyilván minden szériának vége szakad egyszer, de remélem, hogy az még sokára lesz majd. Azt mondják, hogy egy derbi mindig háromesélyes. Látható ugyan, hogy a Ferencváros most az Újpest előtt jár, de a labda gömbölyű és nagyon koncentráltan kell pályára lépnünk a hétvégén, ahhoz, hogy elérjük a célunkat és elhozzuk mindhárom pontot. Azt persze nem rossz érzés hallani a színfalak mögött a riválisoktól, hogy nem jó érzés ellenfélként jönni a Groupama Arénába. Sikerül lassan visszaállítani a presztízsünket idehaza, ez hosszú éveken át nem volt jellemző. A következő lépés, hogy a nemzetközi szinten is kamatoztatni tudjuk ezt. Mi arra törekszünk, hogy elég nagy tempóban, más gondolati sebességen futballozzunk, de az olyan hozzáállásra a hazai bajnokság eddig nem igazán készített fel, mint ami a bosnyákok elleni meccsen volt. Amikor az ellenfél odavág, "legépel" pillanatok alatt, kapsz öt pofont, rúgást, csípést és ezt nem szoktad meg hétről hétre, akkor megnézed, kéred-e a hatodikat is. Ezen változtatni kell idehaza is, de vannak már erre törekvések.

Például?
- A bajnoki szezon előtt az NB I-es bizottság meghívott vendégeket, voltak a szövetségtől is. Arról beszéltünk, hogy a játékvezetői felfogásban dominálnia kellene annak a szemléletnek, hogy a test-test elleni küzdelmet a legvégsőkig engedik, viszont extrán büntetik a sunyi szabálytalanságot. Ezt szerintem egyre inkább viszontlátni a pályán. Csak akkor lehet fejlődni, ha ebben a szellemben mennek a bajnoki meccsek. Az egész utánpótlásunkban ezt a szemléletet próbáljuk alkalmazni. A fiam az U15-ben játszik. Elmondásai szerint a gyakorlatoknál legfeljebb némi különbség van Theo Schneider érkezése óta, de azt sikerült beleverni a fejekbe, hogy minden egyes edzés egy meccsnek minősül, nincs különbség mérkőzés és edzés között játékban, tempóban, hozzáállásban. Korosztályos csapataink rengeteg nemzetközi találkozót játszottak, vannak olyan együttesek, amelyek 2.500-nél több km-et utaztak busszal mérkőzésekre hazánkban és a környező országokban a nyáron. Cél, hogy már ezek a korosztályok minél nagyobb nemzetközi rutint szerezzenek. Nagyszerű kombinációja van most a hazai és a nemzetközi tapasztalatnak az utánpótlásnál. Olyan ikonok, szakemberek és egyben nagybetűs EMBEREK vannak a csapatok élén és a stábokban, akikre a gyerekek felnéznek, büszkék rájuk és egy egységet alkotnak velük. Ez nagyon fontos. Mi már látjuk, hogy az elkövetkező években nagyon sok örömük lesz a szurkolóknak a Fradi saját nevelésű játékosaiban. (Fotó: Sas Gábor)

Mokány Lajos

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON