A Fradinak már zsebben a 250 millió, 320 millióért hajt az Újpest, a Loki, a Vidi és az MTK

Feltöltve: 2016, április 6 - 11:53 Frissítve: 2016, április 6 - 14:11

A szakmai elismerés mellett anyagi jutalom is jár a dobogósoknak az NB I-ben. Értelemszerűen a bajnok kapja a legtöbb pénzt, de jár különprémium a második és a harmadik helyért is. A kluboknak még az sem mindegy, hogy hányadik helyről jutnak ki a nemzetközi porondra, hiszen a kiadás szinte ugyanaz, a bevétel viszont nem: üzleti szempontból akár közel 130 milliós is lehet a különbség ezen a téren.

Akció: Csoportos utazás az Eb-re, belépővel és tengerparti nyaralással

Mint arról többször is beszámoltunk, az MLSZ a központosított jogokból (TV-s pénzek, szerencsejáték-pénz) komoly összegeket juttat a klubokhoz. A legnagyobb bevételre a légiósokkal és a 20 éven aluli hazai nevelésű fiatalokkal kapcsolatos ajánlások betartásával lehet szert tenni. Kiegészítésként a televíziós közvetítések alapján is kapnak a klubok pénzt, de az kisebb tétel a többihez viszonyítva (erről itt írtunk bővebben).

Komoly tételt jelent viszont a szezon végi célprémium, amely csak három csapatnak jár: azoknak, akik a dobogón zárnak. A legjobban értelemszerűen a bajnok jár, a Ferencváros már kalkulálhat az ezért járó bruttó 254 millió forinttal, a második és a harmadik helyért, valamint az ehhez társuló prémiumért még óriási csata zajlik.

Az ezüstérmes bruttó 190,5 milliót kap majd, míg a harmadik helyen záró együttes bruttó 127 millió forintban részesül, így közel 320 milliónyi bónusznak "még nincs gazdája". Jelen pillanatban a két dobogós helyre öt klubnak lehet reális esélye: az MTK-nak, a Videotonnak, a Debrecennek, az Újpestnek és a Paksnak is, amelynek a kék-fehérekhez hasonlóan van egy elhalasztott meccse.

Természetesen nem árt megemlíteni azt, hogy a bónusz egy része eredményességi prémiumként ilyenkor a játékosokhoz kerül, akiket a nemzetközi kupaszereplés eléréséért is honorálni szoktak a klubok. Az említett kluboknak éppen emiatt sem mindegy, hogy mondjuk a dobogót elérve vagy "csak" a 4. helyről jutnak ki az európai porondra.

Mint ismert, az Újpest jelenleg még a nemzetközi porondról szóló eltiltás utolsó évét tölti, a Ferencváros pedig a bajnoki cím mellé a kupát is elnyerheti - így akár az NB I 4., sőt még az 5. helye is európai kupaszereplést érhet. A bajnoki célprémium viszont csak az első három helyezettnek jár, így nagyon nem mindegy, hogy egy klub mondjuk a harmadik vagy a negyedik helyről harcolja ki a nemzetközi kupaporondot. A különbség ez esetben 127 millió forint, és ez a klubvezetőknek sem mindegy, hiszen nem lényegtelen számukra, hogy a szezon előtt, az átigazolási időszakban milyen források állnak rendelkezésre.

Természetesen azért az UEFA is honorálja a klubokat lejátszott körönként (legalább 200 ezer euró fordulónként), de ez az összeg csak a teljes évad végén, azaz közel egy évvel később kerül kifizetésre, így azzal a bevétellel előre nem kalkulálhatnak a klubok. (Fotó: Sas Gábor)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON