"Azt sem mondhatjuk, hogy Pintér egy idióta, Dárdai meg egy fenomén" - interjú Marco Rossival

Feltöltve: 2015, január 9 - 12:14 Frissítve: 2015, január 9 - 16:16

Pár napra Magyarországra érkezett Marco Rossi, a Budapest Honvéd egykori szakvezetője. Az olasz szakember csakfoci.hu-nak adott exkluzív interjújában elmondta, az olasz harmadik ligába a lehetőségek ellenére nem akart menni, nálunk viszont szívesen dolgozna ismét - gondot jelent, hogy ajánlatot még nem kapott. A tréner amondó, George F. Hemingway nem tud kevesebbet fociról, mint egy átlagos tulajdonos, nem lehet megmondani, hogy Alessandro del Piero tudna-e segíteni a pályán a kispestieknek, a Ferencváros nemhogy nem lépett előre, gyengült a tavalyi idényhez képest, Pintér Attilát pedig nem lehet leidiótázni a válogatott szereplése miatt. Segítője, Cosimo Inguscio kitért arra is, hogy a magyar csapatok nem erőnlétileg, hanem taktikailag vannak hátrányban általában a nemzetközi kupameccseken. Interjú.

Magyarországra látogatott a napokban a Honvéd egykori vezetőedzője, Marco Rossi és jobbkeze, Cosimo Inguscio, aki többek között a csapat fizikai felkészítéséért is felelős volt. A két tréner felkereste a kispesti klubot is.

– Talán hoztunk egy kis szerencsét is nekik, rájuk férne – kezdte Rossi a csakfoci.hu-nak.

Most 13. a Honvéd. Pusztán ennyi lenne a gond?
– Többször nem volt szerencséjük, az biztos. Több olyan meccs is volt, ahol jobbak voltak, mégis kikaptak. Mi is anno 3 meccset veszítettünk el két év alatt a Pápa ellen úgy, hogy 60 helyzetünk volt. Ez benne van sajnos. Az irányításommal majdnem két évig folyamatosan harcban voltunk a nemzetközi kupaszereplésért, megvertük a Vidit, a Győrt, a Fradit. Ezek után, ha egy játékosnak nincsen lehetősége továbblépni egy erősebb együtteshez, az kiábrándító tud lenni, nem használ a motivációnak. Sokan maradtak Kispesten olyanok, akik egy jobb csapatban is játszhatnának. Nekik újra meg kell találni a megfelelő motivációt, de ez sikerülni is fog, hiszen kaparni kell a bentmaradásért. Mi akkor értünk el jó eredményeket, amikor szervezettebbek, dinamikusabbak, agresszívebbek voltunk az ellenfélnél. Amikor rövid volt a csapat, a részei együtt mozogtak. Erre van szükség volt is, de meggyőződésem, hogy nem esnek ki.

Mi a helyzet Önnel és az edzői pályafutásával?
– Volt néhány lehetőségünk az olasz harmadosztályból, de nem hiszem, hogy a Serie C lenne a legmegfelelőbb hely a karrierem folytatására. Az ottani klubok rengeteg problémával küzdenek. Vannak olyan nagyvárosi csapatok, amelyek azt hiszik, hogy pusztán a veretes múltjuk miatt ma is ők a legjobbak, holott a gazdasági háttér egyáltalán nincsen rendben, és a munkakörülmények sem megfelelőek. Emellett három, egyenként 20-22 csapatos csoportból áll a liga, de mindenhol csak 5-6 olyan klub van, amely normálisan működik, azokért a kispadokért pedig ölik egymást az edzők. A Serie B-ben is sok helyütt vannak komoly gondok. Rengeteg a szakember, ráadásul azt sem pontosan értem sokszor, mi alapján választ egy-egy elnök vagy sportigazgató. Elméletileg az elvégzett munka vagy az eredmények alapján kellene, de a jelek szerint Olaszországban elsősorban a kapcsolatok számítanak. Ez egyébként Magyarországon is előfordul. Bízom benne, hogy itt sem felejtettek el, Önöknél, hiszen meggyőződésem, hogy jó munkát végeztünk Kispesten.

Hány magyar csapattal tárgyalt eddig bármikor is személyesen vagy ügynök útján? A Haladás, a Pápa, és a Győri ETO kapcsán is lehetett pletykaszinten hallani a nevéről.
– Egy ember hívott fel egyszer, de egy olyan klubról beszélt, amely aztán soha nem tett ajánlatot. Egyetlen elnök vagy sportigazgató sem keresett, pedig a telefonszámom nem titkos. Májusban, amikor elmentem, sokan beszéltek a Videotonról, de az is megmaradt pletykának. Ahogy látom, most már sok helyen volt váltás az NB I-ben, és mivel csak 13 meccs van hátra, nem hiszem, hogy már olyan sok változás lesz nyárig.

Melyek azok a csapatok, amiket bevállalna Magyarországon? Hány van?
– Sok akad, ami érdekes lehet. Nyilván a legjobb az lenne, ha egy meghatározó klubnál lehetne dolgozni, ahol adott minden feltétel.

Ma hogyan látja a Honvédnál eltöltött időszakot és a elválás okait?
– Nagyon jól éreztük magunkat Kispesten. A szurkolók elismertek, és mindenkitől, a tulajdonostól kezdve a dolgozókig megkaptuk a szükséges támogatást. Aztán decemberben egy ügynök, akivel kapcsolatban voltak, szétküldött egy mailt több helyre, amelyben engem mutatott be. Ekkor megtört valami. Hemingway úr ezt a lépést inkorrektnek érezte. Én azt mondom, normális, ha az ember időben elkezdi tervezni a jövőjét, ez nem befolyásolta a munkámat. Aztán kikaptunk a Mezőkövesdtől és a DVTK-tól két olyan meccsen, ahol nem érdemeltünk vereséget, és hirtelen 2 pontról 8-ra nőtt a távolság a dobogóhoz képest. Ekkor a csapat mintha leengedett volna. Ötször kaptunk ki, így leültünk, és megegyeztünk abban, hogy elválnak útjaink.

Ki a Honvéd jelenlegi legértékesebb játékosa?
– Nehéz megmondani, mert nem láttuk az összes őszi bajnokit, de egy olyan csatár, mint Youla nekünk anno sokat segíthetett volna.

Az idény közben menesztett Pietro Vierchowod szerint George F. Hemingway nem sokat ért a focihoz. Önnek mi a tapasztalata?
– Nem kevesebbet, mint bármely más elnök, az biztos. És nem csak a magyar viszonyok között igaz ez, Olaszországban is igaz lenne. Olyan elnök, aki folyamatosan tanulni akarja a futballt, mindig tudni akarja, mi miért történik. A viszonyunk megromlásáig naponta beszéltünk ilyen dolgokról. Érdekli a dolog, viszont nem szól bele, kinek kellene játszania. Vierchowod helyzetében nem volt meglepő, hogy menesztették, hiszen nem jöttek az eredmények. Ilyen a futball.

Mi a véleménye Fabio Cordella eddigi tevékenységéről? Hozott jó játékost, dobott be merész ötleteket, de az olasz vonal eddig nem hozta meg az igazi áttörést.
– Jó kapcsolatai vannak Olaszországban, de ő is abból főz, amije van. Mindannyian tudjuk, hogy a Honvéd lehetőségei behatároltak. Lanzafamét is úgy sikerült idehozni, hogy a fizetése nagy részét az olasz klubja állta, de ez az egy ilyen eset volt. Volt, hogy szükségem lett volna egy balbekkre, és két nevet mondtam neki. A kecskeméti Forrót és Mohlt. Egyiket sem tudtuk elhozni, mert nem tudtunk jobb feltételeket kínálni nekik. Ezt csak azért mondom, hogy érzékeltessem a lehetőségeket.

A legújabb projekt állítólag Alessandro del Piero ide hozatala.
– Del Pierót senkinek nem kell bemutatni, de mindannyiunkon nyomot hagy az idő. Rajtam is, rajta is. Ausztráliában nem volt kiemelkedő játékos, Indiában még kevésbé. 40 éves. Arcként segíthet, az biztos, de azt nem tudom, hogy a pályán mi lenne a helyzet. Ahhoz, hogy az ember ki tudjon emelkedni a magyar mezőnyből, elengedhetetlen a megfelelő fizikai állapot.

Rossi jobbkeze, az erőnléti felkészítésért felelős Cosimo Inguscio így beszélt arról, hogy az említett Del Piero vagy a szintén a klubbal kapcsolatba hozott Fabrizio Miccolitól mit lehetne várni Kispesten.

– Del Piero már nem tudna 90 percet játszani, és nem is szabadna ezt várni tőle. Úgy kellene használni, annyi lehetőséget kellene neki adni, hogy a legtöbbet tudja hozzátenni a csapat játékához. Fontos lenne esetében a fizikai felkészültség, de ha Cordella van olyan ügyes, hogy végül ide tudja hozni, akkor a jelenléte idevonzhat más olyan játékosokat, akik amúgy nem jönnének. Fabrizio Miccoli esete teljesen más. Láttam nemrég játszani, kiváló edzettségi állapotban van. A Serie A-ban is simán megállná a helyét. Ő döntött úgy, hogy a lakóhelyéhez közel, Leccében futballozik a harmadik ligában.

Havonta hány magyar meccset néz meg?
– A fordulók feléből láttam meccseket, elsősorban olyanokat, ahol érdekelt volt a Honvéd, úgyhogy képben vagyok.

Esett vagy emelkedett az NB I színvonala a korábbiakhoz képest?
– Maradt a korábbi szinten. Annyi a különbség, hogy egyes csapatok előreléptek, mások gyengültek. A legnagyobb meglepetés a Paks szereplése. Nem hittem volna, hogy féltávnál így állnak majd. A Videoton kerete nem sokat változott, csak Simon Ádám érkezett a kezdőbe, de az ő beépítése bevált. Mentálisan jobb állapotban vannak a fehérvári játékosok, és minden esélyük megvan az aranyéremre. A másik oldal a Ferencváros. Szerintem a Fradi vesztett a minőségéből. Besic, Leonardo és Jenner helyettesét nem sikerült megtalálni. Utóbbi kettő egyedül döntött el meccseket. Én soha nem engedtem volna őket elmenni, de nem én vagyok az edző.

A Videoton az eddigiek alapján kimagaslik a jelenlegi magyar mezőnyből. Mennyire tartja érettnek a csapatot a nemzetközi porondra?
– Jobb eredményekre hivatott a csapat, mint amit a magyar klubok mostanában elértek. A tavalyi nyár nem volt túl izmos ebből a szempontból. A klub egyébként jó úton van afelé, hogy felzárkózzon a nemzetközi szinthez. Nagy gondot fordítanak a szervezettségre, az pedig általában véve előnyös, hogy épülnek a stadionok az országban. Ahhoz viszont, hogy jobb játékosokat sikerüljön idehozni, nyilván magasabb fizetések kellenek. Olaszország 20 éve a futball vezető hatalma volt Spanyolországgal egyetemben, mostanra pedig Anglia és Németország is megelőzte. A spanyoloknál rengeteg a tehetség, a klasszis, de az igazán jók onnan is fokozatosan elvándorolnak Angliába és Németországba. Szerintem Messi is elhagyja előbb-utóbb a Barcelonát, hiszen az angol vagy a német ligában több pénzt kereshet. Az oroszoknak mikor volt olyan játékosuk, mint Puskás? Soha. Viszont rengeteg pénzük van. Igaz, mostanában nem szeretnek fizetni, ahogy Capello esetében halljuk.

A hazai klubok nemzetközi meccsei kapcsán gyakran elhangzik az is, hogy erőnlétileg is lemaradásban vagyunk a középmezőnyhöz képest, holott azt lehet a legkönnyebben fejleszteni. Inguscio nem osztja ezt a nézetet.

– A fizikai felkészítésben is megvannak az alapok, amelyek mindenhol ugyanazok. Persze vannak minden országban sajátságok, de nem hinném, hogy olyan nagy különbség lenne erőnlétben a magyar csapatok és nemzetközi kupaellenfeleik között. Inkább taktikai dolgokban érzem a lemaradást. Amit az ellenfél megold taktikával, azt a magyar csapatoknak gyakran futással kell, így pedig könnyebb elfáradni. Ez vagy azért van, mert a másik edző taktikailag felkészültebb, vagy azért, mert a játékosok nem képesek megvalósítani, amit kellene. A pénz beszél. Amikor a Honvédhoz kerültem még Marco érkezése előtt, nagy probléma volt, hogy nem voltak az emberek túl nyitottak felém, féltek az új dolgoktól. Nagyon bizalmatlanok az itteniek a külföldről érkezőkkel szemben. Mindenki attól félt, hogy az új metódusaim sérüléseket fognak okozni, aztán amikor kijött a munka eredménye, már kaptam a visszajelzéseket a játékosoktól, hogy bíznak bennem. A Honvédnál felmértük a lehetőségeket, és úgy alakítottuk ki az erőnléti felkészítést, hogy a csapat dinamikusabb legyen, és többet tudjon futni, mint az ellenfelek, és ezzel kompenzálni tudja a más hiányosságokat. Marco taktikájával és az erőnléti felkészültséggel el tudtuk tüntetni sok esetben a képességbeli hátrányunkat – fogalmazott.

Kollégája taktikai különbségeket említett. Ebben a tekintetben le van maradva a magyar edzői kar?
– Ha az ember kilép a nemzetközi porondra, vannak erősebb, gyorsabb játékosok az ellenfélnél, de nem mindenki – vette vissza a szót Rossi. – Az európai középmezőny viszont agresszívebb, intenzívebb játékot játszik, ez a nagy különbség. Láttuk, ahogyan a Bayern München hetet rúgott a Romának. Taktikailag, technikailag tökéletesek voltak a németek, emellett ritmusban hatalmas volt a különbség a két csapat között. Magyarországon vannak csapatok, akik egy meccs közben néha pihennek. Járatják a labdát, miközben az ellenfél visszaáll, és várja, hogy történjen valami. Külföldön ez nincs meg, ott folyamatosan nyomás alatt vannak a csapatok. Emellett a játékosoknak egészen héten keményen oda kell tenniük magukat, hogy ez a hétvégén is menjen.

Mitől lehet vonzó mostanában az olyan idősebb olasz játékosok számára az NB I, mint Tommaso Rocchi?
– Jó játékos volt, mint ahogy Bonazzoli is, de ők ma már nem ütik meg az olasz élvonal szintjét. A második és a harmadik ligába nem mennek el, ott túl verekedős a játék, inkább elmennek külföldre egy első osztályba. Nem azért jött ide Rocchi, mert mindenképpen Magyarországon akart játszani. Nem volt lehetősége a Serie A-ban szerepelni. Én miért jöttem anno ide? Mert nem volt esélyem kispadhoz jutni még a Serie B-ben sem. Ez az igazság.

Más téma. A válogatottat alaposan felrázta Dárdai Pál. Mi a véleménye róla?
– Meccset sajnos nem láttam, de az eredmények önmagukért beszélnek. Azt tudom, hogy nagyjából ugyanazok a játékosok kapnak szerepet, mint korábban, de hát ez törvényszerű is. Egy edző nem tud minőséget beletenni egy csapatba, viszont szervezetté tudja tenni, így pedig akár egy erősebb együttest is le lehet győzni. Dárdai Pál munkája tehát sikeres, ez nem kérdés. Ugyanakkor azt nem mondhatjuk, hogy Pintér Attila egy idióta, Dárdai meg egy fenomén, mert ez sem fedi a valóságot. Szerintem Pintér Győrben kiváló munkát végzett.

Kik a legjobb edzők jelenleg Magyarországon?
– A bajnokságban jelenleg mindenképpen Carrillót kell a legjobbnak nevezni, hiszen ugyanazzal a kerettel jobb eredményeket ér el, mint Gomes vagy Sousa. Garami Józsefet nagyon nagyra tartom, nevezhetjük "number one"-nak is. Bekő Balázs munkáját is elismerem, mint ahogy szerintem Csertői Aurél is jól dolgozik Pakson. Szivicsre is igaz ez, de neki azért a kerete is igen erős. Kondás Elemérre sem lehet panasz Debrecenben, és szerintem Artner Tamás is jó szakember annak ellenére, hogy a Haladástól kirúgták. 4-5 meghatározó játékosa távozott, Radó sem az igazi idén és Halmosi is többre lenne képes, emellett szerintem a korábban a Honvéd kapcsán említett motivációs gondok is kijöttek. Jelenleg neki, Pintérnek és Horváth Ferencnek sincsen állása, úgyhogy nem lesz egyszerű nekünk itt csapatot találni. Pláne, hogy van még egy nehézség…

Micsoda?
– A nyelv. Képtelen vagyok megtanulni. Minden tiszteletem a magyar embereké. Szerintem ők a legokosabbak, ha képesek voltak erre. Ha csak ezen múlik, hogy nincsen csapatom, akkor nem túl fényes a jövőm… (Fotók: honvedfc.hu, vidi.hu)

Szabó Miklós

GERA - exkluzív fotóalbum!

Vedd meg most akciósan, több mint 20%-kal olcsóbban! Már a Fradi-shopban és további 16 helyszínen is kapható!
ONLINE ÉS SZEMÉLYESEN KIZÁRÓLAG ITT: Részletekért ide kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON