"100%, hogy lesz 8000 az átlagos nézőszám Kispesten" - Tilos passzolni Hemingway-jel

Feltöltve: 2015, január 26 - 14:05 Frissítve: 2015, január 26 - 17:31

A Honvédnál 500 és 3000 euró között lehet most keresni, és akik a klubtól elmennek, nem érnek többet ennyinél, azt viszont az idő dönti el, hogy a kispesti klub jár-e jó úton, vagy azok, akik irreális fizetéseket adnak NB I-es játékosoknak - mondta George F. Hemingway. A Bp. Honvéd tulajdonosa a "Tilos passzolni!" rovatban beszélt arról is, miért kerültek távol a bajnoki címtől, elmondta, ő maga sem gondolta volna, hogy ennyi pénzt emészt fel egy élvonalbeli csapat, de azt is elárulta, mely hazai klubok működését tartja követendőnek. Rovatunkból kiderül, a futball terén mire adna magának 10-est és mire 1-est a klubtulajdonos. 20 kérdés és 20 válasz - George F. Hemingway.

TILOS PASSZOLNI: A rovat korábbi részei itt!


1. FÉLIDŐ

1. Azt mondta, hogy amikor megvette a Budapest Honvédot, volt egy víziója. Mi volt az?
– Remélem, ezt nem szó szerint értik, mert víziója általában evangélikus hittérítőknek szokott lenni… Inkább elképzelésem volt arról, hova juthatunk. 2006-ban úgy számoltam, hogyha a dolgok úgy maradnak, ahogy akkor álltak, akkor nem lesz nehéz bajnoknak lenni. De a dolgok nem maradtak úgy. 2008-ban nagy változások álltak be az NB I-es környezetünkben, 2011-ben még nagyobbak, és az a kép, amit én eleinte látni véltem, megváltozott. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a csatatér időközben megváltozott. Akkoriban a mi költségvetésünk átlagos volt, de mivel mi ki is fizettük azt a játékosoknak, amit megígértünk, volt egy meglévő előnyünk másokkal szemben.

2. Mekkora hátrány a Honvéd számára, hogy szinte egyedüliként az NB I-ben fizetési plafont alkalmaz?
– Hátrány, de nem olyan nagy, mint azt az ember gondolná. A tisztesség és az átláthatóság néha hasznosabb. Nálunk most 500 euró és 3000 euró között lehet keresni. Akik elmennek tőlünk, véleményünk szerint nem érnek többet havi 3000 eurónál, de ettől még lehet, hogy 6-8-10 ezret kapnak máshol. Meglátjuk, hogy azoknak lesz-e igazuk, akik a 3 ezer eurós játékosoknak 8 ezret fizetnek ki, vagy nekünk, akik annyit ígérnek, amennyi reális. Attól, hogy egy 3 ezer eurós játékosnak másutt többet adnak, még nem fog úgy teljesíteni, mint egy 10 ezres. Ugyan nem értek egyet vele, de hidegen hagy, ha valaki ma idehaza 6 milliót keres, amennyiben akad olyan klubvezető, aki szerint valaki megér ennyit. Mi nem is tudnánk máshogy működni, mert nekünk nincs meg az a szponzori hátterünk, mint a Videotonnak, a Ferencvárosnak, az ETO-nak, a Puskás Akadémiának vagy a Debrecennek. Kubatov Gábor nyilatkozta, hogy 2,5 milliárd a labdarúgócsapat költségvetése. Ha neki ehhez megvannak a szponzorai, akkor én nem akarom elvágni azt a lehetőséget, hogy ennyiből csináljon csapatot. A fizetési sapkát egyébként sem támogatnám, a bértömeg-sapkát a csapatoknál viszont igen, amelyet ellenőrzött körülmények között lehetne csak túllépni. Például igazolni kellene, hogy honnan van a pénz, és nincs-e közben meglévő adósság.

3. Nyolc és fél éve üstökösként robbant be a magyar fociba. Gyorsan kicsinosította a Bozsik-stadiont, rövid idő alatt két Magyar Kupát nyert a kispesti klubbal, amellyel a bajnoki címre is hajtott, közben akadémiát épített. Amikor egy Bundesliga-csapattal szemben a Honvéd partiban volt az UEFA Kupában, sokan a legnagyobb reményű klubtulajdonosnak aposztrofálták. Gondolta volna, hogy az utóbbi öt évben mindezt csak egy bajnoki bronz követi majd?
– A Honvéd fog még tündökölni, még fényesebben, mint az említett korszakban. Most van egy kis "pauza", egy-két buta személyi döntésünk miatt, de a szerencse és a bírók sem voltak mindig velünk az utóbbi időben. Ilyen szezon is belefér egyszer-egyszer. De nem tartok attól, hogy vannak olyan hazai klubok, akik ötször annyit költenek játékosokra, mint mi. Akik sokat költenek, anélkül, hogy átgondolnák, öt vagy tíz év múlva honnan lesz majd pénzük, azok szerintem tévúton járnak. Ugyan, a pénz a labdarúgás anyateje, de a "szegény" Atlético Madrid néha sikeresebb, mint a "gazdag" Real Madrid vagy Barcelona, de idehaza kevesebb pénzből az MTK is csinált már eredményt. Úgy vélem, az akadémisták és a jó játékos-politika nálunk is meg fogja hozni az eredményt.

4. Nevezte már öngyilkosságnak és pénzszórásnak is egy-egy NB I-es klub működését, és akadnak, akik szerint ezzel a Videotonra és a Ferencvárosra utalt. Melyik klub gazdálkodása a pozitív és melyiké a negatív példa Ön számára?
– Az NB I-es Bizottság vezetőjeként konkrétan nem tehetem meg, hogy klubokról beszéljek, mert én mindig csak általános elvekkel foglalkozom, de konkrét klubok konkrét lépéseivel nem. Ha valakit mindenképp ki kellene emelni, akkor azt mondanám, hogy nagyon sok követendő dolgot láttam a Debrecennél és az MTK-nál.

5. "Én nem iszom, legalábbis nem sokat, de lehetséges, hogy aznap berúgtam, amikor megvettem egy labdarúgócsapatot" - így kommentálta egy interjúban a szerepvállalását. Megbánta már, hogy befektetett a magyar fociba?
– Nem bántam meg, de ha tehetném, minden bizonnyal jobban felmérném, hogy mennyit is emészt fel egy futballklub működtetése. Nincs olyan ember, aki ne akarna Honvéd-tulajdonos lenni, de hogy ez mivel jár, azt kevesen sejtik, és én magam sem láttam előre.

6. Mennyi pénzébe került eddig a korábbi döntése? A hírek szerint közelíti a másfél milliárdot.
– Mindig próbálom elfelejteni… Ne is firtassuk… Mindig mindenki nagyon alulértékeli azt, mennyit kellett már minderre költeni.

7. Sokszor szóltak már arról a hírek, hogy eladhatja a Honvédot. Volt valaha valós érdeklődő vagy ajánlat a klubra és / vagy az akadémiára?
– A kérdés az, hogy miért lett volna érdeklődő? Érdeklődő akkor szokott lenni, ha az ember árulja azt, amije van, én pedig sosem árultam. Igaz, a gyerekeim kivételével mindentől hajlandó vagyok megválni. Az a fotel is eladó, amin épp most ül, csak mondjon egy jó árat. Olasz és német szélhámosok is kerestek már meg a Honvéd megvásárlása miatt, de komoly ember még nem.

8. Ha egy 1-től 10-es skálán kellene osztályozni, mit gondol, mennyire ért Ön a futballhoz?
– Magamnak adnék egy jó ötös-hatost. A szurkolói rendbontások megfékezésében például közel állok a 10-eshez, a szurkolói szívek megnyerésében viszont nem sokkal vagyok az 1-es felett. Az utánpótlás fejlesztésének koncepciójában is eléggé tájékozottnak tartom magam, a futballhoz viszont szakmailag nem értek, mert nem vagyok sem képzett edző, sem pedig kiemelkedő autodidakta. Ebből a szempontból én nem vagyok több egy elkötelezett, futballszerető, ám rendkívül tájékozott szurkolónál.


(Fotó: 1909foto.hu)

9. Pedig azt mondják, nehéz úgy Kispestre menni, hogy ne találnánk Önt meg utánpótlás-mérkőzéseken az oldalvonal mellett, de olykor más NB I-es stadionokban is feltűnik. Évente hány meccset néz meg élőben?
– Amikor Magyarországon vagyok, heti 3-5 mérkőzés az adagom, és főként a fiatalokat nézem meg. A saját érdekemből járok ki, hogy mindent tudjak arról, amivel foglalkozom. Tudom, hogy nálunk könnyebb úgy fecsegni a magyar utánpótlásról, ha az ember ott sincs a meccseken, de nekem ezért van és lehet véleményem, mert sokat nézem a fiatalokat, így az tényeken alapul.

10. 2006 előtt hányszor járt magyar stadionban?
– 1989 és 2006 között mindössze párszor, nem számítottam rendszeres meccsre járónak, de a ZTE - Manchester Uniteden biztosan ott voltam.


2. FÉLIDŐ

1. Kívülállóként csöppent a magyar fociba, lassan kiismeri magát. Ki az a három ember a futballban, aki eddig a legnagyobb benyomást tette Önre?
– Pelé - mert miatta szerettem meg a futballt -, Orbán Viktor és Várszegi Gábor, mert ők nagyon sok mindent jól csináltak a magyar labdarúgás érdekében.

2. Köztudott, hogy Mexikóban van nyaralója. Igaz, hogy az Ön által említett magyar miniszterelnököt is vendégül látta egyszer?
– Ha a magyar miniszterelnök járt volna ott, semmiképpen nem mondanám el senkinek. Ellenkező esetben sem, mert nem az én dolgom, hogy erről nyilatkozzak.

3. Nem gondolja, hogy jó ideje túlzott elvárásokat támaszt az aktuális vezetőedzővel szemben a nemzetközi kupaszerepléssel? Van általában legalább 6-7 játékoskeret, ami már a szezon elején erősebbnek tűnik a kispestinél.
– Szerintem nincs sok köze az egyiknek a másikhoz. Azt elismerem, hogy a bajnokságot megnyerni valóban nehéz lenne szerényebb háttérrel, de az első háromba alacsonyabb költségvetéssel is oda lehet érni, a Magyar Kupát meg lehet nyerni ennyi pénzből is. Mi nyolc év alatt ötször megcsináltuk azt, hogy kiharcoltuk a nemzetközi kupaszereplést. Előttem évekig nem járt a Honvéd az európai porondon, az én korszakomban nyolc év alatt ötször. Jó játékos-politika kérdése az egész, és biztos vagyok abban, hogy az akadémistáinkkal a következő években is versenyben leszünk a kitűzött céljainkért.

4. Pietro Vierchowod szeszélyes karakterként jellemezte Önt, aki nem sokat tud a futball világáról. Massimo Morales sem nyugodt körülmények között távozott, ahogy Marco Rossi sem. Melyik szakemberrel volt a legnehezebb kijönnie? Hány edzővel vált el haragban?
– Én általában nem választottam rosszul, a kinevezett szakemberek jó döntések voltak. Supka Attilát, Sisa Tibort, Csábi Józsefet és Marco Rossit is jó választásnak gondolom. Ha megkérdezi őket őszintén a kapcsolatunkról, nem hinném, hogy sok rosszat tudnának mesélni. Probléma legfeljebb két ember körül volt. Massimót sajnáltam, de ő idegbeteg volt kissé, aki nem boldogult a magyar viszonyokban, nem voltak reálisak az elvárásai. Pietro egy jó ember, valószínűleg egy jó szakember is, de ezt nálunk nem tudta kibontakozni. Két okból: egyrészt a nyelvi problémákat nem sikerült leküzdenie, még tolmács segítségével se tudott jól kommunikálni a játékosokkal. A másik, hogy ő talán akkor lett volna sikeres, ha lett volna 17 segítője, amit igényelt is, de nálunk csak három van. Sztálinnal ellentétben én nem gondolom, hogy ha valaki rosszul dolgozik, az azért lenne, mert szabotőrrel van dolgunk. Egyszerűen van olyan, hogy nem egyezik az elképzelésünk. Azért tőlünk edző még nem távozott, mert ne kedveltem volna, mindig az döntött, hogy meglátásom szerint az illető alkalmas volt-e arra, hogy a következő időszakban eljuttasson minket oda, ahová kell.

5. Igaz, hogy azt az egyet mindig megköveteli az aktuális vezetőedzőtől, hogy a mérkőzés előtti napon mondja meg az összeállítást? Ezt mindenki elfogadta és betartotta? Hogy kell ezt elképzelni?
– A lehető legegyszerűbben. Felhívom telefonon az illetőt, aki lediktálja, ki fog játszani. Én meghallgatom a névsort, megköszönöm, de soha nem véleményezem az elhangzottakat, ezt maga Marco Rossi is nyilatkozta nemrég. Egyszerűen szeretem tudni, hogyan állunk fel, össze tudom vetni azzal, hogy én miként raknám össze a csapatot. Ha érzésem szerint az edző baromságot csinál épp, akkor sem szólok, mert ez az edző dolga. Ha túl sokszor dönt rosszul, és nincs esély a változásra, akkor el kell küldeni.

6. Firkálták már össze a székét, a stadiont, szúrták már ki az autója kerekét, rendszeresen foglalják dalba a nevét. Melyik érintette meg a legjobban?
– Elhiheti, egyik sem. Azok az emberek, akiket én nem tisztelek, semmilyen hatással nincsenek rám. Érzelmileg fogyatékos emberekkel, bűnözőkkel nem foglalkozok.


(Fotó: 1909foto.hu)

7. Mi a legjobb és legrosszabb élménye a magyar futballban?
– Amikor 2008-ban a Teplicét idegenben 3-1-re megvertük az Intertotó Kupában, és Abass belőtte a harmadik gólt, a szívem megmozdult. A legrosszabb most ősszel volt, amikor a játékvezető 1-0-s vezetésünknél hibásan büntetőt ítélt ellenünk a Pápa ellen, mert egy igazságtalan döntés nagyon fontos két pontot vett el tőlünk. Egyébként számomra mindig emelt pillanat, amikor a szurkolóink külön készülnek a meccsre, mindenféle drapériákat és molinókat készítenek, és lelkesen buzdítják a csapatot. Legszívesebben ilyenkor oda mennék és beállnék közéjük vagy melléjük.

8. Ismert a viszonya az ultrákkal. Soha nem merült fel Önben vagy a szurkolókban, hogy beüljön az ultrák közé? Be mert volna ülni?
– Ültem már közöttük, még Győrben, egy idegenbeli meccsen. Be is szóltam egy fiúnak, amikor bedobott egy üveget, hogyha még egy ilyen lesz, én leszek az, aki feljelenti. Én bárkik közé beülök, akik bizonyos emberi normákat betartanak. De nem értem, mióta van joga bárkinek bárkit szidni, cigányozni, zsidózni? Ki és miért szereti azt, ha ezt csinálják körülötte? Ki akarja úgy nézni az operát, hogy a tenornak kell lemennie a színpadról és rendet tenni?

9. Amikor a Ferencváros egyelőre általában félig sem tudja megtölteni az új stadionját, vagy Debrecenben csökken a nézőszám, a Honvéd átlagos nézőszáma pedig nagyjából 1000, nem több vágyálomnál kijelenteni azt, hogy a Honvéd biztosan megtölti majd a 8000-es új stadiont?
– Megismétlem: 100%-osan biztos vagyok abban, a nézőszámunkat fel fogjuk vinni 8 ezresre. Ami most van, az nem mérvadó, egyrészt, mert sok helyen különféle csatározások vannak, ezeket a dolgokat 5-10 éves távlatban lehet csak objektíven nézni. Higgye el, hogy a Fradi is meg fogja idővel tölteni a 22 ezres stadiont. Mi erre nem lennénk képesek, ezért nem épül ekkora stadion, csak 8 ezres. Volt idő az életemben, amikor én is pár hétig a folyóparton aludtam, mert nem tudtam máshol. Akkor sem csüggedtem, hanem vettem egy kispárnát, hogy ott is jól érezzem magam. A holnap a jövő első napja, az pedig mindig csak jobb lehet. Ma nincs magyar futballkultúra, de ismét meg fog születni. A bűnözőkkel le kell számolni a stadionokban, én megtettem, ezért is csökkent átmenetileg a nézőszámunk. Én azt látom, hogy először van olyan kormányzat, amelyet érdekel a futball, először van koncepció a magyar labdarúgásban hosszú idő után, és először van arra törekvés, hogy azt végig is vigyük, ne csak beszéljünk róla.

10. Vitathatatlanul Ön a Bp. Honvéd legtöbbet megnyilvánuló "arca", de a hazai klubtulajdonosok közül is Ön szerepel a legtöbbet. Tudatosan?
– Higgye el, hogy nem keresem a nyilvánosságot, általában engem keresnek. Hosszú éveken át nagyon jól megvoltam szimpla üzletemberként a nyilvánosság nélkül, évente adtam egy interjút. De úgy látszik, ha az embernek van egy futballklubja, máris érdekesebb. Legalábbis a férfiaknál, a nőknél sajnos nem így érzem… Tudja, én nem félek attól, hogy hülyeséget mondok, azért is beszélek ennyit és ilyen nyíltan. Az is benne van ebben, hogy nálunk a Honvédnál nincs annyi szerepelni vágyó bohóc, mint máshol, sok helyen van, a mi ügyvezetőnk visszahúzódó ember. Entellektüel vagyok, két egyetemet végeztem, több nyelven írok, és a hátterem miatt talán színesebb vagyok, de hogy ezt azért csinálnám, mert élvezném? Ön szerint kell nekem az a sok baromság, amit rólam kiabálnak vagy írnak? (Fotó: MTI)

Mokány Lajos

GERA - exkluzív fotóalbum!

Vedd meg most akciósan, több mint 20%-kal olcsóbban! Már a Fradi-shopban és további 16 helyszínen is kapható!
ONLINE ÉS SZEMÉLYESEN KIZÁRÓLAG ITT: Részletekért ide kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON