Közel 150 ezres lelátók, minimum 140 milliárdból - körkép a teljes magyar stadionépítésről, 1. rész

Feltöltve: 2015, február 18 - 13:32 Frissítve: 2015, február 18 - 16:57

Megannyi hír jelent meg az elmúlt hónapokban arról, hogy sorra épülhetnek vagy korszerűsödhetnek idehaza futballstadionok. A sok napvilágot látott információ között azonban nehéz kibogarászni, pontosan mi is a helyzet ezen a téren. Ki kap új stadiont? Kiét újítják fel és milyen mértékben? Hol várhatóak már idén látványos fejlesztések és hol nagy a csend a téma körül? Összeállításunkban igyekeztünk a jelenleg meglévő információkat összegezni, a csakfoci.hu stadionmustrája igyekszik választ adni a fenti kérdésekre. Elsőként az NB I-es klubok stadionhelyzetét tekintettük át. A jelenlegi információk alapján az élvonal csapatai és a válogatott nagyjából 140 milliárd forintos ráfordítással, összesen 150 ezer felújított vagy teljesen új ülőhellyel bíró otthonokat kaphatnak.

Győrben, Debrecenben, Felcsúton és Budapesten (Fradi-pálya) új stadion épült az elmúlt években, ezek a létesítmények így értelemszerűen nem szerepelnek az összeállításunkban.

A többi NB I-es klub létesítményhelyzetét három kategóriába osztottuk, de a Puskás-stadionról sem feledkeztünk meg.


1. ÚJ STADIONOK:
Az első kategóriában azokat a helyszíneket vettük alapul, ahol a mostani hírek szerint biztosan új stadion épül (akár nagyfokú rekonstrukció keretén belül).


Puskás Ferenc Stadion

2020-as foci Eb-helyszín lesz az új Puskás Ferenc Stadion, amely a világon is különlegesnek számító eljárással épül meg. A 68 ezer férőhelyes létesítmény sokkal több lesz egy minden igényt kielégítő labdarúgó-stadionnál. A régi lelátó és az újonnan épülő nézőtér közötti rész befedésével ugyanis több tízezer négyzetméteres edzőközpont jön létre, amely a vívástól a birkózáson át a cselgáncsig több mint 20 sportágat tud kiszolgálni. Az ország egyik legnagyobb épületében a futballpálya és a sportcsarnokok mellett helyet kap egy 180 szobás szálloda, egy kiemelt konferencia-központ, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, valamint a sportorvosi hátteret biztosító diagnosztikai laboratórium is. Igazi különlegességnek számít az a 800 méteres panoráma futópálya, amelyet a profik és az amatőrök is használhatnak majd.

Férőhelyek száma: sporteseményen 67 889 fő, koncerten 79 889 fő
Összköltség: 90-100 milliárd forint
A tervezett határidő: Idén sor kerülhet a közbeszerzésre, aztán indulhat az építkezés, a várható átadás ideje 2018.


Diósgyőr

Egy letisztult formájú, multifunkcionális stadion épül Diósgyőrben, melyet a kormány a napokban kiemelt beruházássá minősített. A projektet a városvezetés Debrecen után a második legnagyobb vidéki stadionfejlesztési programnak nevezte. A főépületben helyet kap a hazai és vendégöltöző, valamint a sajtóközpont, de pályára néző szurkolói kocsma is lesz. A kamerarendszer az UEFA szabványnak megfelelően kerül kiépítésre. Az atlétikai pálya megszüntetésével a szurkolókat közelebb hozzák a játéktérhez, amivel még pokolibb hangulat várható majd.

Férőhelyek száma: 15 325
Összköltség: 8 milliárd forint
A tervezett határidő: A tervek szerint idén júniusban nekiláthatnak, 2016 végéig elkészülhet.


Videoton

Egy UEFA IV-es, 100 százalékban fedett, többfunkciós létesítmény épül Székesfehérváron egy városrészi rehabilitáció keretén belül, igazi közösségi tér kialakításával. A mostani stadiont nem bontják el teljesen, a főlelátó illetve a fejépület szerkezete ugyanis megmarad. Körbe a földlelátókat viszont elbontják, és a kiszolgáló helyiségek egy része az új nézőtér alá kerül be. Itt sem maradnak ki az úgynevezett VIP-skyboxok.

Férőhelyek száma: 14 250
Összköltség: 9 milliárd forint
A tervezett határidő: A beruházás 2015 szeptemberében indul és 2016 végéig tart.


Szombathelyi Haladás

Lesz benne többek között szurkolói bolt, klubmúzeum, büfék, skyboxok, VIP- és médiaszektor és bemelegítő terem is. Ötszáz fős sportcsarnok is épül a stadion mellett. Az új szombathelyi aréna az UEFA IV-es előírásainak felel majd meg.

Férőhelyek száma: legalább 8000
Összköltség: 9,6 milliárd forint
A tervezett határidő: 2016 ősze


(Fotó: haladas.hu)


Honvéd

Az állam megszerzi a kispesti Bozsik-stadion héthektáros ingatlanát, ahol egy többfunkciós létesítményt épít. A tervek szerint UEFA IV-es kategóriájú lesz, angol stílusú, fedett lelátóval. Korábbi beszámolók szerint részben rekonstrukció keretén belül újul meg a stadion, hiszen a főépület és az akadémia megmarad. A terveket a napokban sorra kerülő szurkolói ankéton mutatják be.

Férőhelyek száma: 8000
Összköltség: 5-5,5 milliárd forint
A tervezett határidő: Egy novemberi hír szerint 2015-ben már egy jelentős összeg, 2,1 milliárd forint jut a Bozsik-stadion átépítésére. A Honvéd beszámolója szerint a napokban Dr. Fürjes Balázs kormánybiztos Kispesten járt, vele tartottak a tervezők is, akik bemutatták a terveket, a beruházás pedig a tervezett ütemnek megfelelően halad, eszerint 2015-ben kezdődik el és 2016-ban fejeződik be.


(Fotó: honvedfc.hu)


MTK

UEFA III-as besorolású labdarúgó-stadiont építenek. Az új Hidegkuti Stadion 1300 fős vendégszektorral rendelkezik majd, s Bajnokok Ligája-selejtezők megrendezésére is alkalmas lesz. A tervek szerint az új stadionban a pályát kilencven fokkal elfordítják a jelenlegihez képest, így a Hungária körúttal lesz párhuzamos. Közösségi és sportmúzeumi tereket is kialakítanak majd, és kulturális eseményeket is terveznek rendezni benne. Érdekesség, hogy a létesítmény építési jogát az egyesület kapta meg. A tervek szerint a portugál Sporting ellen avatják majd fel.

Férőhelyek száma: 5000-5500
Összköltség: 4,5 milliárd forint
A tervezett határidő: Már elkezdődött a bontás, a csapat már máshol játssza a meccseit. 2016 júniusának végére elkészülhet.


(Fotó: mtk.hu)


2. NAGY VOLUMENŰ REKONSTRUKCIÓK
A második csoportban azokról a létesítményekről teszünk említést, ahol jelenleg is zajlik az átépítés, esetleg konkrét, friss információk vannak arról, mikor történhet felújítás, és milyen fejlesztések történhetnek.


Dunaújváros

A 2000-es évek elején megújult a stadion egy része. Ősszel átadták a világítást is, és már új LED-eredményjelző is beépítésre került. További fejlesztések is várhatóak: a gyepszőnyeg cseréje, a pálya vízelvezetésének megoldása és a székek cseréje is napirenden van. Az előirányzott összeg nagy részét 2015-ben használják fel, így látványos fejlesztések várhatók idén.

Összköltség: 3,2 milliárd forint
A tervezett határidő: Folyamatosan történhet a korszerűsítés, hiszen a Magyar Közlönyben megjelentek szerint a fenti összeget már elfogadták, és ebből 2,6 milliárdot 2015-ben használnak fel.


Paks

Egy friss nyilatkozat szerint idén nyáron szeretnék elkezdeni a stadion rekonstrukcióját, amelynek révén felújítják a centerpálya talaját, betonlelátó épül a mobillelátó helyett, és elkészül egy új főoldali tribün is. Felmerült egy új stadion felépítése is más helyszínen, de az államtól kapott 800 millió erre nem lenne elég, így a jelenlegi létesítmény felújítása mellett döntöttek.

Összköltség: 800 millió forint
A tervezett határidő: 2015 nyarán indulhat a rekonstrukció.


Pápa

Egy hónapja jelentették be, hogy korszerűsítik a létesítményt, amelynek befogadóképessége nem fog ezzel párhuzamosan növekedni. A hazai kislelátót a fejlesztés során elbontják, helyén az új székházzal együtt új, teljes egészében fedett lelátó épül, mely – szemben a mostani 350-nel – 820 férőhelyes lesz. Az új lelátó alatt a nézők gyors kiszolgálását biztosító büfé és mellékhelyiség is helyet kap majd. A most részben fedett nagylelátót teljes egészében lefedik és a becsapó eső ellen is lesz védelem a nézők számára. A 2002-ben elkészült centerpálya gyepszőnyege elöregedett, cserére szorul. A cserével egy időben az MLSZ előírásainak megfelelően biztosítják a centerpálya fűtésének lehetőségét, melyet a nagylelátó alatt építendő kazánházban elhelyezett faaprítékos kazánnal illetve a rendelkezésre álló elfolyó termálvíz továbbfűtésére kialakítandó hőszivattyúk beépítésével biztosítják. Lesz egy 24 négyzetméteres ultramodern LED eredményjelző is.

Összköltség: 746 millió 137 ezer forint
A tervezett határidő: A munkálatok az előzetes tervek szerint a nyáron kezdődnének el, és ha a hatósági eljárások nem húzódnak el, az év végére el is készülnek a fejlesztések.

(Fotó: papa-ma.hu)


Újpest

Nagy kérdőjel. A Szusza-stadion kapcsán nincsenek hivatalos, naprakész információk, így akár a harmadik kategóriába is kerülhetne. Amiért mégis ide soroltuk, az egy fél évvel ezelőtti döntés, amely már részletekkel is szolgált. Az utolsó, tavaly nyári hírek szerint a kormány határozott a sportlétesítmény fejlesztéséről, ennek keretében befejeződik és funkciót kap a Megyeri út felőli "fejépület", az összes terasz XXI. századi színvonalú kiszolgáláshoz jut, az Újpest FC székháza új funkciókkal bővül, de több lesz a parkoló is. A beruházás megvalósításához szükséges 800 millió forintos keretösszeget biztosítja a magyar állam.

Összköltség: 800 millió forint
A tervezett határidő: Sok a bizonytalanság.


3. AHOL SOK A KÉRDŐJEL ÉS KEVÉS AZ INFORMÁCIÓ
Kecskemét

Egy 2014 tavaszi bejelentés során elhangzott, hogy 800 millióból korszerűsítik a létesítményt. Az akkor bemutatott tervek szerint a Széktói Stadion új állapotában 5000 ülőhellyel, aréna stílusban, az "A", valamint a "B" lelátó teljes lefedésével készül el minden igényt kielégítve, viszont közel egy éve nincs friss információ arról, hogy ez milyen formában valósul majd meg.


(Fotó: kecskemetite.hu)


Nyíregyháza

Korábban megújult a stadion, jó állapotban van, többek között a DVSC és a Diósgyőr is játszott ott nemzetközi kupameccseket, hiszen a létesítmény alkalmas rá. További, nagyobb horderejű felújításokról nem jelentek meg az utóbbi hónapokban információk, korábban volt szó egy 1 milliárdos korszerűsítésről.


Pécs

Csak terv szintjén merült fel, hogy Pécsen pár éven belül egy körülbelül 8 ezer néző befogadására alkalmas, UEFA-minősítéssel bíró stadiont akarnak felépíteni. A komplexumok létrehozását hazai és uniós forrásokból fedeznék elsősorban, de egy ideje nagy a csend ennek kapcsán. A városban ősszel vártak egy ezzel kapcsolatos bejelentést, de csupán távlati közös célként hangzott el a tulajdonos és a városvezetés részéről a pécsi létesítmény beruházás mielőbbi elősegítése. Egy vadonatúj eredményjelzővel viszont nemrégiben gazdagodott a stadion.

A második részben az alacsonyabb osztályú klubokhoz kötődő stadionfejlesztésekről olvashatunk majd.

Dudás Gábor

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON