Ezért távozott Kovács Zoltán Újpestről - interjú

Feltöltve: 2015, március 18 - 15:58 Frissítve: 2015, március 18 - 21:05

Nagyon eltérő az elképzelésünk az Újpest további sorsáról - mondta a csakfoci.hu-nak adott interjújában Kovács Zoltán arról, miért távozott a klubtól. A korábbi sportigazgató szerint egy újabb nagy lépésnek nincsenek meg a feltételei, és az sem volt ínyére, hogy a háta mögött igazolt a klub játékosokat. Az Újpest jövője kapcsán az egykori támadó egyetért a IV. kerület polgármesterével. Interjú.

A klub és a sportigazgató szakmai véleménykülönbségeiről szólt a távozásról szóló közlemény. Mik voltak ezek?
– Gyakorlatilag nagyon eltérő az elképzelésünk az Újpest további sorsáról. Nekem van egy képem erről a tradicionális klubról. Lehet, én vagyok a naiv, de ilyen sikeres történelem mellett azt gondolom, az Újpestnek olyan klubnak kell lennie, amelyik mind szervezetileg, mind szakmailag úgy néz ki, mint egy bajnoki címre esélyes klub, amelyiknek legalább az esélye megvan erre. A mostani büdzsé viszont nem alkalmas a jelenleginél nagyobb célok elérésére – mondta Kovács Zoltán a csakfoci.hu-nak.

Pedig az elmúlt félévben sokat lépett előre a klub a korábbi időszakhoz képest.
– Úgy tértem vissza, hogy a bajnoki cím esélyétől fényévekre voltunk, de bíztam abban, hogy azért hívtak vissza, hogy a segítségemmel ez egy reális célkitűzés legyen, és a lefolytatott tárgyalásokon is úgy tűnt, erre van igény. A korábbi időszakban sajnos a kiesés veszélye is felrémlett, de az elmúlt évek botladozásai után most már kiesési gondjaink egyáltalán nincsenek. Léptünk egy nagyot előre, de szükség lenne egy újabb lépésre, ennek a következő lépcsőfoknak viszont jelenleg nincs meg semmilyen feltétele.

Amikor pár hónapja beszéltünk egy hosszabb cikkben, akkor sem csinált titkot abból, hogy ad magának egy évnyi türelmet, hogy felmérje, milyen irányba tartanak a dolgok. Nem lett egy év se belőle.
– Ha valami nem működik, nem szabad erőltetni, nem szabad kapaszkodni pozíciókba. Nyáron valóban azt mondtam magamnak, megnézem, milyen ügyekben és hányszor kellene kompromisszumot kötnöm, meglátom, meddig érdemes elmenni. Egyértelmű, hogy mindenkinek jobb ez a döntés.

Mik voltak az első, kompromisszumokat igénylő jelek?
– Már nyáron is jöttek a tudtom nélkül játékosok, akik az Újpest szintjén minőségben vállalhatatlanok. Komoly viták árán sikerült magyar játékosokat is idehozni, akik egytől egyig komoly erősítést jelentenek, bizonyítja ezt az eltelt 20 forduló.

A hírek szerint télen ismét tovább magyarosította volna a csapatot, amire nem volt lehetősége.
– Nem szeretném erre kihegyezni a dolgokat, mert én elsősorban minőségi játékosokat szerettem volna Újpesten látni. Persze, fontos az egyensúly az öltözőn belül, az egészséges arányt érdemes megtalálni, és érzésem szerint a sportigazgató ebben segíthet a vezetőedzőnek, főként, ha az nem magyar anyanyelvű. Szerencsére az edzőnk nyitott szakember, így ezzel nem is volt probléma. A gondot az jelentette, hogy hiú ábrándnak bizonyult azt hinni, hogy további komoly, minőségi játékosokat tudjunk igazolni.

A drukkerek féltik az Újpest jövőjét.
– Nekem sincsenek megnyugtató érzéseim ezzel kapcsolatosan. Tudomásul kell venni, hogy ami Újpesten zajlik, az mindig a kirakatban is van, és ezen a ponton egyet tudok érteni Újpest polgármesterével abban, hogy akinek nem célja az, hogy az Újpest ismét komoly és meghatározó klub legyen, az nem a helyes úton jár. (Fotó: ujpestfc.hu)

Mokány Lajos

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON