Kovács Zoltán: "Ma egy újpesti játékos nincs azonos polcon egy fradistával"

Feltöltve: 2015, április 17 - 11:36 Frissítve: 2015, április 17 - 14:18

Pár hete távozott Újpestről Kovács Zoltán, aki legutóbb az egyik szakértője volt a derbinek. A Fradi-Újpest rangadó konklúziója számára az, hogy ma egy újpesti játékos azt érzi, ő jelenleg nincs azon a polcon, ahol egy ferencvárosi, pedig neki is ott lenne a helye. A jövőjéről egyelőre nem szívesen beszél, de két dologban biztos: nem akar bólogatni sehol, és csak olyan helyre menne el, ahol valós koncepció van. Beszélt arról is, hogy a diósgyőri munkája miben adta vissza a hitét, valamint arról is, hogy ki kell nevelődnie a futball körül egy olyan generációnak is, amely még nincs megfertőzve.

Kovács Zoltánt először értelemszerűen az újpesti "szakításról" kérdezzük:

- Amit szerettem volna az újpesti távozásom kapcsán elmondani, azt már nagyjából elmondtam. Összegezve az akkori időszakot: a legfontosabb célom az volt, hogy ne ad hoc döntések legyenek a klubnál, hanem egy koncepció mentén haladjunk. Az eredmény ne csak valami másodlagos dolog legyen a klub működtetése mellett, hanem cél is. Ha úgy éreztem, hogy a klubnak nincs szüksége mondjuk egy 28 éves játékosra, aki Európában sem járt még, és a szakmai pedigréje sem túl veretes, akkor arra nemet mondtam. Vélhetően még jelenleg is én lennék az Újpest sportigazgatója, ha minden, a “hálózatból” felajánlott játékosra igent mondtam volna, de csak arra bólintottam rá, aki megfelelőnek tűnt. A mindennapjaimat sokszor a viták töltötték ki, de ezt nem érzem gondnak, mert amikor visszatértem, megfogadtam, hogy a kompromisszumok terén ugyan elmegyek a falig, de csak az ésszerűség határain belül. Ha annyit sikerült kiprovokálni, hogy idővel jobb csapat legyen az Újpest, hogy “gazdája” legyen, az már elég, mert az Újpestnek komoly klubként kellene működnie. Kívülről talán könnyebb észrevenni a hiányosságokat. Fáj látni, hogy amilyen hiányosságokat láttam házon belül szeptemberben, októberben, azt mostanra se sikerült orvosolni, mert bizonyos okok miatt nem lehetett változtatni rajta, és ezért nem irigylem a játékosokat és a vezetőedzőt sem, mert aki azt nem látja, hogy rossz irányba megy a klub, az vak. Az Újpest nem lehet farmcsapat, felhozóklub, arra egyszerűen nem alkalmas a tradíciója, és a szurkolói létszáma miatt. A kritikának van helye, de mindig csak a megfelelő kereteken belül. Az nem járható út, ami a Pécs elleni meccsen történt a VIP-páholyban - zárná le az Újpesttel kapcsolatos összegzését Kovács Zoltán.

Igaz, a derbi kapcsán azért kíváncsiak vagyunk a véleményére, hiszen a helyszínen nézte végig a vasárnapi rangadót. "Kokó" nem elsősorban szakmai szempontból közelíti meg a látottakat.

- A két klub játékosai nem azonos lelki állapotban léptek pályára. Ma egy újpesti labdarúgó tökéletesen érzi, hogy jelenleg egy Fradi- és egy Újpest-játékos nem ugyanazon a polcon van, holott újpestiként úgy gondolja, neki is ugyanott lenne a helye, mint a legfőbb riválisának. Az Újpest is lehetne ott, de ez pénzkérdés is, a szakértelem megléte mellett. Nehogy azt higgyék, hogy egy futballista nem érzékeli, mi megy körülötte. Látja az ellenfél hipermodern stadionját, látja, hogy tele a lelátó, és azt is látja, hogy ma minden ferencvárosi játékos futballistának érezheti magát. Mert ki van mondva, hogy a cél a bajnoki cím, és ennek megvannak teremtve a feltételei. Látja, hogy az ellenfél tart valahova, és érzi, hogy ugyan ennek Újpesten is így kellene lennie, mégsem ebbe az irányba mennek a dolgok.

Amikor a jövőjéről kérdezzük, óvatosan beszél, nehogy ajánlkozásnak tűnjön, amit mond.

- Túl friss még az Újpestről való távozásom. Tavaly, amikor eljöttem Diósgyőrből, az MLSZ-nél merült fel komolyan a nevem, nagyon megtisztelő volt, hogy egyáltalán felmerült a nevem. Hogy legközelebb hol dolgozom majd? Szerintem olyan helyen, ahol nem "bólogatójánosra" lesz szükség. Mert abból sok van, de hány éve bólogatunk és hova jutottunk vele? Én azt gondolom, hogy aki komoly ember a futballban, az látja, hogy részemről mindig elvárás volt, hogy egy koncepció mentén dolgozzunk, legyen egy stratégia. Ehhez minden klubomnál ragaszkodtam eddig. Ahol koncepció és stratégia is van, az hamar meglátszik. Lehet, a munka végeredménye lassan jön ki, de a részeredmények gyorsan jönnek. A munka legszebb része, amikor egy irányba lehet állítani sok különböző embert - játékost, vezetőt, edzőt -, mindezt úgy, hogy közben még a szádat sem kell tartani. Jussunk el oda, hogy ne legyen ciki tiszta viszonyok között dolgozni, és ne legyen ciki véleményt mondani dolgokról.

Kovács Zoltán nem először dolgozna "távol" Újpesttől: a tavalyi szezonban a Diósgyőr sportigazgatója volt, amellyel kupadöntős volt, és nemzetközi porondra jutott.

- A diósgyőri munkám azért is volt nagyon fontos, mert akadt olyan klub régebben, amelyik azért nem mert kinevezni, mert hogy mit szólnak majd a szurkolók? Diósgyőrbe is egy ősi riválishoz hívtak, mégis bevállalta mindkét fél, és érzésem szerint elfogadtak a szurkolók. Nekem ez mutatta meg, hogy a magyar futball nem menthetetlen, és ha megvan a megfelelő és őszinte kommunikáció a drukkerekkel, akkor nincsenek közöttünk határok.

Amikor felvetjük neki, hogy mostanában mintha tendencia lenne, hogy kulcspozíciókban jobban bíznak a külföldiekben, így reagál:

- Ha olyan ember jön, akitől tanulni lehet, akkor jöjjön, mi, magyar futballban dolgozók nem ülhetünk magas lovon. Nem tudom, milyen szakember például Bernd Storck, majd ki fog derülni. Van néhány értékes ember a magyar futballban is, akitől lehet tanulni, és kellenek a fiatalok, akik akarnak tanulni, fejlődni, nyitottak az újdonságokra, és akiket ki kell tudnia nevelni a futballtársadalomnak, és akik nincsenek megfertőzve. Például az utolsó két állomáshelyemen két jó külföldi szakemberrel dolgozhattam együtt, és megtaláltam velük a hangot. A légiósokra is szükség van, de egyfajta szabályozást támogatnék, meg kellene fogalmazni, hogy milyen tudású, előéletű külföldi jöhessen ide. (Fotó: ujpestfc.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON