Ezért nem lenne jó a 12 csapatos NB I - mi szól ellene?

Feltöltve: 2015, április 21 - 18:53 Frissítve: 2015, április 22 - 11:38

Sallói István, a KTE klubigazgatója szerint sem szakmai, sem anyagi, sem a szurkolók szempontjából nem lenne szerencsés az NB I létszámának csökkentése. A szakember érveit is felsorakoztatta a mostanság ismét témává előlépett 12 csapatos élvonal ellenében.

Sallói István szerint téveszme azt hinni, hogy akár szakmai, akár pénzügyi szempontból pozitív lenne egy létszámcsökkentés az OTP Bank Ligában. Erről a Kecskemét klubigazgatója a Digi Sport "Reggeli start" c. műsorában beszélt.

- A csökkentés idén nekünk nem lenne probléma, hiszen a 6. helyen állunk, viszont hosszú távon minden komolyabb vidéki város bajba kerülhetne. Nagyon sok érv és ellenérv van, pro és kontra, de én kevés érvet találok a csökkentés mellett. Nem érzem átgondoltnak a pufogtatott indokokat, például, hogy az ország gazdasági ereje kevesebb csapatot bír el. Volt tíz évvel ezelőtt tizenkét csapatos NB I, három évig élt, aztán nagyon gyorsan megszüntették, mert az alsóház teljes érdektelenségbe fulladt. Akkor még a derbik, egy Újpest-Fradi messze nem volt ilyen figyelemmel kitüntetve, mint például ma, amikor egy évben kettő ilyen van. Magyarországon vagy egy téves nézet: a futballunk színvonala nem a legmagasabb és mindig azon gondolkodnak, hogy a versenyhelyzet változtatásával izgalmasabbá lehet tenni, és ettől nőne a színvonal.

Bár a klubvezető szerint is tény, ha kevesebb csapat lenne az első osztályban, akkor kevesebb kézben összpontosulnának a pénzek, de ez nem feltétlenül lenne garancia a vágyott és jelentős színvonal-emelkedésre.

Jelen pillanatban átlag 150 millió forintot kapnak az NB I-es klubok a központi bevételből, a tévés jogdíjakból. Vegyük azt, hogy ezt a pénzt osztjuk szét. Ez négy csapatnál hatszázmillió forint. Valaki magyarázza el, hogy a másik tizenkettő csapaton ez a pénz mit segít? Ha megemelkedik a szerencsejátékból származó bevétellel ez az összeg a duplájára vagy az ötszörösére, akkor sem olyan jelentős, hogy az nemzetközi szinten tényező legyen. A legalja, nemzetközi kupákban induló csapatoknak, például a Partizan Belgrád, amely nulla ponttal végzett az Európa Liga-csoportkörben, az éves költségvetése tízmillió euró. De ez a legalja, inkább húszmillió euróról beszélünk. A másik probléma: ugyan mit csinálna a csapat a megemelkedett pénzével? A magyar játékosnak miért fizetne többet? Nyilván mindenki egyből minőségi játékosokban gondolkodik, így mit hozna? Külföldit. A másik oldalról meg azt hallom, hogy csökkenteni kell a külföldiek arányát. A kettő együtt egyszerre nem működik. A magyar játékosok helye csak még jobban beszűkülne – tette hozzá Sallói, aki szerint 3-400 millió forintból, jó szakmai munkával bent lehet maradni az NB I-ben, miközben egy 12 csapatos élvonal esetén ez az összeg a 800 millió forintot is elérhetné, ami egy óriási bérspirált indítana el, mint az történt az NB II-ben is, ahol a légiósok visszaszorulása miatt jó minőségű magyar játékosok horror-pénzeket kérnek. Emiatt az NB II élcsapatainak költségvetése a másfél-kétszerese az alsóházban tanyázóékhoz képest.

Sallói szerint a magyar fiatalok térnyerése csakis az NB I-ben képzelhető el, már a másodosztály sem igazán alkalmas rá.

- Azokon a helyeken, ahol az elmúlt években, évtizedekben megszűnt az élvonalbeli, vagy NB II-es foci, ott az utánpótlás is elsorvadt. Ilyen Nagykanizsa, Ózd, Salgótarján, de most jönnek a következő problémák: Békéscsaba, Sopron, Zalaegerszeg. Mind tartósan az NB II-ben vannak, az utánpótlást itt nem lehet tartósan felépíteni normálisa, ehhez az NB I kell. Miért félünk attól, hogy a pénz úgy osztjuk el, hogy közben vannak kisebb költségvetésű klubok? Biztosítani kell a magyar gyerekeknek azt, hogy az első osztályban játszhassanak, mert az az egyetlen vonzóerő, az NB II semmilyen szinten nem az.

A magyar válogatott stábjában is dolgozó Sallói nemrég az UEFA-edzőképzés programjának háromnapos szemináriumán vett részt, többek között Patrick Vieira, Sol Campbell vagy épp Jordi Cruyff társaságában.

- Ami más volt a magyar képzéshez képest, az az, hogy abszolút a nemzetközi futballt és annak problémáit elemezték. Minden csapat "kapott" egy csapatot, mi, magyarok voltunk a Barcelona, fel kellett térképezni a Paris Saint-Germain elleni játékot, és arra kellett edzést összehoznunk, amit utána végigelemeztek és elmondták, hogy mi jó, mi nem jó a felkészülésünkből. Komoly prezentációt kellett tartani, úgyhogy egy elég összetett dolog volt, de abszolút a nemzetközi futballról szólt. Elégedettek voltak a magyar küldöttség munkájával, jó helyeket találtunk a gyenge pontokra, jól építettük fel a játékot, bár az tény, hogy azt nem építettük be a támadójátékunkba, hogy David Luiz lába között a legegyszerűbb átvinni a labdát... (Fotó: kecskemetite.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON