Burcsa nyíltan a Vidi kényes ügyeiről: "Ne csapjuk be magunkat a bajnoki címmel"

Feltöltve: 2015, május 6 - 17:45 Frissítve: 2015, május 6 - 20:48

A bajnok Videoton öt meghatározó játékosának jár le a szerződése nyáron, ennek ellenére a három új téli igazolást nem sikerült beépíteni a csapatba. Burcsa Győző nem akar beleszólni az összeállításba, de sok dologban másképp gondolkodik, mint Joan Carrillo. A klubigazgató szerint a jelenlegi Videotonnak szinte kötelező bajnokságot nyernie, ugyanakkor a nemzetközi szint ennél feljebb van. Nikolics Nemanjáért az előző átigazolási szezonban egyetlen ajánlatot sem kaptak, azóta a gólkirály-jelölt bejelentette, hogy külföldön akarja folytatni. A mostani Viditől nem lehet reális elvárás a BL-csoportkör, de 2017-től már igen. A 12-14 csapatos NB I lenne az ideális, Dárdai Pállal pedig jót húzott az MLSZ, mivel a szakember vonzza a sikert. Tilos Passzolni Burcsa Győzővel.

TILOS PASSZOLNI: A rovat korábbi részei itt!


1. FÉLIDŐ

1. Egy évvel ezelőtt egy szétesett csapathoz érkezett. Mi volt a három legfontosabb dolog, amit meg kellett változtatni ahhoz, hogy idén bajnok legyen a Vidi?
– Egységet és rendet kellett teremteni, egy olyan rendszert, amelyben mindenki tudja, hogy mi a feladata. Ez akkor még nem volt természetes a Videotonnál, annak ellenére sem, hogy minden feltétel biztosítva volt az eredményes munkához. Ezt követően meg kellett tisztítani az öltözőt, 8-10 olyan játékost elküldtünk, akik rossz irányba vitték a csapatot. Ezen kívül fontos volt az új látásmód és az a komolyság, ami engem mindig is jellemzett. Bebizonyosodott, hogyha egy miliőben rend van, akkor jön az eredmény is – mondta Burcsa Győző a csakfoci.hu-nak.

2. Önnek mennyi szerepe volt abban, hogy ki maradt és ki ment a játékosok közül?
– Az edzővel együtt döntöttünk, de a munka népszerűtlen része rám hárult, hiszen én bontottam szerződést azokkal a játékosokkal, akikről úgy ítéltük meg, hogy nem jelentenek erősítést. Joan Carrillo pedig úgy lett edző, hogy én szavaztam neki bizalmat egy személyben. Korábban pályaedző volt, ennek ellenére vállaltam érte a felelősséget. Három éve itt dolgozott és jól ismerte a játékosokat, úgy gondoltam, megbirkózik a feladattal. Az idei szezonra az volt a célkitűzésünk, hogy stabilizáljuk a helyünket és elinduljunk a nemzetközi kupák valamelyikében. Az ősz végén azonban már nyilvánvaló volt, hogy ennél magasabb céljaink is lehetnek.

3. Mielőtt a Videoton klubigazgatója lett, csaknem 20 évig nem dolgozott a magyar labdarúgásban. Érezte ennek hátrányát?
– Sajnos nem. Nem fejlődött annyit a labdarúgásunk, hogy bármiről is lemaradtam volna. A körítés viszont annál inkább. Az infrastruktúra, a játékosok bérezése, a tárgyi feltételek sokat javultak. Meglepett, hogy a Videotonnál egy jól felépített klubmodell várt, mert a csapat akkori teljesítménye nem tükrözte ezt.

4. Jelenleg a Vidinél mi számít igazán nagy sikernek? A bajnoki cím, az esetleges Magyar Kupa-győzelem az lehet?
– A Videoton életében magyar bajnokságot nyerni szinte kötelező, a nemzetközi szint azonban ennél feljebb van. Amit idén elértünk, az a tavalyi évhez képest biztosan siker, de valljuk be, a mi bajnokságunkat Európa nagy részén nem jegyzik. Nekem nincsenek illúzióim, nem hiszek abban, hogy felfújunk egy lufit, ami 1-2 éven belül kidurran. Ide nagyon nehéz jó játékost hozni, aki pedig idejön, annak nagyon nehéz jó helyre eligazolnia, kivéve, ha a nemzetközi porondon jól teljesít. Ne csapjuk be magunkat, nekünk nincs nevünk Európában. Ha annak idején nincs az UEFA Kupa-döntő, senki nem tudná, hogy mi az a Videoton.

5. Télen három meghatározónak hitt játékost igazoltak, akik alig játszanak a csapatban. Ez azt jelenti, hogy ennyire erős a Videoton, vagy ezek az igazolások nem váltak be?
– Egyik sem igaz. Az, hogy egy igazolás beválik-e, csak akkor derül ki, ha az adott játékost a vezetőedző a pályára rakja. Ez nálunk nem valósult meg, 8 perc alatt ugyanis semmi nem derül ki. Ezt a három futballistát azért igazoltuk, hogy a jövő csapatát építsük. Nekem személy szerint az is fontos volt, hogy európai futballkultúrával rendelkező országokból is tudjunk igazolni, hiszen ez megteremtheti annak az alapját, hogy az elkövetkező években ezekről a helyekről könnyebben tudunk játékosokat magunkhoz csábítani. Nekem ne mondja senki, hogy az a futballista, aki 180 meccset lehúzott a holland bajnokságban, ráadásul 83 perces meccsátlaggal, vagy az, amelyik Sousánál rendszeresen játszott a Maccabiban, vagy az, aki a macedón válogatottban és a CFR Clujban standard kezdő tag volt, egy Videotonnak ne lenne erősítés. Az összeállítás azonban a vezetőedző dolga, ebbe soha nem szóltam bele és nem is fogok.

6. Állítólag Joan Carrillóval nem felhőtlen a viszonya….
– Nézze, ha egy munkahelyen, ahol eredményt akarunk elérni, mindenki egyetért a másikkal és mindenki bólogat, akkor úgy járhat, mint a Videoton tavaly. Persze, nem mindenről gondolkodunk egyformán, de ebben nem látok semmi kivetnivalót. Ha ebből valaki azt szűri le, hogy mi nem vagyunk jóban, az az ő szíve joga.

7. Nyáron több meghatározó játékosnak lejár a szerződése. Velük mi lesz?
– Az elmúlt hónapokban rengeteg téves információ jelent meg ezzel kapcsolatban. Akkor most öntsünk tiszta vizet a pohárba. Calatayudnak, Stopirának, Sándor Gyurinak, Oliveirának és Nikolicsnak jár le a szerződése. Nikolics egyértelműen jelezte, hogy külföldön szeretné folytatni a pályafutását és ehhez kívánunk neki sok sikert. De a klub a többi játékosnak, akikre számítunk a jövő szezonban is, megtette az ajánlatát, amely sokkal kedvezőbb volt a mostaninál. Van olyan játékos, aki öt ajánlatot is kapott már. Mivel nem látok a fejükbe, nem tudom, hogy mi a szándékuk. Az edzőnk lehet, hogy jobban tudja, mivel tavasszal rendszeresen játszatta ezeket a játékosokat...

8. A téli átigazolási szezonban azonban mást sem lehetett hallani, minthogy például Nikolicsot nagyobbnál nagyobb külföldi klubok keresik. Ezeknek volt igazságalapja?
– Ön szerint, ha kaptunk volna ajánlatot Nikolicsért, akkor még itt játszana? Egyetlen ajánlat sem érkezett sem érte, sem a többiekért. Mi természetesen szeretnénk őket megtartani, de van egy határ, amit a Videoton meg tud adni a játékosainak. Ha egy labdarúgó háromszor annyit keres, attól még nem lesz háromszor olyan jó játékos, ezzel talán mindenki egyetért. Ahogy az üzleti életben, a labdarúgásunkban is meg kell találni a megfelelő ár-érték arányt. A szezon előtt például kitaláltunk egy progresszív, növekvő prémiumrendszert a sorozatos győzelmekért, ami sokaknak nem tetszett, mivel alacsonyabb összegről indultunk, mint ami a tavalyi prémium volt. Három hónap után aztán ezzel már senki nem foglalkozott, hiszen a jó az mindenkinek természetes.


(Fotók: vidi.hu)

9. A Videoton első bajnoki címe után távozott a vezetőedző. El tudja képzelni azt a furcsa szituációt, hogy a második aranyérem után is edzőt váltanak?
– Tudom, hogy a városban azt pletykálják, hogy nem marad. Az edzőnknek azonban élő szerződése van. Én vagyok a közvetlen munkahelyi felettese, de nem jelezte még felém, hogy ezt nem szeretné kitölteni. Úgyhogy a mostani információim birtokában kijelenthető, hogy a Videotonnál jelenleg nincs edzőkérdés.

10. Óriási előnnyel megnyerték a bajnokságot. Ennek ellenére tavasszal a közvélemény, a sajtó sokkal inkább foglalkozik a Ferencvárossal, mint a Videotonnal. Ezt nem tartja igazságtalannak?
– Nem, hiszen a Ferencváros tavasszal remekül játszik, ellentétben velünk, így jogos, hogy velük többet foglalkoznak. Ősszel voltak nagyon jó meccseink, tavasszal azonban már kevesebb. A Puskás Akadémia elleni döntetlen után a városban már arról beszéltek, hogy visszatér a Gomes-éra. Egy klubvezetőnek megfelelő időben kell közbeavatkoznia és a saját módszereivel visszaállítania a csapatot a megfelelő kerékvágásba. Úgy tűnik, ez sikerült. Összességében azonban azt kell mondjam, az idény második felében az eredményeink jobbak, mint a mutatott játékunk.


2. FÉLIDŐ

1. A mostani bajnokcsapatból hány játékos férne be az Önök UEFA Kupa-döntős együttesébe?
– Nagyon nehéz korokat összehasonlítani. Erre inkább nem vállalkoznék, de az kijelenthető, hogy mi annak idején fizikálisan és kondícióban felvettük a versenyt a legjobb európai csapatokkal is, míg a mostani magyar együttesekről ez biztosan nem mondható el.

2. Melyik minden idők legjobb Videotonja?
– Mivel 1985-ben olyan magasságokba jutottunk, amit azóta egyik csapat sem tudott megismételni, így az a ténymegállapítás fogadható el, hogy a 30 évvel ezelőtti Vidi a klub eddigi legjobb eredményét produkálta. Ez alapján a korabeli ellenfelek korabeli teljesítményéhez viszonyítva az a Vidi a klub történelmének eddigi legjobb eredményt elérő csapata. Persze, minden relatív, az akkori a teljesítmény is csak az időben azonos egyéb teljesítményekkel hasonlítható össze. A mai teljesítményeket pedig a mai feltételeknek megfelelően kell a mai ellenfelek elleni eredmények tükrében értékelni.

3. El tudja képzelni, hogy belátható időn belül a Videoton vagy bármely magyar csapat hasonló magasságokba jut?
– Jelenleg ezt nem látom, de sokat fogunk dolgozni azon, hogy a közelébe érjünk.

4. Reális elvárás lehet a mostani Videotontól, hogy bejusson a Bajnokok Ligája csoportkörébe?
– A mostani csapattól ez nem lehet reális elvárás. Az a tervünk, hogy mire 2017-re felépül az új stadionunk, stabil BL-körös csapatunk legyen évekig. Ehhez folyamatosan erősíteni kell a keretet, persze az is szükséges, hogy az új játékosokat az edző beépítse a csapatba. Minden félévben van három leggyengébb, akiknél jobb kell. Magyar szinten meg tudjuk oldani a feladatokat a jelenlegi 24 játékosunkkal is, de a nagyobb célokhoz ez kevés.

5. Mi hiányzik ma leginkább a magyar labdarúgásból?
– A munka hiányzik. Ránézek egy tehetséges magyar játékosra és azt látom, hogy felnőtt önmagától, nem kapott megfelelő képzést, le kellene róla nyesegetni a vadhajtásokat. Viszont nyesegetni is csak az tud, aki érti a szakmáját. A fiataljaink nem tudnak gazdaságosan futni, ezért a gyerekek mozgáskoordinációja nem megfelelő. Komoly tervek vannak az utánpótlás átalakítására, s bízom benne, hogy az segíteni fog labdarúgásunk fejlődésében.


(Fotók: vidi.hu)

6. Mi a véleménye Dárdai Pálról és a válogatottjáról?
– Dárdaival nagyon jót húztunk. Idejött egy olyan ember, aki azt meri csinálni, amit gondol, és nem kell azt tennie, amit várnak tőle. Olyan miliőben nőtt fel, ahol vannak értékrendek és nincsenek érzelmek. Ott egy edző nem mérlegel, nem teszi meg, hogy nem a legjobb játékosokat játszatja, mert tudja, hogy akkor hosszú távon nem lesz sikeres. Vannak olyan edzők, akik vonzzák a sikert és vannak, akik taszítják, ezt egy jó vezetőnek fel kell ismernie. Dárdai egyértelműen egy olyan szakember, aki vonzza a sikert.

7. Visszatérő vitatéma, hogy hány csapatos legyen az NB I. Ön szerint szükséges a létszámcsökkentés?
– A színvonalnak biztosan jobbat tenne, ha kevesebb lenne a létszám, és esetleg több fordulót rendeznénk. Kisebb országokban, Ausztriában, Horvátországban ez remekül működik. A 12-14 csapatos NB I-et ideálisnak tartanám.

8. Az MLSZ anyagilag arra ösztönözné a klubokat, hogy minél kevesebb légióst játszassanak. A Videotonnál ez mennyire lenne kivitelezhető?
– Nálunk egyértelműen cél, hogy minél több magyar szerepeljen a keretben. Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy nemzetközi szinten nem tudunk csak hazai játékosokkal eredményeket elérni. Egy Kecskemétre például ösztönzőleg hathat, ha plusz bevételhez jut azért, mert saját nevelésű fiatalokat szerepeltet a csapatban. Náluk nem a bajnoki cím a cél, egy középcsapatot pedig össze lehet rakni magyar futballistákból is. A Videotonnál ilyen szempontból más a helyzet. A céljaink eléréshez biztosan szükségünk van minőségi légiósokra.

9. Igaz, hogy a 80-as években Mezey György szövetségi kapitánynak nem tartozott a kedvenc játékosai közé?
– Ezzel soha nem foglalkoztam. Mivel akkoriban még nem volt internet és a hírek is nehezebben jutottak el az országhatárokon kívülre, csak később tudtam meg, hogy itthon a közvélemény, a sajtó szinte bekövetelt a mexikói csapatba, próbált nyomást gyakorolni a kapitányra. A brazilok ellen meghívott, játszottam is pár percet, aztán a világbajnokságon is pályára léptem két meccsen. Soha nem foglalkoztam azzal, hogy miért nem kaptam több lehetőséget, nem voltak elvárásaim és semmin nem lepődtem meg. Ez egyébként a mai napig jellemző rám.

10. Nem tartozik a túlságosan harsány, szerepelni vágyó klubvezetők közé. Tudatosan kerüli a nyilvánosságot?
– Játékosként sem voltam harsány. Nem szeretek feleslegesen szerepelni. Úgy vagyok vele, hogy a munkám és az eredményeim után minősítsenek, mintsem azután, hogy mit mondok, mit ígérek.

Privacsek András

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON