"Az NB I a legnagyobb csalódás Magyarországon" - interjú a Honvéd-akadémia holland igazgatójával

Feltöltve: 2015, május 28 - 19:03 Frissítve: 2015, május 29 - 10:44

A közelmúltban az FTC bázisát vezető Theo Schneider részletesen beszélt a magyar utánpótlás aktuális kérdéseiről, problémáiról, most a Honvéd akadémiájának szakmai igazgatója, Jasper de Muijnck adott hosszabb interjút a csakfoci.hu-nak. A holland elmondta, hogy a magyar fiataloknak technikailag és taktikailag is komoly hiányosságaik akadnak, amelyek már akár 7-10 éves korban jelentkeznek. De Muijnck nem elégedett az edzések intenzitásával, és azzal sem ért egyet, ha a játékosoknak mindent a szájukba rágnak. Érthetetlennek tartja, hogy az NB I gyengébb csapatai miért nem adnak teret a tehetségeknek, ha úgyis esélytelenek a bajnoki címre, és azt is furcsállja, hogy az MLSZ ilyen későn hirdette ki a következő idénnyel kapcsolatos reformokat. Az élvonal szintje hatalmas csalódás volt De Muijnck számára, aki eddig egyetlen alkalommal érezte úgy, hogy Magyarország megmozdult a futballért. Interjú.

Hogyan foglalná össze a munkáját? Mi mindenre figyel? Mi mindennel foglalkozik Kispesten?
– A feladatom az, hogy a szakmai részt fejlesszem. Herczeg Vince foglalkozik a szervezettség megteremtésével, az enyém inkább a szakma. A játékosok és az edzők képzése is hozzám tartozik – mondta Jasper de Muijnck a csakfoci.hu-nak.

Legutóbbi beszélgetésünk során említette, hogy az edzők képzésén is lenne mit javítani idehaza. Mi az, amin változtatni kellene?
– Mondjuk úgy, hogy nem olyan a helyzet, amihez hozzá voltam szokva Hollandiában. Ott a szövetségnél dolgoztam, edzőket képeztem. Az edzések mikéntjében is van különbség, az intenzitásban pedig pláne. Gyakran túlságosan szét van szabdalva egy tréning, az erőbedobás sem száz százalékos. Persze, minden országban mások a módszerek, és a magyar focinak nagy tradíciói vannak. Érdekelt is, hogyan csinálják errefelé a futballt. Az intenzitásban komoly különbségek vannak, még egyszer mondom.

Hogyan lehetne elérni, ez az intenzitás növekedjen? Ez csak hozzáállás kérdése?
– Nem. Én szeretem azt, ahogyan a magyar játékosok a futballhoz állnak, a fiatalok is. Ambiciózusak, a legtöbben keményen dolgoznak. Ez elsősorban a gyakorlatokon múlik, és azon, hogyan vezetik az edzéseket. Persze, általánosságban beszélek, hiszen nagyon a különbségek. Volt emellett, hogy egy edző pontosan elmondta a játékosoknak egy gyakorlat előtt, mit hogyan csináljanak. Én ezzel nem értek egyet. A foci arról szól, hogy kiélezett helyzetekben a játékosok önálló döntéseket hozzanak. Egyes edzők azt gondolják, hogy el kell magyarázniuk mindent a játékosoknak, nekik meg az a dolguk, hogy az utasításokat megvalósítsák. Egy mérkőzésen ugyanakkor a másodperc törtrésze alatt kell a 20 lehetőség közül a legjobb megoldást kiválasztani. A másik dolog, hogy a technikai képzettség szintje alacsonyabb a kívánatosnál. Nagy a lemaradás a fiatal korosztályokban. Már az U7-es, U10-eseknél komoly előrelépésre van szükség ezen a téren. Örömmel látom, hogy rengeteg pénzt ölnek a futballba, és nagy odaadással dolgoznak a vezetők, de pontos rendszerekre van szükség az előrejutáshoz.

Hollandiában ezt hogyan csinálják?
– Ott klubszinten 4-5 évesen elkezdik a munkát a tehetségek. Megtanulnak labdát kezelni és élvezik a játékot. Óriási különbség, hogy mi egy felépített rendszert követünk 30 éve. Lefektettük, hogy ez a mi filozófiánk, mi így akarunk fejlődni, és ehhez tartjuk magunkat. Nem lehet állandóan változtatni az elképzeléseken, az nem vezet sehová. 1974-ben nekünk is volt egy kiváló csapatunk, de felismertük, hogy nem egy szisztematikus munkának köszönhettük, hanem gyakorlatilag a véletlennek. Rinus Michels és társai kidolgoztak egy modellt, amit pofozgattak, de amit azóta is követünk. Minden holland edzőt ugyanúgy képeznek ki. A kis falusi csapatnál dolgozó szakember ugyanazt a képzést kapja, mint egy akadémián dolgozó. Kérdeztem én itt többeket, hogy mi a magyar stílus, de egy év alatt még senki nem tudta megmondani. Külön elképzelése van a játékról a Honvédnak, a Ferencvárosnak, a Videotonnak. Kellene egy út, ami mentén a felnőtt válogatottat és a korosztályos csapatokat építjük. Hollandiában minden gyerek kint játszott az utcákon, aztán elfogyott a hely az autók és egyebek miatt, és rádöbbentünk, hogy ezt a klubokban kell megteremtenünk. Letettünk két kabátot, kerülgettük a fákat és az autókat, közben pedig tanultunk ezt-azt. Ezt most a kluboknál kell pótolni. Wiel Coerver a részletekbe menően megalapozta a képzést, és azóta is tiszta programunk van.

Ez pusztán döntés kérdése? Jelöljünk ki egy utat, és azon induljunk el?
– Volt, hogy Hemingway úr is mondta, hogy kövessük a holland vonalat, de neki is mondtam, hogy ez lehetetlen. Nem lehet másolni az olaszokat, a németeket, vagy bárkit. Ez lehetetlen. Nem megy. Le kell ülni a magyar futball legjobb szakembereinek, és meg kell határozni egy irányvonalat. Ez az ország csak 1989 óta szabad, azóta még nem telt el olyan sok idő. Kezd kialakulni az igazi piacgazdaság, változik a társadalom. Nem feltétlenül hasznos, hogy a gyerekeket olyan emberek nevelik, akik a kommunizmusban nőttek fel. A változásokhoz tehát időre van szükség. Az 1974-es nagy holland csapatot a magyar Aranycsapat inspirálta. El kell lesni a jó dolgokat, de saját stílust kell kialakítani. Fontos, hogy legyenek olyan emberek, akik egységet teremtenek, és vezetik ezt az egészet. A magyar-görög válogatott meccs volt az első alkalom, amikor azt láttam, hogy összefogott, megmozdult Magyarország a fociért. Fontos, hogy az ember büszke legyen a hazájára. Persze, nagy különbség, hogy Hollandia történelmileg inkább hódító volt, mint elnyomott. Egyszer, 80 évig voltunk spanyol és ötször német uralom alatt, egyébként a magunk urai voltunk.

Mi a legnagyobb különbség egy magyar és egy holland 18 éves játékos között? Hol a legnagyobb a lemaradásunk?
– A taktikai érettségben. A technikai részt már kitárgyaltuk, de a holland játékosok taktikailag képzettebbek, sokkal jobban olvassák a játékot.

És a Honvéd akadémiája hol tart a hollandokhoz képest?
– Sokkal fejlettebbek a holland intézmények. Kezdésnek említeném az egyik nagy hátrányunkat. Csak egy normál méretű edzőpályánk van. Amikor idejöttem, azt mondták, hogy egy hónap múlva kezdődik az építkezés, ez egy éve volt. De ha minden igaz, hamarosan javul a helyzet. Így sajnos lehetetlen az egyéni fejlesztés. Hollandiában az edzés előtt és után is kint vannak a játékosok a pályán, itt viszont ez nem lehetséges, mert jön a másik korosztály edzeni. Hollandiában rengeteg specialista dolgozik, többek között technikai edzők, de például vannak külön foglalkozások a csatároknak is. Nálunk is reformokra van szükség, mert kezd nőni a lemaradás a topligákhoz képest. Régebben 22-23 évesen mentek el a liga legjobbjai, most 18 évesen. Rengeteg a fiatal csapat az első osztályban, és a vb-n is 21-22 éves védőkkel álltunk fel. Itt is biztosan vannak tehetséges 18 évesek, de lehetőséget kell kapniuk. Mindig ugyanazok a csapatok esnek ki, jutnak fel, beállt egy körforgás, ehhez képest az eredményt hajszolják ahelyett, hogy őket támogatnák. Vannak jó fiatalok, de se az NB I-ig nem jutnak el, se nem adják el őket külföldre. Szóval valami félresiklik. Bízni kell a fiatalokban és meg kell teremteni számukra a fejlődés lehetőségét. Fognak hibázni, biztosan fognak, de látok az NB I-ben olyan játékosokat, akik ugyanazt a hibát elkövetik 28 évesen. Persze, az első csapatnál az eredmény a legfontosabb, de reálisan nézve hány csapat lehet bajnok? Kettő vagy három. A többi miért van az NB I-ben? A létszámot feltölteni vagy azért, hogy teret adjon a fiataloknak? Mindenki tudja nagyjából, hol a helye. Kellenek a jól képzett külföldiek, idősebbek, de csapatonként 3-4, és mellettük hadd játsszanak a fiatalok. Hibáznak egyszer, kétszer, háromszor, de jobbak és jobbak lesznek. Az élő példa a kecskeméti Kitl Miklós, aki folyamatosan fejlődik. Nálunk Gazdag Dániel ilyen, akit az egyik legnagyobb tehetségnek tartok. Egészen hihetetlen, hogy nem vitték ki a vb-re. Persze, az edző döntése, hogy kikkel dolgozik, a döntéseit el kell fogadni. Láttam rajta, hogy túl jó a korosztályos csapatba, és erőltettem is, hogy feljebb kerülhessen. Sajnos Magyarországon nem megszokott, hogy 18 évesen valakit felvisznek az első csapathoz, ez 21-22 évesen szokott bekövetkezni. Késznek kell lennie egy ilyen tehetségnek sok mindenre. Kezelni kell azt, mit írnak az újságok, a tévében kell nyilatkozni. Erősnek kell lenni mentálisan, de benne ez is megvan. Emellett a támadó harmadban ő képes megadni azt a gyilkos passzt, amire kevesen képesek. Voltunk Nyitrán egy tornán, és az egyik csapattársa többször rossz felé mozdult, hátráltatta őt. Mondtam neki, hogy szóljon rá, jelezze ezt neki. Ráüvöltött 2-3 alkalommal, és máris jobban működött a dolog. Ez is azt jelzi, hogy bizonyos dolgokon könnyű változtatni.

Mi a véleménye az MLSZ reformjairól? Lehet pozitív hatásuk ezen a téren?
– A magyar focinak jó, az biztos, de azt furcsállom, hogy ilyen későn születik meg egy ilyen döntés egy új szezon előtt. Kellene hagyni egy kis átfutási időt, mondjuk egy idényt, ami alatt a klubok felkészülhetnének a változásokra. Aki szerencsés, annak most nagyjából alkalmas a kerete az új követelményeknek, de van, ahol hirtelen kell előkapni játékosokat.

Nem mindenkinek van akadémiája.
– Sokan nem örülnek neki, hogy 3-4 nagy intézmény működik az országban, és ott gyűjtik össze a legnagyobb tehetségeket, de Hollandiában ugyanez van. Ha heti 6-8 alkalommal kemény riválisok között edz valaki, úgy fejlődik, de ha egy csapatban csak 2-3 minőségi futballista akad, és a többiek gyengébbek, az nem túl hasznos. Szóval koncentrálni kell a dolgokat, aztán ha a hátország fejlődik, és a több a jó képességű gyerek, lehet növelni ezt a számot. Hollandiában minden évben a PSV, az Ajax vagy a Feyenoord nyeri a bajnokságot az utánpótlásban. Ezt mindenki tudja, és el is fogadja. Ezzel együtt az AZ Alkmaar is például magas szinten dolgozik, idén őket választották a legjobb akadémiának. Évente 2-3 játékost kinevelnek maguknak, meg párat az Ajaxnak és másoknak, és büszkék erre. Aztán ha akár az Ajax eladja később a játékost, abból nekik is van bevételük. Ezek a csapatok egy szezon előtt ötször játszanak egymás ellen a felkészülés során. Senki nem titkolja, hogyan dolgozik. A képzés a lényeg. Mi is kevesen vagyunk, 17 millióan. Igaz, multikulturális az ország.


(Fotó: blikk.hu)

Theo Schneider óvatosan kezdte a munkát a Fradinál, Bernd Storck viszont egy másik utat választott. Ön melyik típus?
– Mi próbálunk együtt dolgozni, inkább javaslatokat teszek. Mi lenne, ha ezt megpróbálnád, mi lenne, ha ezt inkább így csinálnád. Jobb, ha az ember magától rájön arra, hogy valami hasznos. Ha utasítanék, akkor miután elfordulok, biztosan nem azt csinálná az illető. Hollandiában van egy ügynökség, ami a külföldön munkát vállalókat készíti fel az új ország kihívásaira. Az érkezésem előtt elolvastam egy könyvet Magyarországról, és sok hasznos dologgal felvértezve érkeztem ide.

Azt kapta, amire számított? Milyen kellemes és kellemetlen meglepetések érték?
– Az NB I szintje volt a legnagyobb csalódás. Két héttel a munkám megkezdése előtt már eljöttem előkészíteni a dolgokat. Megnéztem egy edzést, és nem hittem el, hogy ott az első csapat készül. Aztán megnéztem pár meccset is... Más volt a képem a Honvédról, hiszen gyermekkoromban még a klub komoly erő volt Európában. A város ugyanakkor csodálatos, pozitív meglepetés volt. Emellett az is kellemes meglepetés volt, hogy itt mindenki egy célért dolgozik, méghozzá nagyon keményen. Semmi panaszom nem lehet. Az egyik elődömön, barátomon keresztül kerültem ide, és ő mondta, hogy akarnak az emberek, de valahogy nem az igazi a dolog. Ehhez képest kellemes meglepetés volt, amivel szembesültem.

George F. Hemingway már többször jelezte, hogy az a cél, hogy egyszer akár 11 akadémistával álljon ki a Honvéd. Ez utópia?
– Nem, és hatalmas potenciált látok ebben a klubban, ezért dolgozom itt. Szerintem a következő szezon végére képesek lehetünk a 3 külföldit tartani, és mellettük csak fiatal magyarokkal kiállni.

Az U19-es Eb miatt még inkább reflektorfénybe kerültek a magyar fiatalok, sok szó esett velük kapcsolatban a mentalitásról. Ön találkozott meglepő személyiségjegyekkel?
– Az akadémián fontos odafigyelni arra is, hogy hogyan tudunk szabadságot adni a játékosoknak. Szoros napirendjük van, de nem szabad túlságosan beszorítani őket. A különc gyerekekből is jó játékosok lehetnek, a klasszisok pedig sajátos egyéniségek. Láttam én is az U19-es Eb meccseit, és hihetetlen taktikai hibákat, érthetetlen döntéseket tapasztaltam. Ott vagyunk a vb-n is, ebből mindenképpen ki kell hozni valami jót. Azt ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy a fejlődés fontosabb fiatal korban, mint egy győzelem.

Mire lehet képes az U20-as válogatott a vb-n?
– Nem árt levetkőzni azt a hozzáállást, hogy esélytelenek vagyunk. Egy éve kimentünk Hollandiába egy tornára, és mindenki ellen visszaálltunk. Így is jó eredményeket értünk el, csak egyszer kaptunk ki. Egy évre rá a Puskás Suzuki Kupán játékban múltuk felül a Panathinaikoszt és a Hagi Akadémiát, a Real Madridot pedig hatalmas küzdelemben. Ellenük ez nyilván nem volt járható út, akkora volt a tudáskülönbség. Volt a spanyoloknak négy kimagasló játékosuk. Nyilván ők soha az életben nem fognak a Real első csapatában játszani, de ha ideküldenék őket, itt a jövő héten kezdők lennének. A vb-re rátérve: ezzel együtt kicsit szkeptikus vagyok. Ha az első meccs megvan, lehet komolyabban álmodozni, de Brazília és Nigéria iszonyatosan erős. A brazilokat nem kell bemutatni, a nigériaiaknál pedig soha nem lehet tudni, hány éves játékosokkal érkeznek... (Fotó: honvedfc.hu)

Szabó Miklós

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON