Rossi a fiatalokról: "Ne azért játszanak, mert a szabályok azt előírják"

Feltöltve: 2015, július 16 - 08:40 Frissítve: 2015, július 16 - 10:49

A Honvéd vezetőedzője, Marco Rossi véleménye szerint az MLSZ által bevezetett fiatal-szabály nem fogja betölteni azt a célt, amit várnak tőle. Az olasz tréner úgy véli, a 20 éven aluli labdarúgóknak nem azért kellene játszaniuk, mert a szabályok azt előírják, hiszen, ha megfelelő minőséget képviselnek, úgyis szerepet kapnak a csapatukban.

Szezon előtti interjút adott a Budapest Honvéd vezetőedzője, Marco Rossi az mlsz.hu-nak, amelyben többek között beszélt a szövetség által bevezetett, a 20 éven aluli labdarúgók szerepeltetésére vonatkozó új szabályról, amely szerinte nem fogja elérni a célját.

- A véleményem az, hogy ez a szabály nem fogja betölteni azt a célt, amit várnak tőle. A Honvédot nem érinti problémaként, hiszen számunkra nem okoz gondot a betartása, inkább magával az elvvel van problémám. Nekünk már tavaly is volt olyan 1996-os születésű játékosunk, aki saját erőből tudott kezdő lenni a csapatban. A mostani bajnokságban két védőjátékossal és három középpályással is tudjuk teljesíteni ezt a szabályt, sőt, ha a játékosok teljesítménye és akkori állapota megengedi, lesz olyan is, hogy akar több 20 év alatti futballista is a pályán lesz, vagy akár a kezdőcsapatban kap helyet. Amikor először jöttem Magyarországra dolgozni, akkor én több '92-es és '93-as születésű, akkor még húsz éven aluli játékost betettem a csapatba, akik készen álltak az élvonalra, és meg is érdemelték a bizalmat a mutatott teljesítményükkel. Ha egy játékos megfelelő minőséget képvisel, akkor mindenképpen játszik, de egy labdarúgónak nem a szabályok miatt kell játszania. Megfordítom a dolgot, ha lesz olyan játékos, akit majd csak azért állítanak be az edzők, hogy a szabálynak megfeleljenek, az egy öngól. Eltelik az egy év, és erre a játékosra már nem illik rá a szabály, s mivel nem volt elég jó az NB I-hez, akkor majd meg fognak válni tőle, az adott futballista pedig valóban eltűnik, pedig lehet, hogy tehetséges, de még nem volt abban a pillanatban kész az élvonalbeli szereplésre. Olaszországban a negyedik osztályban hasonló szabályt hoztak, több fiatalnak is játszania kell, de a tapasztalat az, hogy miután kinőnek a védett korból, félredobják őket és többnyire nem lesz belőlük profi futballista, sokan abba is hagyják a futballt - mondta el az olasz tréner.

Rossi a légiósszabályt sem tartja igazságosnak, mivel az nem egyformán érvényesül a klubokra.

- Az elvekkel és a törekvésekkel egyetértek, de alapvető gondnak tartom, hogy a nemzetközi kupában szereplő csapatok több légióst szerepeltethetnek a többieknél, és így is ugyanúgy megkapják az MLSZ támogatását, ezzel ugyanis az esélyegyenlőség elve jelentősen sérül. Az említett a csapatok a nemzetközi kupában amúgy is korlátozás nélkül használhatják a külföldi játékosaikat, és mivel ők kupaszereplők, már az előző évben is erősebbek voltak. Így a csapatok közötti szakadék egyre nagyobb lehet - nyilatkozta.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON