Az Újpest edzője: "Senkit nem fogok betenni a csapatba a pénz miatt" - interjú

Feltöltve: 2015, július 31 - 14:10 Frissítve: 2015, július 31 - 16:32

Nebojsa Vignjevic, az Újpest vezetőedzője csak a pénz miatt nem hajlandó változtatni azon az elképzelésén, hogy a lehető leütőképesebb felállásban játszassa csapatát, és az MLSZ javaslatával szembemenve is ragaszkodik a légiósokhoz. Magyar kiszemeltjei voltak, vannak a liláknak, de mint azt a szerb tréner a csakfoci.hu-nak elmondta, néha a több (pénz) is kevésnek bizonyult, mint például Radó esetében. A szakember Hazardról, Suljic esetleges távozásáról, de a magyar klubok nemzetközi szerepléséről is nyilatkozott honlapunknak adott interjújában.

Két forduló telt el az NB I-ből, és az Újpest vetett be mindkétszer több külföldi játékost az MLSZ által "javasoltnál". Ragaszkodnak a légiósokhoz a folytatásban is?
- Korábban is elmondtuk, hogy megpróbáljuk követni az MLSZ új javaslatait, ez a fiatalok tekintetében sikerült is, szerencsére Sallói Dániel nem csak a kora, de a játéka miatt is rászolgált arra, hogy a csapatba kerüljön. Ahogy már elmondtam, hogy csak amiatt nem akarok senkit sem játszani, mert fiatalabb 20 évesnél, miközben sem a csapatnak, sem a bajnokságnak nem ad semmi pluszt a pályán. Korábban azt gondoltam, hogy épp a légiósok számának előírását sikerül majd könnyebben teljesítenünk, de pechünkre nem találtunk egyelőre elegendő számú és minőségi magyar játékost, miközben a sérülések is hátráltattak abban minket, hogy elérjük a minimumként megadott nyolc főt a kezdőcsapatban. Ha lesz rá lehetőségünk – most nincs –, igyekszünk majd teljesíteni a feltételt. De őszintén szólva, nem vagyok nagy híve ennek a szabálynak, nem tesz jót a csapat hangulatának, azok a játékosok, akik csak emiatt szorulnak ki a kezdőből, nyilvánvalóan és érthetően csalódottá válnak, ami nem jó. De soha nem is fogok betenni senkit mindenféle pénzek miatt, hogy csak ballaszt legyen a csapatban. Fontosabb, hogy a csapat eredményes legyen.

Soha nem mondta, javasolta Roderick Duchatelet tulajdonos sem, hogy esetleg a felajánlott szerencsejáték-pénzek miatt változtasson?
- Szerencsére ő is úgy látja, hogy a csapat szereplése, ezáltal az imidzse és megítélése miatt fontosabb az, hogy olyanok játsszanak, akiknek a segítségével eredményesen szerepelhetünk, ne pedig muszájból olyan játékosok, akik csak a pénzt "csinálják". Az elejétől fogva beszéltünk erről a tulajdonossal, abban maradtunk, hogy megpróbáljuk követni a szabályt, ha lehetséges, de nem mindenáron.

Említette, hogy nem sikerült elegendő létszámban olyan magyarokat igazolni, akik erősítést is jelentettek volna. Radó András, Kulcsár Tamás vagy Vass Patrik ilyen lett volna, ők ott voltak a listáján?
- Igen, velük kapcsolatban álltunk. Radó sztoriját mindenki ismeri már, vele nem is kívánok már foglalkozni. Kulcsár ügye nem teljesen zárult még le, jó játékosnak tartom, majd meglátjuk, sikerül-e megegyeznünk. De ugyanígy beszéltünk Csikivel az MTK-ból, Koltaival az ETO-ból, illetve több olyan magyar szinten minőségi játékossal, akik erősítést jelenthettek volna, de néha a több sem volt elég, mint például Radó esetében, ahol többet kínáltunk a Ferencvárosnál érte a Haladásnak, mégis tudjuk, mi lett az ügy vége. De összességében nem lehetek elégedetlen az átigazolási időszakban történtekkel, és nem akarok amiatt keseregni, hogy ki nincs itt. Ha valakinek csak az számít, hogy még 5 ezer euróval több fizetést kapjon, annak nincs helye Újpesten. De ha valakinek ennél nagyobb ambíciói vannak, akkor eljuthat Újpestről mondjuk Simon Krisztián szintjére, aki már ugye Münchenben futballozik. Most is vannak olyan fiataljaink, mint Bardhi, Hazard vagy épp Sallói, akik akár hasonló utat is bejárhatnak majd.

Nyilván a csatársor megerősítése jelenleg a legégetőbb feladat, ebben az ügyben hogy állnak a piacon? Jön az "új Ojo" vagy az említett Sallói is képes lehet betölteni az űrt?
- Több kiszemeltünk is van csatárposztra, zömében külföldiek, akikkel zajlanak a tárgyalások. Picit hasonló játékost keresünk egyébként, mint Ojo, ami a fizikumot illeti, legyen erős, legyen gyors és persze legyen gólerős is egyben. Az eddig ékként futballozó Sallói hosszú távon biztosan nem középcsatár lesz majd, a támadók mögött játszva képes a legjobb teljesítményre, az lesz majd az ő igazi posztja.

Lett az Újpestnek egy Hazard nevű játékosa is, ami elsőre igen jól hangzott. Milyen erősítés a csapata számára a belga szélső érkezése?
- Jó lett volna, ha Hazard picit előbb csatlakozik hozzánk, akkor biztos, hogy előrébb járna már fizikálisan is. Ő egy igen különleges játékos, na, nem mondom, hogy jelenleg olyan, mint a Chelsea-ben futballozó legidősebb bátyja, de az biztos, hogy „van benne valami”. Nyilván nem könnyű ezzel a névvel a hátán futballozni, mindenki azt várja, hogy legalább úgy játsszon, mint a testvérei. Ez nagy nyomást helyez rá. Hallottam róla nem túl pozitív dolgokat is, mielőtt idejött, hogy lusta, nem edz elég keményen, és örülök, hogy kiderült, ez nem igaz. Nyilván a hozzá hasonló típusú játékosoknak picit több figyelem, picit több tér kell, hogy kibontakozhassanak, ugyanúgy, mint Suljicnál, de láthattuk a Vasas ellen is, mit jelent, ha mind a ketten jól futballoznak.

Ha már így szóba került: Suljic megy vagy marad Újpesten?
- Neki is sokszor elmondtam már és nemrég leültünk külön is, hogy tisztázzuk ezt: a legjobb módja annak, hogy találjon egy erős klubot majd magának, ha itt, Újpesten jól játszik és olyan teljesítményt nyújt, amivel majd eladhatja magát. Szerintem végre megértette, amit eddig is igyekeztem a fejébe verni. Teljesen nyilvánvaló, hogy benne nagyon nagy potenciál van, rengeteg dolgot tud már, mint futballista, de talán még kevesebbet emberként, még érnie kell fejben. Ha ez megtörténik, játékosként is előrébb tart majd. Vannak, voltak már nagyon jó meccsei, vagy meccsrészletei, de még mindig nem mutatta meg a teljes tudását. Ha képes lesz majd megmutatni az igazi tehetségét, árulni, ajánlgatni sem kell majd, elviszik innen majd szívesen sokan, remek ajánlatokat kaphat majd. (Fotó: ujpestfc.hu)

Dudás Gábor

Az Újpest vezetőedzőjét honlapunk megkérte egy rövid elemzésre a nemzetközi kupákban indult magyar csapatok kapcsán, még a DVSC csütörtök esti, Rosenborg meccsét megelőzően. Íme, Vignjevic véleménye:

VIDEOTON: - Hasonló problémát láttam eddig a fehérváriaknál, mint a Ferencvárosnál. A játékosok talán elhitték, hogy az, ami itthon elég, az a nemzetközi porondon is megfelel majd. Tévednek. Itthon meg lehet nyerni így a meccseket 1-0-ra, kint nem. Pedig nem úgy tűnik, hogy a BATE erősebb lenne náluk. Hallom, hogy fehéroroszok "rutinosabbak". De tovább kell jutni, és akkor több tapasztalata lesz a magyar kluboknak is, nem? A Zeljeznicar játékosainak milyen rutinjuk volt?

DVSC: - Amelyik csapat leginkább az "európai", vagy ahhoz leginkább közelítő focit játssza, az a Debrecen. Nem feltétlenül csak az eredmények miatt. Tavaly balszerencséjük volt a BATE ellen, de akkor és idén is tetszik, ahogyan játsszák a futballt, akár a náluk erősebb csapatok ellen is.

FERENCVÁROS: - Tipikus példája volt a már sokat hallott "fejben dőlt el" kifejezésnek a Zeljeznicar és a Ferencváros párharca. Az FTC-nek sokkal jobb játékosai vannak, mint a bosnyákoknak, de a Zeljeznicar volt a jobb csapat, nyilván volt egy kis szerencséje is, de nem csak erről szól az egész, ha 3-0 a vége. Az első meccs után még hittem abban, hogy a Ferencváros a visszavágón elintézi ellenfelét, de nem láttam a csapatukon, hogy tényleg meg akarják nyerni a visszavágót. A Zeljeznicarban láttam néhány érdekes, ügyes focistát, de csapatként nőttek sokkal inkább a magyar klub fölé. A Fradinál közben sok nagyon jó játékost láttam, de csapatot nem igazán. Az FTC kiesése nyilván nem jó hír a magyar foci egészének szempontjából sem.

MTK: - Az MTK-nak a Vojvodina elleni párharc előtt 35 százalék esélyt adtam a továbbjutásra, de mégis, ennél többet vártam a kék-fehérektől. Sokat változott az MTK kerete, de ez igaz volt az újvidéki csapatra is, sok fiatalt is bevetettek. Szerintem picit túl könnyen jutott túl a szerb klub, többet vártam, nagyobb harcra számítottam a magyar csapat részéről.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON