Kovács: "Nagyon sok ember szeretne a Vidi edzője lenni" - A nemzetközi kupaszereplés a cél

Feltöltve: 2015, augusztus 26 - 13:40 Frissítve: 2015, augusztus 26 - 16:53

Hosszabb interjút adott a Videoton újonnan kinevezett sportigazgatója, Kovács Zoltán. A szakember szerint minden bizonnyal lesznek még változások a keretben, mivel csatárra még mindenképpen szüksége van a csapatnak, de a légiósok közül is lehetnek távozók. Az edzőkérdésben szabad kezet kapott, de nem akarja elsietni, és amondó nagyon sok ember szeretne a Vidi edzője lenni. Kovács hozzátette nem akar visszafelé mutogatni, az idei szezonban pedig a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása lesz a cél, míg a szurkolókkal szeretné magát elfogadtatni.

A Videoton elmúlt héten kinevezett sportigazgatója, Kovács Zoltán hosszabb interjút adott a vidi.hu-nak, amelyben részletesen beszélt a fehérváriak előtt álló megoldandó feladatokról és az eddig eltelt napok benyomásairól.

Bő egy hete dolgozik a Vidi sportigazgatójaként. Mi a legfontosabb feladata ezekben a napokban?

- Fel kellett állítani egy prioritási listát, és ebben sajnos elég kötöttek vagyunk, hiszen hétfőn bezár az átigazolási piac. Az elsődleges feladat tehát most az, hogy megfelelő játékosokkal megerősítsük a keretet, amely ugyan jelenleg is erős, de vannak posztok, ahova muszáj igazolnunk, itt elsősorban a támadószekcióra gondolok. Természetesen ezzel párhuzamosan a vezetőedzőt is keressük. Ez nem Pető Tamás munkája ellen szól, hiszen úgy gondolom, jó kezekben van most a csapat, de ha csak abból indulok ki, hogy Tamásnak nincs pro licence, akkor a személye csak átmeneti megoldás lehet.

Lesznek olyanok, akik most az NB I-es kerethez tartoznak, de esetleg még a közeljövőben távoznak?

- Semmit nem zárok ki, tehát előfordulhat, hogy lesz olyan, aki jelen pillanatban az első csapat kötelékébe tartozik, ám megválunk tőle. A helyzetünket nem könnyíti meg, hogy egy külföldi helyünk van. Elképzelhető tehát, hogy csúnya szóval élve, helyet kell csinálnunk olyan nem magyar játékosnak, aki nagyobb hasznára lehet a csapatnak.

Több olyan játékos is van a klubnál - Kleinheisler, Brachi, Pajac -, akik tavaly még az első csapatnál vagy éppen kölcsönben, más NB I-es csapatnál szerepeltek, jelenleg azonban a Vidi második együttesével vagy éppen külön készülnek. Nekik mi lesz a sorsuk?

- Pajaccsal és Brachival meg szeretnénk egyezni és nem gördítenénk akadályt a távozásuk elé. Kleinheislerrel Lászlóval és a menedzserével is többször egyeztettem személyesen, ám nem tudtunk egyességre jutni. A játékos egyértelműen jelezte, hogy nem a Vidiben képzeli el a jövőjét. Nem örülök ennek, szerettem volna, ha nálunk folytatja, de nem találtunk megoldást.

Mikorra várhatunk új edzőt, kik a lehetséges jelöltek?

- Ahogy azt már korábban mondtam, ebben a helyzetben semmi értelme pánikolni és kapkodni. Hosszú távú megoldást keresünk, a lehető legjobb döntést akarjuk meghozni. Neveket nem szeretnék mondani, annyit azonban elárulhatok, hogy sokkal szűkebb a jelöltek köre annál, mint amiről a sajtóban olvasni lehet. Nagyon sok ember szeretne a Vidi edzője lenni, ami azt mutatja, hogy a klubnak jó hírneve van. Sok olyan feltétel van, aminek meg kell felelnie a leendő szakembernek, hogy a Videoton edzője lehessen, keresem a megfelelőt.

Szabad kezet kapott az új edző kiválasztásában?

- Szabad kezet kaptam. Vannak, akikkel egyeztetek, de szakmai kérdésekben én döntök. A vezetőkkel való első beszélgetésem egyik kulcspontja éppen ez volt, hiszen azért tudja az ember vállalni a felelősséget, amit ő dönt el.

Egy hete állt munkába, két meccset látott, mik az első benyomásai?

- Bármit mondok erre a kérdésre, úgy tűnhet, hogy visszafelé mutogatok, amit pedig egyáltalán nem szeretnék. A lényeg, hogy sok munka van mentálisan és fizikálisan is, az viszont jó hír, hogy a játékosok nagyon pozitívan állnak a változásokhoz, és ez az egyik legfontosabb tényező.

Rájött-e már, hogy mi a probléma a csapattal, amelyik 3 hónappal ezelőtt még bajnoki címet ünnepelt? Az MTK ellen például 8 olyan játékos is lehetőséget kapott, akik tavaly tevékeny részt vállaltak az aranyérem megszerzésében, most mégis gyengén teljesítenek.

- Ha egy labdarúgó jó fizikai állapotban van, sokkal jobban tud koncentrálni, jó döntéseket hoz, optimistábban áll a feladatai elé, és egy meccsen feladatokból, hirtelen döntésekből rengeteg van. Ha rossz állapotban van, ezek a döntések is rosszak lesznek. A Poznan és az MTK ellen is szervezett volt a csapat, de hiányzott az a plusz, ami ahhoz kell, hogy az ilyen meccseket megnyerje a társaság. De optimista vagyok, tudom, hogy kimászunk a gödörből és elindulunk felfelé a tabellán.

Mit várnak Öntől, mi a célkitűzés?

- A nemzetközi kupaszereplés a cél továbbra is. Nem szeretnék kishitűnek tűnni, de azt látni kell, hogy 6 forduló után a Ferencváros előnye 15 pont előttünk. Matematikailag természetesen ez ledolgozható hátrány 27 forduló alatt, de ez egy nagyon komoly előny számukra. Tehát vagy a dobogóval vagy a Magyar Kupa megnyerésével szeretnénk elérni az európai porondot.

Meglepte a felkérés? Mennyit gondolkodott, hogy elvállalja a feladatot?

- A lehető legváratlanabbul ért. Semmiféle előjele nem volt annak, hogy én augusztus 20-a előtt pár nappal a Videoton sportigazgatója leszek. Megvolt a munkám, amit 100 százalékosan végeztem, de jött a felkérés, ami egy nagy lehetőség és visszautasíthatatlan ajánlat volt. Át kellett állítanom magam nagyon gyorsan, de mára már tisztult a kép.

Ilyen eseménydús hetek és egy gyenge szezonkezdet után mit üzen a szurkolóknak, mint új sportigazgató?

- Olyan edzőt akarok találni, akivel újra az ország legjobb csapata lehet a Vidi, és az elvárásoknak megfelelően szerepel nemzetközi szinten is. Tudom, hogy sokan meg fognak találni az újpesti kötődésem miatt, amit egyébként soha nem tagadtam meg és nem is fogok. Tőlük és az összes Vidi-szurkolótól azt szeretném kérni, hogy a munkám alapján ítéljenek meg. Büszke vagyok rá, hogy Diósgyőrben is elfogadtattam magam a szurkolókkal azzal, ahogy dolgoztam és azzal, amit elértünk. A kinevezésem óta - minden mást félretéve - a Vidi sikere lebeg a szemem előtt. Hiszek benne, hogy nemsokára együtt tudunk örülni a csapat eredményeinek! Minden évben a bajnoki cím és valamelyik nemzetközi kupa csoportköre a cél, ezt szeretném elérni. A mostani helyzetet meg fogjuk oldani és ősztől egy olyan szakmai terv mentén akarunk haladni, amivel újra sikeres lesz a klub. (Forrás és fotó: vidi.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON