Meglepődött az NB I új német szereplője: "A legjobb magyar klubok a Bundesligában is játszhatnának"

Feltöltve: 2016, február 5 - 14:50 Frissítve: 2016, február 5 - 15:19

Sokkal többet kapott eddig a magyar labdarúgástól a Vasas a télen kinevezett vezetőedzője, Michael Oenning, mint amit várt, bár azt is hozzátette, hogy nem teljesen "vakon" érkezett az NB I-be, barátjától, Thomas Dolltól például sok információt kapott. Az angyalföldiek trénere arról is beszélt, milyen szerepe volt Bernd Storcknak az érkezésében, miben kellene szerinte változnia a magyar focistáknak, hogy szerinte beférnének-e a Bundesligába a legjobb magyar csapatok, és hogy hogyan segítene Korcsmár Zsoltnak az Eb-re is eljutnia.

Michael Oenning a Digi Sport "Reggeli Start" c. műsorában több témá érintve is nyilatkozott eddigi magyarországi benyomásairól, a hazai labdarúgásrólm és természetesen klubjáról, a Vasasról. Kérdezz-felelek formában idézzük fel az elhangzottakat.

Milyenek az első benyomásai a magyar fociról?
- Sokkal többet kaptam eddig a magyar futballtól, mint amit vártam. Mára már annyira megszoktam az itteni életet, hogy van egyfajta magyar ritmusom is. Nem csak Bernd Storck ajánlására jöttem ide, több dolog is kellett ahhoz. Régóta ismerem például a klub tulajdonosát, akivel még Nürnbergben ismertük meg egymást, de természetesen a szövetségi kapitány támogatása is fontos szerepet játszott. Tudom, hogy volt már német vezetőedzője a Vasasnak, de nem az a lényeg, hogy melyik országból jön az ember, hogy angol vagy olasz, hanem hogy tovább tudja fejleszteni a csapatát.

Mit tudott a magyar bajnokságról?
- Nagyon kellemes helyzetben voltam, hiszen Thomas Doll barátom és kollégám két éve itt dolgozik Budapesten, aki sokat beszélt a magyar fociról, és elég világos elképzelésem volt az itteni labdarúgásról, tudtam, hogy a magyar foci egyfajta reneszánszát éli, nem véletlenül került be a válogatott az Európa-bajnokságra. Látszik, hogy foglalkoznak itt a focival. Vonzó volt a Vasas párhuzama a Nürnberggel: ott is egy fiatal csapatom volt, akik még nagyon az elején tartottak, hasonló helyzetben voltak, nagyon éhes csapat volt, fejlődni akartak a játékosok. Megnéztem pár videót a Vasasról, láttam, hogy ez egy olyan csapat, amellyel szívesen foglalkoznék.

Milyenek a magyar labdarúgók, min kellene a legtöbbet változtatni az esetükben?
- Sok jó játékos van Magyarországon, de sokszor azt látni, hogy a magyar focisták túlságosan önállóan, nem csapatban gondolkodva futballoznak. Németországban is idő kellett az átállásra, de végül sikerült, szerintem itt is sikerülhet majd.

A felkészülésről:
- A német természetesem azért átütött, keményen dolgoztunk ebben a szakaszban, a fizikai állapotot fejlesztettük a két edzőtáborban, hogy meglegyen az alapunk. De nem csak stabilnak kell lennünk tavasszal, de meg kell találnunk a játékunkat is, ezért is foglalkozunk most elsősorban a taktikai elemekkel. Bizonyos dolgokon (szöglet, szabadrúgás, ellentámadás) javítanunk kell.

Mire lenne képes a Vasas a Bundesligában?
- Nehéz erre válaszolni, mert nem lehet közvetlen összehasonlítást tenni. Azt gondolom, hogy a legjobb magyar csapatok a Bundesliga 1-ben is tudnának játszani. Mindig vannak kiemelkedő játékosok, de itt inkább a csapatszellemet kellene ápolni, nem vagyok még olyan régóta itt, de nagyon pozitív a benyomásom, azt gondolom, hogy a csapatom képes lesz jól futballozni.

Fiatalpárti edző?
- Szeretem a fiatalabb játékosokat, mert hajlandóak kockáztatni, megtesznek olyan dolgokat is, amelyeket később már talán nem. Az idősebbek esetében már letisztázottabbak úgymond, de az a legjobb, ha van egy jó keveréke a két korosztálynak.

Melyik a legproblémásabb csapatrész most a Vasasnál: a védelem vagy a támadósor?
- Akkor lehet igazán jól támadni, ha a védelem is jó, de én szeretem látni a gólokat, azt gondolom, hogy a foci erről szól, hátul állni és védekezni – az nem az én felfogásom. Ugyanakkor az is világos, hogy nem mehetünk fejetlenül előre.

Készen áll már a keret? Mi a helyzet Korcsmár Zsolt ügyével?
- Korcsmár egy olyan játékos, akit jól ismerek Németországból, jól is kezdett kint, de aztán sajnos megsérült, méghozzá komolyan. De azt gondolom, hogy fel tudjuk majd hozni őt, és akkor akár az Európa-bajnokságon is komoly szerepe lehet.

Mit vár a Vasastól tavasszal az NB I-ben?
- Meg kell nézni a menetrendet, meg kell várni a rajtot, ha pozitív eredményeink lesznek a tavasz elején, akkor előre fogunk tudni lépni.

Maradna-e hosszabb távon is Angyalföldön?
- Nyilván nem azért jöttem ide, hogy szinte azonnal elmenjek. Ha fiatal csapatot veszek át, akkor van kötelezettségem, szeretném fejleszteni a játékosokat, és természetesen fontos, hogy egy olyan csapa, mint a Vasas, az első ligában játsszon. Az emberek szeretik a Vasast, a magyar foci fontos része ez a klub. (Fotó: vasasfc.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON