Paks: "Nem akartunk ekkora stadiont" - ezért döntöttek mellette

Feltöltve: 2016, április 6 - 18:13 Frissítve: 2016, április 6 - 18:15

A tervezettnél előbb, már áprilisban elkezdődik az 1,4 milliárdos új paksi stadion építése, amely 2017. szeptember 30-ig készül el három lépcsőben; a tervek szerint a munkálatok a Paksi FC hazai mérkőzéseit nem fogják befolyásolni. Nem akartak ekkora stadiont, a jövőbeni lehetséges EL-szereplés és az UEFA előírásai miatt döntöttek a 4500 fős lelátó mellett.

Akció: Csoportos utazás az Eb-re, belépővel és tengerparti nyaralással

„Eldőlt, hogy vélhetően az április 23-i utolsó hazai bajnoki utáni első munkanapon, április 25-én elkezdődhet a munka” – mondta Elbert Gábor a Sport TV Mai helyzet című műsorában a paksi stadion munkálatairól. „Reményeink szerint egy nagyon szép, nagyon modern, leginkább a brit stadionokra hasonlító abszolút funkcionális stadion lesz 4500 ülőhellyel. Ezt írja ugyanis elő az UEFA, ha valaki eljut az EL-be, és a csoportkörig, tehát a három selejtezőben és a playoffban otthon szeretné játszani a mérkőzéseit. Ehhez kell 4500 ülőhely fedett lelátóval, alácsövezett, fűtött pálya. Ezen felül mi készülünk arra, hogy néhány száz főnyi vendégszektor is legyen, ahol állóhelyek is vannak.”

A beruházásra 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 800 millió forint az állami támogatás, míg 600 milliót biztosít a helyi önkormányzat.

„Nem akartunk ekkora stadiont, nem titok ez. Mi paksi méretekben, 3000-3500 nézőben gondolkoztunk. Ez egy 18-19 ezres város, tehát ha 1800-1900 néző van, az azt jelenti, hogy a lakosság 10 százaléka ott van. A kötelező szurkolói kártya bevezetése előtt körülbelül ez volt a helyzet, azóta ez picit viszaesett, de bízunk benne, hogy az új stadion egy komoly hívóerő lesz a szurkolóknak. Mi egy kisebb stadiont szerettünk volna, de miután az UEFA előírásai ezek, és azt gondoltuk, abba a helyzetbe sem a kormányt, sem az önkormányzatot, sem magát a klubot nem lehet hozni, hogy a csapat esetleg eljut újra az UEFA Európa Ligába, van egy új stadionja, és mégis máshol kell játszania” – nyilatkozta a klubigazgató a stadion méretéről.

„Azokban az országokban, ahol fejlettebb kultúrája van a hazai mérkőzéseknek, ahol valóban ünnep egy városban egy első vagy másodosztályú labdarúgó-mérkőzés, ott közösségi térként funkcionál egy stadion. A tervező azt szokta mondani, hogy teresedések is vannak a stadionnál, ahol az emberek találkozhatnak nem csak mérkőzésnapokon, lehetőség van közösségi életet élni” – árulta el Elbert Gábor azt, hogy a labdarúgómeccseken túl milyen funkciója lehet a stadionnak. Hozzátette, többek között a B-középnek saját klubhelyiséget és vendéglátóipari egységet is terveznek a létesítménybe, amelyek közösségi térként tudnak szolgálni. Ezekre van is igény a városban.

A tervezett átadási időpontról és az építkezés fázisairól is beszélt. „Ez egy többlépcsős folyamat, első körben elkészül az alácsövezett, fűtött pálya, a jelen számok az mutatják, hogy a következő szezon előtt. Tehát reményeink szerint nem kell mérkőzést halasztani, vagy pályaválasztói jogot cserélni. A második ütemben a szemközti lelátó és az egyik kapu mögötti lelátó épül meg. Ott lehetőséget biztosítunk arra, hogy átmeneti ideig a mainál sokkal modernebb, de a véglegesnél egyszerűbb öltözőrendszer alakuljon ki. Amikor ezek megvannak, akkor épül újjá a székház, illetve a mostani főépület és a másik kapu mögötti terület. 2017. szeptember 30-a a szerződés szerinti végdátum, amikorra ez a stadion teljesen elkészül.”

Ilyen lesz a Paks új stadionja - fotók!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON