Király Gábor megható módon búcsúzott Szarka Zoltántól

Feltöltve: 2016, április 23 - 09:58 Frissítve: 2016, április 23 - 10:01

Pénteken a herényi temetőben kísérték utolsó útjára Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgót.

A klub honlapja így számolt be Szarka Zoltán temetéséről:

Mintha a Haladás focicsapatának egy rangadójára sorjáztak volna az emberek. Rendőrök segítettek az autósoknak a Tulipán utca környékén; ekkora tömeg ritkán fordul meg a kis herényi temetőben. Csakhogy ide nem zöld-fehérbe öltözött, csapatukat győzelemre buzdító szurkolók érkeztek, hanem fekete ruhások. A zöld-fehér színek most a megszámlálhatatlan koszorúkban, virágcsokrokban köszöntek vissza. Családtagok, rokonok, barátok, ismerősök és persze futballisták, s más sportágak képviselői is - csendben, lehajtott fejjel állták körül a 74. évében elhunyt olimpiai bajnok labdarúgókapus, Szarka Zoltán felravatalozott koporsóját. Az öregfiúk kis csoportokban, egymást váltva sorfallal tisztelegtek egykori csapattársuk előtt.

A katolikus egyházi gyászszertartáson felsorakoztak a városi és országos szervezetek képviselői is. Az első beszédet dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere mondta. Az olimpiai bajnoktól, a kiváló sportolótól, a példaképtől, a város életműdíjasától, Szombathely és Répcelak díszpolgárától búcsúzott. Felidézte Szarka Zoltán életének főbb állomásait - az 1942-ben született legenda 37 évesen hagyta maga mögött a Haladás kapuját, és csak 51 évesen akasztotta végleg szögre a kapuskesztyűt.
„Ha egy jó csapatot akarsz, végy egy jó kapust”- idézte az ismert mondást Dunai Antal a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében. - „És Te az voltál, Zoli.” - A tisztelet, a megbecsülés hangján beszélt egykori válogatottbeli csapattársáról, akivel 1968-ban, Mexikóvárosban együtt álltak a olimpiai dobogó legfelső fokán és hallgatták a Himnuszt.
A Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként búcsúzott a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke, Horváth Vilmos. Az emberi értékeit emelte ki Szarka Zoltánnak, aki életével, viselkedésével, tisztességével, alázatával példát jelentett. Aki mindig csapatember volt. Soha nem hangos, mindenkinek megadta a tiszteletet, de hangot adott a véleményének.

Horváth Norbert, a Haladás VSE ügyvezető elnöke zárta sort. „A klub egyik legnagyobb legendája örök példakép marad a Haladás családjában” - mondta Vas megye első és a zöld-fehérek egyetlen olimpiai bajnokáról, aki 1962-től 2015-ig szolgálta az egyesületet előbb kapusként, majd edzőként.

Az edzőre, a mesterre, ismeretségük 35 esztendejére emlékezett könnyeivel küszködve - és mindenkit meghatva - a legjobb tanítvány, a 101-szeres válogatott, amúgy ismét a nevelőegyesületét erősítő Király Gábor. Bepillantást engedett örökké, a síron túl is tartó kapcsolatukba. Mesélt arról, amikor ötéves kisgyerekként elkezdődött az „élete” Szarka Zoli bácsi felügyelete mellett. Hogy akár a lábát is átkarolhatta, ha kutya ijesztette meg a sportligeti pályán.

„Olyan szakmai alapokat is kaptam, amelyeket máig hatásos fegyverként használhatok. Gyors indítások, irányítókészség, reakció - ezeket a zsigereimben őrzöm, akárcsak az ő keze alatt nevelődött többi szombathelyi kapus. Játékosként, kapusedzőként továbbvisszük, tovább kell vinnünk ezt a tudást.” Király felemlegette a tavaly december 12-ei, bajnokival összekötött Rohonci úti pályabúcsúztatót is. Ahol ő sárga lapot kapott, mert a labdáért futva odalépett a meccset autóból, a pálya mellől néző már beteg mesteréhez. Pedig mekkora büszkeség volt - ő tanítványként a kapuban, a mestere pedig a pálya szélén. „Aki járt már a Haladás öltözőjében, az tudja, hogy volt ott egy „stoki”. Arra szokott leülni. A stadionbúcsú után elhoztam az öltözőből. Nálam lesz addig, amíg el nem készül az új létesítmény. Akkor visszaviszem. És aki ráül vagy ránéz, az a mesterünk, Szarka Zoltán emléke előtt tiszteleg.

Több százan kísérték utolsó útjára az olimpiai bajnokot. A gödör elnyelte a koporsóját, az aláhulló hantok lassan befedték. A sírra és környékére végeláthatatlanul hordták a koszorúkat. A Haladáshoz mindvégig hű legenda most zöld-fehér virágpaplan alatt alussza örök álmát. (Fotó: Unger Tamás/vaol.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON