A Váci utcától a hármas befutóig - Torghelle TOP-botrányai

Feltöltve: 2016, április 28 - 12:45 Frissítve: 2016, április 28 - 14:52

Torghelle Sándor rendkívül hosszú, hatmeccses eltiltást kapott kedden a Fegyelmi Bizottságtól. Ezzel egy hosszabb, kiállítás nélküli időszak ért véget a számára, a rutinos csatár az elmúlt időszakban sokkal higgadtabban viselkedett a pályán, mint azt korábban megszokták tőle - egészen eddig az esetig. Torghelle korábbi évei alatt összeszedett néhány, a mostanihoz hasonló piros lapot, karrierje eddig kiállításainak rendre komoly visszhangjai voltak. Felidéztük a legemlékezetesebb eseteket.

SPORTIMÁDÓK: Az utazó szurkolói klub! Csatlakozz hozzánk itt! » »

Mindössze második piros lapját kapta a hétvégén Torghelle Sándor az NB I-ben azóta, hogy hazatért légiós-időszakát követően, ám a második kiállítása és eltiltása is emlékezetesre sikeredett. Eddigi legemlékezetesebb piros lapjait mutatjuk meg az alábbiakban.


1. Mellbelökés karszalaggal

Mint ismeretes, az MTK magyar válogatott támadója a Videoton ellen bajnoki 24. percében, az MLSZ indoklása szerint "szándékosan rálépett ellenfele vádlijára - a labda számára nem volt megjátszható közelségben -, amiért piros lapot kapott, majd a piros lap felmutatása után a csapatkapitányi karszalaggal a kezében mellbe lökte a játékvezetőt". Emiatt hat meccsre tiltották el a rutinos támadót, aki ebben a bajnoki idényben és a következő első öt NB I-es meccsén sem játszhat majd az elsőfokú ítélet szerint.

Az ominózus eset 1:40-től a videón:


2. Kapott a provokátor, a klubja sem védte meg

Torghelle 2011-ben, hétévnyi légióskodást követően tért vissza a hazai élvonalba, egyik utolsó (németországi) állomása a Carl Zeiss Jena csapata volt. Itt is akadt egy emlékezetes piros lapja és eltiltása.

A csatár már a 16. percben piros lapot kapott a St. Pauli elleni 2008-as mérkőzésen, miután az őt provokáló ellenfelét megrúgta. A német szövetség (DFB) fegyelmi bizottsága négy bajnokitól tiltotta el a futballistát, sőt, klubja is fegyelmi vizsgálatot indított ellen, de végül nem büntette meg, csak "elbeszélgettek vele". Torghelle az eltiltás miatt a DFB Sportdöntőbíróságától kérte ügye újbóli kivizsgálását, mert kifogásolta, hogy ellenfele nem kapott büntetést, a sajátját pedig méltánytalanul szigorúnak ítélte. Klubja viszont nem támogatta fellebbezését, a játékosra bízta, mit tesz.

A piros lap 0:18-tól:


3. "Menjetek a Váci utcán kézenfogva!"

Hazatérése után először a Videoton együttesében került bajba a csatár. 2012 szeptemberében, az ETO ellen 1-0-ra elveszített rangadón a mérkőzést vezető Fábián Mihály a 93. percben előbb egy sárgát, majd egy piros lapot mutatott fel Torghelle Sándornak. A támadó egy felugrásnál könyökkel odacsapott ellenfelének, majd szóváltásba keveredett a bíróval. Az, hogy pontosan mi történt, a mérkőzés utáni jegyzőkönyvből derül ki, amelyet a focibiro.hu oldal szivárogtatott ki.

"A mérkőzés 93. percben a hazai 28. Torghelle Sándor egy felugrásnál felelőtlenül használta karját és eltalálta vele ellenfelét, ezért sárga lapot mutattam fel neki. A lap felmutatása után a következőket mondta nekem: "Menjél már te a hülyeségeiddel, baszd meg!". Ez a megjegyzés után azonnal piros lapot mutattam fel neki és kiállítottam.

A kiállítás után a játékos hosszú másodpercekig nem volt hajlandó elhagyni a játékteret és közben a további megjegyzést tette nekem: "És most mit csinálsz, hazamész és kivered magadnak?" Később a játékos a játékteret elhagyta. A tartalék játékvezető, Farkas Ádám közölte velem, hogy a kiállított játékos miközben a játékteret elhagyta, a kijárónál a következőket mondta neki: "Menjetek a Váci utcán kézenfogva!" - írta a játékvezetői jelentésben Fábián.

Ez az eset háromeccses eltiltást ért Torghellének.


4. "Hallom, fenyegetőzik, de én nem félek senkitől" - a Lipcsei-affér

Egy jóval korábbi esetben Lipcsei Péterrel rúgta össze a port a támadó. A 2004. április Örökrangadón, az MTK játékosaként, ezért is piros lapot kapott.

"...jó, jó, lehet, hogy olyasmit mondtam, amit nem kellett volna, talán megsértettem vele Lipcseit, hogy azt állítottam: hármas befutó, de hát úgyis tudja mindenki, hogy őt fociberkekben ilyenekkel csúfolják… Ment a zrika, de nem hittem volna, hogy a dolgok idáig fajulnak. Lipcsei néhány centiről arcon köpött, és ha akkor nem fognak le, én nem is tudom, hogy mit csinálok vele. Káromkodtam, szidtam, és a bíró engem állított ki, nem pedig azt, aki futballistához méltatlanul köpött. Azt sem értem, honnan veszi a bátorságot Lipcsei Péter, hogy a meccs után bejöjjön az MTK öltözőjébe, és hangoskodjon. Még szép, hogy kitoltam onnan, mert neki ott semmi keresnivalója. Hallom, fenyegetőzik, de én nem félek senkitől..." – idézte Torghellét akkor a Nemzeti Sport, de a csatár rögtön a piros lapot követően az RTL Klub kamerája előtt is megszólalt. (Fotó: vidi.hu)

Utazz a magyar válogatott Eb-meccseire: belépő + tengerparti nyaralás » »

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON