Miért esett ki a Puskás, és miért maradt benn a Vasas? - 5 döntő tényező

Feltöltve: 2016, május 3 - 15:44 Frissítve: 2016, május 3 - 18:05

Az OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójának talán legfontosabb kérdése az volt, hogy a Vasas vagy a Puskás Akadémia maradhat-e az élvonalban - ez végül az angyalföldieknek sikerült az MTK legyőzésével, hiába verték a felcsútiak is a Honvédot. A fordulót megelőzően rengeteg találgatás, pletyka és összeesküvés-elmélet jelent meg a különpárbaj kapcsán, de végül a pályán dőlt el a bennmaradás. A csakfoci.hu öt pontban szedte össze azt, miért sikerült végül a Vasasnak megkapaszkodnia a legjobbak között.

SPORTIMÁDÓK: Az utazó szurkolói klub! Csatlakozz hozzánk itt! » »


1. Mert a Puskás mégis kieshetett

A legfontosabb, hogy azért, mert minden sugallat, minden szóbeszéd ellenére a Puskás Akadémia is kieshetett. Nem segítették meg a játékvezetők, nem segítették az állítólagos “baráti klubok”. Amit sokan nem hittek, az történt, azaz fair verseny zajlott a bennmaradásért, és a kiesésről a pályán született döntés.


2. Mert a Vasas hitt a fiataljaiban, a Puskás nem

A Puskás Akadémiával ellentében a Vasasnál kezdettől hittek a fiatalokban, és szerepeltették őket. Az első bajnokin Diósgyőrben a Vasas 5 U21-es válogatott játékost szerepeltetett a kezdőben (Nagy, Osváth, Berecz, Vida, Hangya), és az egész bajnokság folyamán kitartottak az elveik mellett, azaz a fiataloktól akkor sem vonták meg a lehetőséget, amikor a csapat a szakadék szélén táncolt. Erre a legkomolyabb bizonyíték, hogy a kiesés ellen harcolva bedobták a mélyvízbe az 1997-es születésű Szivacski Donátot, aki aztán a tavasz egyik legnagyobb felfedezettje lett. Ezzel szemben Felcsúton valamiért érthetetlenül háttérbe szorultak a saját nevelésű fiatalok. Míg a korábbi bajnokságokban Benczés Miklósnál nem egyszer szerepet kapott kezdőként Spandler, Tamás, Lorentz, és Sallai, addig Jarninál csak Sallai maradt, és külföldiek tömkelege. Az utolsó fordulókban bekerült az előbb említetteknél idősebb, de legalább saját nevelésnek számító Tar és Nagy Zsolt, akik a szintén reaktivált Zsótérral együtt meg is állták a helyüket és megmutatták, hogy miért érdemes bízni a saját fiatalokban.


3. Mert az utolsó ellen csődöt mondott a Puskás

A leggyengébbet meg kell tudni verni. Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a Vasas a Békéscsaba ellen harcolta ki a bennmaradást, a Puskás viszont Spisljak csapata ellen bukta el. A Puskás kétszer fogadhatta a Békéscsabát, a Vasas kétszer utazott hozzájuk idegenbe, de a mérleg nyelve durván a piros-kékek felé billen, ami az eredményességet illeti. Az angyalföldiek a három találkozóból kettőt fölényesen nyertek a békésiek ellen, és a véghajrában is döntetlen értek el idegenben. Ezzel szemben a Puskás háromból háromszor kikapott a viharsarkiaktól, ráadásul kétszer hazai pályán játszva. A bajnokság utolsó helyezettje elleni tragikus szereplésével a Puskás Akadémia pont azt az előnyét bukta el, amit egyébként a Vasas elleni három meccsen megszerzett, hiszen abból a három találkozóból kettőt a felcsútiak nyertek és csak egyet a Vasas.


4. Mert az Újpest ellen átok ült a Felcsúton

Az Újpest elleni meccsek a bajnokság hajrájában drámaian különbözően alakultak a két csapat számára. A Puskás 2-1-re vezetett a Megyeri úton, és a 92. percben bekapott hihetetlenül szerencsétlen góllal elbuktak végül kettő pontot. Ezzel szemben a Vasas a 91. percben szerzett szinte a semmiből győztes gólt és három pontot az Újpest ellen 2-2-es állásnál a bajnoki hajrában, és az a meccs állította talpra a mélyrepülésben lévő Oenning-csapatot. De ebben a bajnokságban a Puskás valósággal el volt átkozva az Újpest ellen. Három döntetlent játszottak a csapatok úgy, hogy az Újpest mindig a hosszabbításban egyenlített. Egyszer Diagne a 94.-ben, egyszer Bardhi a 91.-ben, és egyszer Kabát a 92-ben. Ez a példátlan sorozat kétségtelen hozzájárult a Puskás kieséséhez, kérdés persze, hogy ezeken a mérkőzéseken Robert Jarni miért nem tudta egyszer sem megőrizni csapata győzelmét a végjátékban?


5. Mert edzőt időben kell váltani

Edzőváltás. Sokan kritizálták a Vasas vezetőit mondván nem jó ütemben váltottak edzőt, és nem biztos, hogy jó döntést hoztak, amikor előbb Szanyó Károlyt váltotta Simon Antal, majd a téli szünetben az utóbbit Michael Oenning. Az angyalföldi vezetés lépéseit az idő végül igazolta, hiszen a Vasas a következő bajnokságban is NB I-es lesz. Lehet, hogy az lenne Szanyóval is, lehet, hogy az lenne Simonnal is, de a feltételes mód helyett Angyalföldön mégis van ez pozitív kijelentő mód is. NB I-es marad a csapat. Felcsúton viszont marad a találgatás, mi lett volna ha? Ha nem egy külföldi edzőben bíznak? Ha legalább a téli szünetben érzékelik a bajt, és váltanak? A Puskás Akadémiánál szinte a legvégsőkig kitartottak Robert Jarni mellett, ami hiba volt. Az edzőváltás jót tett a csapatnak, de túl későn jött. (Fotó: vasasfc.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON