NB I: Nehezebb lesz kijátszani az MLSZ-t - nem kaphat bárki állampolgárságot

Feltöltve: 2016, május 11 - 16:40 Frissítve: 2016, május 11 - 19:02

Az elmúlt hetekben, hónapokban több külföldi NB I-es játékos is magyar állampolgárságot kapott. Mindez az adott klubok számára előnyt jelenthet az MLSZ központi összegeinek elosztásánál, hiszen ilyen esetekben könnyebb három (illetve öt) légióssal kiállítani a csapatot – ennyi ugyanis a limit, ami után meccsenként 3 millió forint jár a kluboknak a szövetségtől. Az MLSZ szeretné elejét venni a honosítási hullámnak, ezért lépett az ügyben.

Ott leszel az Eb magyar meccsein? Itt vannak a legolcsóbb szállások! » »

Az MLSZ a most véget ért szezon előtt ajánlást tett a kluboknak, melynek lényege az volt, hogy azon csapatok, amelyek meccsenként maximum három légióssal álltak fel, 3 millió forintot kaptak mérkőzésenként. Ez alól a nemzetközi kupákban induló együtteseink voltak kivételek, ott öt fő volt a limit. A keretben pedig 7, illetve 10 külföldi lehetett, ebben az esetben járt ugyanis a 100 milliós alaptámogatás. Az őszi, majd később a tavaszi szezon folyamán akadtak olyan „élelmes” klubok, amelyek úgy feleltek meg az előírásoknak, hogy honosították egy vagy akár több légiósukat.

Honosított játékosok az NB I-ben az elmúlt szezonban:

Branko Pauljevic (Puskás Akadémia)
Marko Dinjar (Puskás Akadémia)
Fabio Nascimento de Oliveira (Békéscsaba)
Ivan Lovric (Honvéd)
Djordje Kamber (Honvéd)
Ivan Rados (Diósgyőr)
Miroslav Grumic (Diósgyőr)

Éppen ezért az MLSZ nemrégiben az elnökségi ülésén változtatott az eddigi protokollon.

Íme, a szövetség elnökségi határozata az ügyben:

A labdarúgó, illetve sportszervezete által kezdeményezett honosítási, azaz magyar állampolgárság megszerzésére irányuló kedvezményes eljárás iránti kérelmet az MLSZ az illetékes állami hivatal megkeresésére az alábbiak szerint támogatja:

a) Az NB I-es és NB II-es klubok tekintetében, ha

aa) a játékos nem töltötte be 23. életévét, és

ab) a játékos a FIFA vonatkozó szabályzata (jelenleg: Az alapszabály végrehajtásáról rendelkező szabályzat 5-8 pontja) alapján beválogatásuk esetén játszhatnak valamely korosztályos vagy felnőtt magyar nemzeti válogatottban.

b) Az NB III szintig bezárólag alacsonyabb osztályú klubok esetében, ha az aa) és ab) pont teljesülése mellett a támogatást az MLSZ Szakmai Bizottsága a magyar válogatottakban való szereplés lehetőségére tekintettel javasolja.

c) Az ab) pont teljesülésének igazolása, illetve a szükséges nyilatkozatok beszerzése és benyújtása a kérelmező feladata.

Mindez röviden annyit jelent, hogy az MLSZ mostantól csak a fiatal, valamint azon játékosok honosítását támogatja, akiknek reális esélyük van a magyar válogatottban szerepelni, így megelőzve azt, hogy idősebb labdarúgók magyar állampolgársághoz jussanak csak azért, hogy klubjaik könnyebben kaphassanak az MLSZ központi összegeiből.

Az MLSZ egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban is, hogy ki számít hazai játékosnak.

Hazai játékos az a versenyengedéllyel rendelkező játékos, aki:

a) 21 éves kor alatt egy vagy több MLSZ tag sportszervezetben legalább 3 évet egyben vagy megszakításokkal igazolt játékos volt; vagy játszott legalább egy hivatalos mérkőzésen az MLSZ valamely válogatottjában; vagy

b) a FIFA szabályai szerint jelenleg is jogosult a magyar válogatottban való részvételre.

Az MLSZ felhívja a figyelmet, hogy azon magyar állampolgárságú játékos, aki nem felel meg a hazai játékos fenti definíciójának, de az MLSZ-ben 2016. február 1. előtt regisztrált szerződése van klubjával, jelen szabályzat szempontjából ezen szerződése érvényességéig hazai játékosnak minősül. A szerződés lejártát követően a mentesség minden körülmény között megszűnik, egy esetleges hosszabbítás esetén is.
A szabály szerint tehát, aki még nem volt korábban felnőtt válogatott saját hazájában, az hazai labdarúgónak számít, viszont ha szerepelt a nemzeti 11-ben, úgy nem jogosult a magyar válogatottban való részvételre, vagyis egy esetleges szerződéshosszabbítás esetén megszűnik hazai játékosnak lenni.

Ahogy feljebb is írtuk, az elmúlt hónapokban hét külföldi NB I-es labdarúgóról jelentették be, hogy felvették a magyar állampolgárságot az NB I-ben. Közülük egyedül Djordje Kamber az, aki már volt válogatott, ő a bosnyák csapatban szerepelt egy alkalommal, ami azt jelenti, hogy egy esetleges szerződéshosszabbítás esetén nem számítana hazai játékosnak. Mivel a Honvéd futballistája már 32 éves, a gyakorlatban kicsi az esély rá, hogy az ő státusza megváltozzon. (Fotó: honvedfc.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON