Oenning: "Szeretnénk mielőbb elkerülni a kiesési zónát"

Feltöltve: 2016, május 13 - 21:57 Frissítve: 2016, május 14 - 09:35

Mint ismert, a mai napon eldőlt, marad Michael Oenning a Vasas vezetőedzője. Ezután nyilatkozott a Vasas honlapjának a folytatásról, értékelte az elmúlt szezont, és beszélt arról is, milyen posztokra szeretne erősítést.

Ott leszel az Eb magyar meccsein? Itt vannak a legolcsóbb szállások! » »

Gratulálunk a szerződés meghosszabbításához! Ma péntek 13. van. Ez Önnek szerencsét és szerződést hozott. Ön babonás ember?

- Köszönöm a gratulációt és a Vasas FC vezetése részéről a bizalmat. Alapvetően nem tulajdonítok az ehhez hasonló mende-mondáknak jelentőséget. De ha már kérdezi, volt egy kellemetlen élményem még 1977-ben, amikor tizenkét évesen nagyon csúnyán bevertem a jobb könyökömet, az épp péntek 13-án volt. Tekintsük úgy, hogy ma ezzel a bejelentéssel ki lett egyenlítve.

Az elmúlt napokban különféle találgatások jártak körbe egyes hazai sajtótermékekben csapatunk edzői posztjával kapcsolatosan, amiknek a végére most pont került. Hogyan élte meg ezt az időszakot?

- Szerződéshosszabbítások előtt jó, ha előbb a szezonbeli élményeket feldolgozzuk és utána közösen megfontolt döntést hozunk. Így tettünk most mi is. Az elmúlt napokban állandó kapcsolatban, illetve eszmecserében voltam a klubvezetéssel. Azt mondhatom, hogy a viszony teljesen korrekt volt végig. Közösen tervezzük a jövőt.

Tekintsünk kicsit vissza a közelmúltra! Melyek az előző négy hónap legfőbb tanulságai, illetve lett volna bármi, amit másképpen tett volna?

- Először is szerencsés lett volna, ha több idő áll rendelkezésre a tavaszi idényben. De ez az időhiány adódott a sűrű bajnoki programból a magyar válogatott EB szereplése miatt, és az abból fakadó nyomásból, ami a csapatunkra nehezedett a bennmaradással összefüggésben. El kellett dönteni, hogy mik azok a játék -és taktikai elemek, amelyekben sürgősen javulást kell elérni a sikeresebb szerepléshez és azokra kellett elsősorban fókuszálni.
Az már a közös munka elején januárban hamar kiderült, hogy a rögzített szituációkra – szögletekre és szabadrúgásokra - nagyobb figyelmet kell fordítani a védekezésünkben. Ami fontos tanulság volt nekem, hogy rengeteg meggyőzésre volt szükség ahhoz, hogy a játékosaim elhiggyék: benn tudnak és benn is fognak maradni. Számos külső befolyástól kellett őket megszabadítani. Ez fokozatosan sikerült és azokban a szituációkban, amik a fejben dőlnek el, erősek voltunk. A nagy nyomás alatt is stabilak tudtunk maradni a szezon utolsó harmadának mérkőzésein. E tekintetben az Újpest elleni hazai 3-2-es diadal volt a fordulópont, ami elhitette játékosaimmal, hogy nincsenek elátkozva és képesek győzni.

Kialakultak már a tervek a felkészülésre, illetve vannak már kitűzött célok a helyezésszámot tekintve az új bajnokságban?

- Először is majd június 6-án, a felkészülés első napján állapotfelmérést végzünk. Ezt nagy mértékben megkönnyíti, hogy a játékosok a szabadságuk idejére egyéni edzésterveket kaptak, amit a speciális GPS-es futás távolságmérővel és pulzusszámláló készülékkel tudunk folyamatosan kontrollálni.
A célunk a további fejlődés elősegítése, az egyén és csapatszinten egyaránt. Az erőnlétünk a tavasszal már jó irányba fejlődött, ezt a nyári felkészülés alatt tovább akarjuk erősíteni. A támadófutballról nem fogunk továbbra sem lemondani. Konkrét helyezést, célt most még túl korai lenne megnevezni, de egy biztos, szeretnénk minél előbb a kiesési zónát elkerülni. Ehhez viszont egy jó felkészülés is kelleni fog.

A szezon vége után a szurkolók, a szakma és a sajtó mindig nagy érdeklődéssel várja az átigazolási híreket. Vannak már tervek új játékosok igazolására?

- Tervek természetesen vannak. Szeretnénk néhány pozícióban megerősíteni a csapatot. Megkeresések a kiszemelt játékosok felé már megtörténtek, azonban konkrétumokról egyelőre nem tudok beszámolni. E téren is állandó kapcsolatban vagyok a klubvezetéssel, mert ezekről is közösen akarunk dönteni.
Mindkét félnek megvannak a maga ötletei, amiket megbeszélünk, senki sem fog külön utakon járni. Szeretnénk azt az eddig is előtérben lévő alapelvünket tovább alkalmazni, hogy a Vasas futball csapatában ezután is jelentős számban és arányban fiatal magyar játékosok játsszanak. Ne felejtsük el, hogy az elmúlt bajnoki évad alapembereinek több mint fele 21 év alatti, amit az is mutat, hogy közülük 7-8 játékosunk rendszeresen tagja az utánpótlás és felnőtt válogatottaknak.
De ez nem jelenti azt, hogy más magyar, esetleg külföldi játékosban nem gondolkodunk. Sok fog múlni a felkészülésen is, hogy kikben látom azt, hogy nagyon akarnak itt a Vasasban játszani és a csapatért tenni. Mert ez nálam döntő lesz. Amint tudunk konkrétumokról beszámolni, arról a klub honlapján természetesen hírt adunk.
(Fotó és forrás: vasasfc.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON