"Az NB I elérése lehetetlen egy női játékvezető számára" - állítja a BL-döntő bírója

Feltöltve: 2016, május 14 - 12:20 Frissítve: 2016, május 14 - 16:10

Nagy megtiszteltetés érte Kulcsár Katalint. Amióta a nőknél Bajnokok Ligájának hívják a legrangosabb kupasorozatot, ő az első magyar játékvezető, aki megkapta a finálét. Május 26-án ugyanis Kulcsár vezeti a Wolfsburg-Lyon döntőt. A legmagasabban jegyzett hazai női játékvezetőnk elmondta: miként készül a fináléra, mennyiben változott itthon a női bírók megítélése az elmúlt években, és szót ejtett arról is, miért vezetett eddig csak egy férfi NB I-es mérkőzést. Interjú. (Fotó: focibiro.hu)

Május 26-án rendezik a női BL-döntőt. Kikéri valakinek a véleményét, hogy ilyen fontos mérkőzés előtt mire kell leginkább figyelni?

- A hazai férfi kollégákkal rendszeresen találkozunk, és megvitatjuk az aktuális szakmai kérdéseket. Én magam is tisztában vagyok vele, hogy milyen fontos mérkőzés vár rám, éppen ezért egy-egy döntésnek sokkal nagyobb súlya lesz mint esetleg egy csoportmeccsen.

Mennyire számított meglepetésnek, hogy Ön kapta meg a BL-döntőt?

- Szerénytelenség nélkül mondhatom: úgy éreztem, ott vagyok az esélyesek között. A női játékvezetők között az európai elithez tartozom, így jó sanszom volt a jelölésre, de papírformának azért nem nevezném, hogy én kaptam meg a finálét.

A döntőnek Jakabfi Zsanett személyében egy másik magyar résztvevője is lesz. Ez könnyebbséget vagy nehézséget okoz majd Önnek?

- Különösebben nem számít, hogy milyen játékosok szerepelnek a pályán, játékvezetőként az a dolgom, hogy jó döntéseket hozzak függetlenül a pályára lévő játékosok nemzetiségétől. Az ítéletek meghozatalakor a játékvezetőben fel sem merül, hogy éppen ki "ellen" vagy kinek a "javára" ítél. Az hogy egy magyar játékos is lesz a játéktéren valamelyest a kommunikációt megkönnyítheti, de személyesen nem ismerjük egymást Zsanival, hiszen ő már nagyon régen Németországban játszik.

Mire számít, milyen lesz a körítése a döntőnek?

- Hasonló lesz minden, mint a férfi BL-döntőben, csak épp kicsiben. Nyilván azok kísérik majd figyelemmel a mérkőzést, akik a női foci iránt érdeklődnek. A stadion 21 ezer fő befogadására alkalmas Reggio Emiliában, csodálkoznék, ha nem lenne telt ház.

2011-ben a Siófok-Honvéd NB I-es találkozó volt az első és mindmáig utolsó férfi élvonalbeli mérkőzése. Miért nem volt folytatás?

- Az egy extra eset volt, de úgy érzem, nem vallottam szégyent és jól oldottam meg a feladatot. Az NB III-ban rendszeresen vezetek, a következő cél számomra, hogy az NB II-es bajnokságban kaphassak folyamatosan lehetőséget. Az NB I elérése azonban szinte lehetetlen egy női játékvezetőnek, főleg azért mert immár három éve hivatásos játékvezetők működnek az élvonalban, és a játékvezetői keret létszáma is drasztikusan lecsökkent azóta.

Öt-hat éve a hazai közvélemény még igencsak fenntartásokkal fogadta a női játékvezetőket. A szurkolók is könnyebben megbocsátották egy férfi bíró tévedését. Ebben történt változás az utóbbi időben?

- Igen, valamivel jobb a helyzet. Ha jól végzem a dolgom, akkor könnyebben elfogadnak. Ahhoz azonban, hogy a férfi játékvezetőkkel egy szinten kezeljenek minket, évtizedek kellenek. Kirívó esetekből azonban egyre kevesebb van, ma már ritkábban küldenek el minket a konyhába.

A női játékosokkal vagy a férfiakkal van könnyebb dolga?

- Korábban a nők "őszintébbek" voltak, kevésbé akarták átverni a bírót, de ma már ugyanúgy viselkednek minden tekintetben, mint a férfi futballisták. A műesés például korábban soha nem volt jellemző a női meccseken, mostanában azonban rendszeresen jelen van.

A BL-döntő után mivel lenne elégedett?

- Azzal, ha a mérkőzést követően senki nem foglalkozna a játékvezetővel...

Privacsek András

Ott leszel az Eb magyar meccsein? Itt vannak a legolcsóbb szállások! » »

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON