"Nagy dobásra készül a Videoton" - interjú Kovács Zoltánnal

Feltöltve: 2016, május 20 - 12:20 Frissítve: 2016, május 20 - 15:35

Egy "nagy dobásra" és meglepetésre is készül a Videoton az átigazolási piacon, külföldről csak minőségi játékosokat hozna, de itthonról is erősítene, amennyire lehetséges a jelen piaci körülmények között - árulta el Kovács Zoltán fehérvári sportigazgató a csakfoci.hu-nak. Szóba került az is, miért vert 21 pontot a Ferencváros a Videotonra, hogy a fehérváriak mai állapotukban mire mennének a BATE ellen, hogy kit akartak leigazolni a Premier League-ből, de a vezető nyilatkozott az új trénerről, a norvég Henning Bergről is. Kovács elmondta, miért nem tart attól, hogy a Vidi ezúttal is felsül majd úgy a külföldi edzővel, mint egy éve a francia Casonival. Interjú.

Ott leszel az Eb magyar meccsein? Itt vannak a legolcsóbb szállások! » »

Kezdjük azzal, ami ebben az időszakban a leginkább érdekli a szurkolókat. Mi várható nyáron a Videotontól az átigazolási piacon, mennyire lesz aktív a klub ezen a téren?
- Ahogy az edző kiválasztásán már tavaly ősszel elkezdtünk dolgozni, úgy igaz ez a keret megerősítésére is, az elmúlt időszakban már intenzív egyeztetéseken vagyunk túl. Az egyik fontos szempont, hogy külföldről csak olyan játékos jöhet szóba, akit komolyan felmértünk élőben is. Célunk az, hogy a leendő légiósaink a magyarnál jóval erősebb bajnokságból érkezzenek. Persze, ilyen helyről nem könnyű az NB I-be csábítani valakit, mert ha mondjuk az anyagiak terén meg is egyezünk, nem biztos, hogy a játékos a portugál vagy a spanyol liga helyett minket választ. Nem titok, hogy tavaly nyáron a Premier League-ből szerettünk volna egy csatárt igazolni, ám a kiszemelt az utolsó pillanatban inkább elment a francia másodosztályba. Ezért lenne fontos a minél jobb európai kupaszereplés, mert az más polcra helyezné a klubot.

Mi a helyzet a hazai piaccal?
- Magyar nevekben is gondolkodunk, készülünk nagy dobásra is, de olyan játékos is érkezhet, akinek a megszerzése meglepetést jelenthet majd. Tudom, hogy ilyenkor mindenki - a sajtó, a szurkolók - nagy nevekben gondolkodik, utólag viszont sokszor kiderül, hogy nem feltétlenül a legnagyobb nevekből lesz a legnagyobb erősítés. Probléma, hogy a Videoton helyzetében nem egyszerű a hazai piacról igazolni, hiszen a rivális klubok hozzánk nem szívesen engedik el az értékeiket, vagy olyan árat kérnek tőlünk, mint amit mondjuk még egy külföldi klubtól sem. A játékszabályokat ebből a szempontból az új vezetőedzőnkkel pontosan lefektettük, ez így tiszta: Henning Berg tudta nélkül nem érkezik majd játékos Fehérvárra, mint ahogy ő sem hozhat majd az én jóváhagyásom nélkül senkit.

Mi a helyzet a csapat értékeivel? A román sajtó szerint például a helyi bajnok leigazolná Negót.
- A Videoton meg tudja tartani a játékosait, ha akarja. Mivel mi erős csapatot szeretnénk, nem célünk a játékoseladás. Ha mi egy játékost eladunk, akkor az azért lehet, mert az érte kapott ajánlat olyan, ami már nemzetközi szinten is versenyképes, és közben a játékos is el akar menni. Azt vallom, hogy ilyen esetben el kell engedni egy futballistát, mert aki elégedetlen, az nem fog jól teljesíteni. Hangsúlyozom, hogy nem jött még konkrét ajánlat egy kulcsemberünkért sem, és tudomásom szerint közülük senki sem vágyódik el.

Korábban Diósgyőrben és Újpesten is volt sportigazgató, de elmondható, hogy mindkét helyen részben korlátok közé volt szorítva, akár anyagi, akár klubpolitikai szempontok miatt. Mondhatjuk, hogy a Videoton az a klub, ahol Kovács Zoltán először dolgozhat úgy, ahogy igazán szeretne?
- A fő elvem az, hogy a sikerhez, sőt már egy koncepció megvalósításához is időre és állandóságra van szükség. Egy éve nem innen indultunk. Olyan szomorú bajnokcsapatot még nem láttam életemben, mint a fehérvárit. Nagyon érdekes dolog volt ezzel szembesülni, hogy egy keret, amely nem sokkal korábban bajnok lett, mennyire rossz állapotban volt morálisan. A Videoton a gazdasági erejét, a tulajdonosi hátterét és a szponzori szándékot tekintve alkalmas arra, hogy magas célokat tűzzön ki. Úgy gondolom, hogy Henning Berg személye jelenthet majd egy állandóságot a klub életében, vele egy ilyen korszak kezdődhet. Ennél a klubnál hosszú távon minden adott ahhoz, hogy elérjük a kitűzött cél, ami lehet magyar szinten a bajnoki cím, nemzetközi színtéren a csoportkör.

Bontsuk ezt ketté: kezdjük a magyar bajnoksággal, amelyben a rivális Ferencváros 21 ponttal végzett előrébb a Videotonnál. Mekkora a reális különbség jelenleg a két klub között?
- A 21 pontot nem kell túlmagyarázni, a Ferencváros ugyanúgy egyértelműen kiemelkedett az egész évet nézve, mint ahogy előtte a Videoton. Az ősszel kialakult óriási különbség nem a két klub, hanem a két csapat közötti aktuális morális különbséget mutatta meg. Tavaszra ez szerintem eltűnt, a Fradi összességében két ponttal szerzett többet nálunk, ez elhanyagolható, ráadásul tavasszal kétszer is le tudtuk győzni őket tétmeccsen. Nem volt diadalmenet a mi teljes tavaszunk sem, főként az utolsó négy meccsen hoztuk ki azt, ami bennünk van, de előtte már fel-fel villant valami abból, amit mi látni szeretnénk a csapattól.

A Videoton játszott korábban Európa Liga-csoportkörben, és tavaly is megvolt erre az esélye egy esetleges, BATE elleni továbbjutással. Most mennyire távoli a nemzetközi siker lehetősége?
- Én azt mondom, hogy ez a mostani csapat jelenlegi állapotában kiverte volna a BATE Boriszovot, persze, ez sose fog már kiderülni. Bízunk abban, hogy most nyáron lesz lehetőségünk bizonyítani a csapat erejét. A bajnoki cím valahol azért elvárás egy ilyen hátterű klubnál, de van is realitása, de ehhez még kell fejlődnünk minden szinten. A nemzetközi csoportkör álom, de nem reménytelen álom.

Miért pont Henning Bergre esett a választásuk?
- Nem titok, hogy voltak más jelöltjeink is, már tavaly ősszel elkezdtük szűrni a szóba jöhető edzőket. Úgy hiszem, hogy az a szervezettség és kultúra, amit ő képvisel, jól adoptálható a magyar futballba, a magyar futballistának jót tesz, ha az edzője tud egységben gondolkodni. Az is sokat számított, hogy a norvég szakember az első pillanattól kezdve nyitott volt a közös munkára, persze, sok mindent kellett elmondani neki a hazai viszonyokról, a céljainkról, de egy perc erejéig nem kellett őt győzködni. Elég hamar eldőlt, hogyha külföldi edző mellett döntünk, akkor ő az ideális jelölt.

Valóban felmerült az, hogy magyar edző folytassa? Horváth Ferenc a távozása után, talán első felindultságában azt mondta, szerinte Magyar Kupa-győzelemmel se maradhatott volna.
- Az nem igaz, hogy semmiképpen nem maradhatott volna, az egyik forgatókönyv szerint erre is volt esély, de mi végig tiszta lapokkal játszottunk. Kifelé is azt kommunikáltuk, már ősztől kezdve, hogy külföldi szakemberben gondolkodunk, de egy kiskapuval maradhat ő is akár a kispadon. Horváth Ferenc is tudta házon belül, hogy külföldi jelöltekkel egyeztetek, de azt is elmondtuk neki, hogy csak viszonylag a szezon végén dől majd el, hogy az eredeti koncepció mellett maradunk, vagy éppen mégis mellette döntünk. Az ő munkájával egyébként elégedettek vagyunk, ezt szeretném kihangsúlyozni, mint ahogy Pető Tamásnak is köszönettel tartozik a klub azért, mert sokkal jobb állapotban adta át a csapatot, mint ahogy nyáron átvette.

Egy külföldivel, Bernard Casonival előtte nagyot bukott a klub, a magyar utódja ezüstérmes lett. Van kockázat abban, hogy ezek után ismét külföldi edzőt szerződtet a klub?
- Nem látok ebben komoly kockázatot, inkább úgy fogalmaznék, hogy a kockázat hangsúlyát kell máshová tenni. Egy külföldi szakembernek megvan az a hátránya, hogy nem ismeri a helyi viszonyokat, nem ismeri a mezőnyt - habár a mostani edzőnk egyáltalán nem ismeretlenül érkezik, komolyan nyomon követte a klub életét egy ideje. A magyar szakembereknél pedig más jelenti a rizikófaktort. Ami a külföldinél hátrány, az egyben előny is, hiszen mivel senkit nem ismer, nem érték még nálunk hatások, teljesen függetlenül tud mindenről dönteni, pusztán az alapján, amit a pillanatnyi benyomása diktál neki. (Fotó: vidi.hu)

Mokány Lajos

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON