Hemingway: Terjed a lepra?

Feltöltve: 2010, november 30 - 14:35 Frissítve: 2010, november 30 - 14:40

Miután Pistike semmit sem tesz, a következő héten a lap már nem azt írja, hogy „azt hiszi”, hogy ő leprás, hanem azt, hogy Kovács Pistike leprás. Tehát, mint tényt állítja. Ha persze a dolog hazugság, akkor ebből a zugfirkásznak baja is lehet. Akkor pedig ő úgy védekezik, hogy miután a leprára jelölt személy nem tagadta, és nem tiltakozott a betegség léte ellen, így beismerte. Gondolom, ennek a logikának a perverzitását nem kell különösebben magyarázni.

Ma reggel éppen a tavaszi fordulók előrehozataláról és a pályák talajáról akartam elmélkedni, amikor gondolataimtól eltérített egy pillanatra a Sport Extra elnevezésű sajtótermék. Persze tudom, hogy reklámot csinálok nekik, hiszen blogomat többen olvassák, mint az ő hetilapjukat, de hát azért ez a sajtótermék is egy érdekes jelenség része. Érdemes egy pár szót vesztegetni rájuk.

Talán azért, mert nem születtek nagy pénzeket mozgató elmarasztaló ítéletek sajtóperekben, a magyar bulvársajtó a következő elv alapján működik: megírja, hogy „azt hiszem”, hogy Kovács Pistike leprás. Kovács Pistike nem szól semmit, vagy azért, mert nem érdekli a dolog, vagy azért, mert úgy gondolja, hogy neki nem kötelessége a valótlanságot kiigazítani. Miután Pistike semmit sem tesz, a következő héten a lap már nem azt írja, hogy „azt hiszi”, hogy ő leprás, hanem azt, hogy Kovács Pistike leprás. Tehát, mint tényt állítja.

Ha persze a dolog hazugság, akkor ebből a zugfirkásznak baja is lehet. Akkor pedig ő úgy védekezik, hogy miután a leprára jelölt személy nem tagadta, és nem tiltakozott a betegség léte ellen, így beismerte. Gondolom, ennek a logikának a perverzitását nem kell különösebben magyarázni. Szóval kinyitottam a Sport Extrát, és egy, a labdarúgó klubok anyagi helyzetét elemző cikkben a Honvédról a következő megjegyzést találtam: „két hónapja nem kapott fizetést-senki. És a tartozások csak gyűlnek, gyűlnek, az egyesület csődveszélybe került…” Ezzel az állítással csak az a baj, hogy hazugság.

Nem csak, hogy a Honvéd senkinek nem tartozik fizetéssel, de a december 10-én járó fizetéseket az ünnepi szezonra való tekintettel éppen most utalja át a pénzügyi osztály. Azt sem kívánom taglalni, hogy az ilyen aljasság, meg csődveszélyről való firkálmányok mekkora kárt okozhatnak egy klubnak. Magyar sajtó, 2010. Azt is olvastam, hogy a Sport Extra és a Sport Plusz nevű hetilapok egyesülnek, és jövő héttől kezdve már csak egy lap jelenik meg, Sport Plusz Extra címen. Szóval a piac nem tudott fenntartani két ilyen hetilapot, és így a megszűnés elkerülése, a fennmaradás érdekében egyesülniük kellett, hogy megelőzzék azt, ami ilyenkor történni szokott. Szóval akkor kit kell lepra ellen kezelni?

Hallom és olvasom, hogy nagy vita folyik a tavaszi 16. és 17. forduló előrehozataláról. Hogy a probléma érthető legyen, a klubok ez év tavaszán úgy határoztak, hogy a 2010/2011-es versenykiírás 16. és 17. fordulóját még november végén, december elején lejátsszák a csapatok. Nem az MLSZ, nem a kormány, nem az UEFA, hanem maguk a klubok. Az elhatározásnak előzménye is volt. A különböző nemzetközi előírások miatt a tavaszi szezon jóval kevesebb játéknapot tartalmaz, mint az őszi. Ezért a múltban már február közepén vagy végén is mérkőzéseket játszottunk, nem túl nagy sikerrel. Először is a nézők nem rajongtak a mínusz tíz fokokért, másodszor pedig a Kárpát-medence időjárása február vége felé nem mindig tette lehetővé a mérkőzések megtartását. 2010. február-márciusában olyan ítéletidő volt, hogy elég sok mérkőzést el is kellett halasztani.

Tehát egy rendkívül jó döntés született, mert novemberben és december elején általában még lehet mérkőzést játszani Magyarországon. Ha pedig tényleg halasztani kell egy fordulót, akkor tavasszal még mindig megmarad a lehetőség, hogy találunk egy-egy játéknapot. Természetesen, ha egy adott játéknapon egy pálya nem alkalmas a mérkőzés lejátszására, akkor azt a mérkőzést halasztani lehet és kell. Sajnos az NB I-ben is van 2-3 olyan pálya, amely az év minden hónapjában alkalmatlan élvonalbeli mérkőzések lejátszására. Inkább ezeknek a pályáknak az újratervezésével, mint fordulóhalasztásokkal kellene foglalkoznunk.

Az egyik kifejezés, amellyel nagyon szeretnek az emberek dobálózni, az a versenysemlegesség. Legutóbb az egyik sportkommentátor szájából hallottam ezt a kifejezést azzal kapcsolatban, hogy az ősszel több fordulót rendeznek, mint tavasszal. Kezdtem figyelni, hogy mi is lenne az indok. Meglepődtem. A racionálé ugyanis az volt, hogy azok a klubok, akik rosszabbul szerepeltek az ősszel, már csak 13 tavaszi fordulóra tudnak erősíteni.

Tehát azok a klubok, akik ősszel jobban szerepeltek, előnyben vannak, megsértve ezzel a versenysemlegesség elvét. Ez az érvelés mutatja, hogy még az elméletileg képzett sportszakemberek sem igazán értik ezt az elvet. A versenysemlegesség csak azt jelenti, hogy a verseny indulásakor mindenki egyenlő esélyt kap. Nem azt, hogy a gyorsabbak hátára egy súlyt helyezünk, hogy ők se tudjanak gyorsabban futni, mint a kisebb képességűek.

Amerikai vendégszereplése után visszatért csapatunkba Hercegfalvi Zoltán. Pár hónappal ezelőtt szenvedett komoly sérülése után Zoli már felépült, és hetek óta edzésben van. Január elején már csapatunkkal kezdi meg a felkészülést. Számítunk gólerős csatárunkra a tavaszi szezon során, és reméljük, saját góllövő statisztikáján is javítani fog a következő szezonban. Üdvözöljük, Zoli!

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:
George F. Hemingway

George F. Hemingway bejegyzései csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással (www.pepsifoci.hu) vehetőek át!

CÍMLAPON