Hemingway: Kleptokraták

Feltöltve: 2010, december 3 - 12:48 Frissítve: 2010, december 3 - 12:50

Katar milliárdokat áldoz majd a 2022-es Vb infrastruktúrájának megteremtésére. Stadionokat épít. Aztán a Vb után saját bejelentése szerint lebontja őket. A lebontott stadionok berendezéseit pedig fejlődő országoknak adományozza. Az egymilliónyi lelket számláló kis ország, ahol a nyáron 50 fokos hőség várja a látogatókat, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a nagy nemzetközi esemény kellemes legyen a résztvevők számára. De hát ez tényleg elég?

Meglepődtem, hogy sokan meglepődtek, amiért nem Anglia, hanem Oroszország nyerte el a 2018-as labdarúgó világbajnokság rendezési jogát. Az még csak fokozta sokak meglepetését, hogy Katar, egy futballmúlttal, jelennel, vagy jövővel nem rendelkező egymilliós sivatagi oázis lett a 2022-es foci Vb gazdája. Nem akarok a mindenlátó jós mezében pózolni, de én már hetek óta biztos voltam az eredményben. Mióta az angol sajtó megírta a FIFA különböző elöljárói korruptságáról szóló cikkeket, nem volt kétséges, hogy Angliának esélye sincs a közeljövőben FIFA rendezvényeket tartani. A brit trónörökös, a miniszterelnök, vagy David Beckham csak a rendezők kompetenciáját, a futball iránti elkötelezettségét, és a tisztességes verseny lehetőségét tudta felkínálni a FIFA-nak. A FIFA-ra jellemző, hogy a mindenki által legkvalifikáltabbnak tartott Anglia már az első fordulóban kiesett a versenyből mindössze két szavazattal. Különben egyáltalán nem tartom tragikusnak, hogy Oroszország nyert, hiszen minden bizonnyal egy nagyszerű világbajnokságot rendez majd 2018-ban. A folyamat viszont elszomorító. Katar milliárdokat áldoz majd a 2022-es Vb infrastruktúrájának megteremtésére. Stadionokat épít. Aztán a Vb után saját bejelentése szerint lebontja őket. A lebontott stadionok berendezéseit pedig fejlődő országoknak adományozza. Az egymilliónyi lelket számláló kis ország, ahol a nyáron 50 fokos hőség várja a látogatókat, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a nagy nemzetközi esemény kellemes legyen a résztvevők számára. De hát ez tényleg elég?

A FIFA és az UEFA elméletileg a nemzetközi labdarúgás hagyományainak, tisztességének, és jövőjének az őrei. Az elmúlt hetekben történtek egy olyan FIFA-t mutatnak a világnak, amely nem csak korrupció gyanús, és kivizsgálni sem hajlandó az elöljárói ellen felhozott vádakat, de bosszút áll azon az országon, amely szabad sajtója működése folytán leleplezi a tűrhetetlen visszásságokat. Nem tudom, hogy lehet-e ennél szomorúbb, kiábrándítóbb bizonyítványt kiállítani magáról egy nemzetközi szervezetnek. Sajnálom Nagy-Britanniát, Ausztráliát, az USA-t és magát a FIFA-t is. De leginkább a világ labdarúgását, amelyet egy ilyen szervezet vezet.

Tegnap az MLSZ NB I-es Bizottságának javaslatára a Versenybizottság elhalasztotta a hétvégére kiírt 17. fordulót. A döntés helyesnek bizonyult, mert ebben a pillanatban a legtöbb pálya alkalmatlan mérkőzések rendezésére. Az éjszaka leesett hó még nehezebbé tette volna a rendezők dolgát. Mint ismeretes, a fordulók azért lettek előre hozva a tavaszi idényből, mert a magyar időjárás általában kegyesebb a labdarúgáshoz november végén – december elején, mint február közepén. Egy előrehozott fordulót sikerült lejátszani, de aztán az időjárás ismét közbeszólt. Ezért is kulcsfontosságú, hogy sokkal jobban kihasználjuk a június és július hónapokat, mint eddig tettük. Egyetértés van az NB I-s Bizottság tagjai között, hogy Magyarországon nyáron mindenképp több mérkőzést kell játszani, mint eddig. S akkor majd nem kell sírnunk, ha egy-egy téli forduló a rossz időjárás miatt elmarad. A tavaszi idény a 17. fordulóval kezdődik, tehát az elmaradt forduló lesz az első mérkőzés februárban. Így az MTK-Honvéd örökrangadóval kezdünk, melyet már mindannyian nagyon várunk.

Január 1-től régi-új vezetőedzője lesz a Budapest Honvédnak Supka Attila személyében. Mielőtt Attiláról szólok egy pár szót, ezúton szeretném megköszönni Szalai Lászlónak és Somogyi Krisztiánnak, Somának, hogy lelkiismeretesen ellátták a nagy csapat vezetését az elmúlt két hétben. Nem kell mondanom, mennyire értékelem szaktudásukat és lojalitásukat. Az edzőváltás után Szalai László továbbra is a Magyar Futball Akadémia igazgatója marad, de mint Supka Attila segítője is tevékenykedni fog. Egy harmadik edző is segíteni fogja Attila és Laci munkáját, mint pályaedző. Az eddig is kiváló munkát végző erőnléti edzőnk és kapusedzőnk továbbra is helyükön maradnak. Supka Attila 2007-ben és 2008-ban már volt a Budapest Honvéd vezetőedzője. Egy nagyon kellemes emlékű Magyar Kupát is nyertünk vele. Felkérésünkre azonnal igent mondott, és nagy lelkesedéssel kezd a munkába. Mi mindenben támogatni fogjuk, és reméljük, hogy 2011 tavasza ismét egy sikerszezon lesz a Budapest Honvédnak.

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:
George F. Hemingway

George F. Hemingway bejegyzései csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással (www.pepsifoci.hu) vehetőek át!

CÍMLAPON