Kassai a legnagyobb bakijáról: "Nem lett volna korrekt, ha másra mutogatok"

Feltöltve: 2016, június 6 - 14:06 Frissítve: 2016, június 6 - 18:32

Az Európa-bajnokságra készülő Kassai Viktor szerint karrierje elején az ember még tanulhat tévedéseiből, bizonyos szint felett azonban már csak a hibák elkerülése tartja versenyben. A játékvezető beszélt a 2012-es Eb-n elkövetett nagy hibájáról, amiről ugyan nem ő tehetett, de nem akart a kollégájára mutogatni. Kassai még öt évig szeretne magas szinten bíráskodni.

Kassai Viktor a hvg.hu-nak nyilatkozott pályafutása kezdetéről, a nehézségekről és arról, hogy a siker érdekében miről kellett lemondania.

- Ma mindenki csak azt látja, hogy rendszeresen meccset vezetek a Bajnokok Ligájában, de hogy ezt mennyi futóedzés, alsóbb osztályú mérkőzés vagy meccs utáni videonézés előzte meg az utóbbi két és fél évtizedben, azt már nem tudják.

Az NB II-es keretbe 1997-ben került be, attól kezdve a szakma hazai legjobbjaival - Bede Ferenccel, Juhos Attilával - edzhetett heti két alkalommal. Az idősebbek tapasztalatai sokat segítettek neki, elméleti fejlődése azonban továbbra is saját magán múlott.

- 1997-ben még nem volt, vagy legalábbis én még nem használtam internetet. Ma vitatott szituációk százainak elemzése található meg a YouTube-on, a kilencvenes évek végén a szakmai anyagokat nekünk kellett felkutatnunk.
1999-ben debütált az NB I-ben, 2011-ben felért a csúcsra, miután Bajnokok Ligája-döntőt vezethetett és ő lett az Év játékvezetője. Karrierje 2012-ben torpant meg, miután az Európa-bajnokság egyik legtöbbet vitatott tévedése után – nem adott meg egy szabályos gólt a házigazda ukránoknak a gólbíró intésére – idő előtt hazaküldték a tornáról. Kassai azonban nem akarta másra hárítani a felelősséget.

- Nem lett volna korrekt, hogy miután minden korábbi sikerünket az én nevemmel kötötték össze, az első komolyabb kudarc után másra mutogatok. A legmagasabb szinten már nem fogadják el a játékvezetői tévedést, még akkor sem, ha a körülmények sokszor nem játszanak a kezünkre. Egy meccsen átlagosan 10-12 kilométert futunk, 150-160-as, de nemritkán 180-as pulzusszám mellett.

A játékvezető beszélt arról is, hogy meddig tervezi még a bíráskodást.

- Elvileg még szűk öt évem van a játékvezetői felső korhatárig, így optimista vagyok. A tesztek egyre nehezebbek, és én sem leszek már fiatalabb. Közbejöhet egy-egy komolyabb sérülés is, vagy akár az az állapot, amikor a folyamatos edzés már szenvedéssé teszi a felkészülést. Ha ez elérkezik, nem szabad tovább erőltetni. Egyelőre azonban ezt nem érzem.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON