Fejlemény a FIFA-botrányban

Feltöltve: 2016, május 7 - 06:33 Frissítve: 2016, május 7 - 10:08

A paraguayi hatóságok tízezer dokumentumot adtak át a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) körül tavaly májusban kirobbant korrupciós botrányt vizsgáló amerikai nyomozóknak.

Ott leszel az Eb magyar meccsein? Itt vannak a legolcsóbb szállások! » »

A paraguayi szövetség vezetőinél végzett januári házkutatások során lefoglalt dokumentumok 1991 és 2015 közötti kereskedelmi és televíziós jogokhoz kapcsolódnak – mondta szerdán Hernán Galeano államügyész. A FIFA történetének legnagyobb botránya tavaly májusban robbant ki, amikor Zürichben, két nappal a FIFA-elnök megválasztása előtt a svájci rendőrség az amerikai ügyészség kérésére a szervezet hét magas beosztású illetékesét vette őrizetbe korrupció vádjával.
Hirdetés

Összességében 12 ország 18 jelenlegi és egykori futballvezetője ellen emeltek vádat. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint ők az elmúlt 24 évben 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el.

A történtek ellenére Joseph Blattert két napra rá újraválasztották a FIFA élére, de négy nappal később maga mondott le a nemzetközi szövetség tekintélyét megtépázó korrupciós botrány miatt. December elején a szervezet két alelnökét, a hondurasi Alfredo Hawitot és a paraguayi Juan Ángel Napoutot tartóztatták le vesztegetés vádjával, míg az etikai bizottság egy nappal később mindkettejüket 90 napra felfüggesztette. Napout az Egyesült Államokban van, házi őrizetben.

A FIFA februárban jelentősen csökkentette az észak- és közép-amerikai régió szövetségének (CONCACAF) és a dél-amerikai CONMEBOL támogatását a hónapokkal korábban kirobbant korrupciós botrányok miatt. A két kontinentális szövetség elleni eljárás keretein belül már 41 embert gyanúsítanak különböző bûncselekmények elkövetésével az Egyesült Államokban. A vád szerint számos magas rangú tisztviselő fogadott el kenőpénzt latin-amerikai labdarúgótornák és világbajnoki selejtező mérkőzések kereskedelmi jogainak értékesítéséért. A hatóságok zsarolás, pénzmosás és csalás miatt indítottak nyomozást ellenük. (MTI)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON