Blattert és Platinit is felfüggesztették a korrupciós vád miatt

Feltöltve: 2015, október 8 - 12:31 Frissítve: 2015, október 8 - 12:56

Jó barátja és korábbi tanácsadója szerint 90 napos felfüggesztés várhat Joseph Blatterre, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökére, ha a szervezet etikai bizottságának bírája elfogadja az ügyész javaslatát. Csütörtökön döntés is született, Blatter mellett Michel Platini UEFA-elnököt és a FIFA főtitkárát, Jerome Valckét is felfüggesztették.

Klaus Stöhlker szerdán azt mondta, Hans-Joachim Eckert bíró várhatóan péntekig dönt az ügyben. A FIFA etikai testülete és maga a futballszövetség sem erősítette meg Stöhlker állításait.

Csütörtökön azonban döntés született: a Sky Sports beszámolója szerint az etikai bizottság 90 napra felfüggesztette Blattert, Michel Platinit és Jerome Valckét is, a következő három hónapban semmiféle futballtevékenységben nem vehetnek részt.

A FIFA korábbi elnökjelöltjét, a dél-koreai Chung Mong-joont közben 6 évre eltiltották és további 100 ezer svájci frankos bírsággal sújtották.

Blatter ellen szeptember végén indítottak nyomozást a svájci hatóságok korrupció gyanújával.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Ezt követően a május 29-i szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket. (MTI / Sky Sports)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON