Nem veszik el Katartól a vb-t, de egy dolgon változtatniuk kell

Feltöltve: 2016, április 23 - 11:30 Frissítve: 2016, április 23 - 12:10

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság építkezésein dolgozók munkakörülményeinek javítását sürgette pénteken Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke.

A februárban megválasztott Infantino kétnapos katari látogatása során bejelentette egy speciális munkacsoport létrehozásának tervét. A testületnek figyelemmel kell majd kísérnie az előkészületeket, mert - mint az elnök elmondta - még mindig sok kihívással kell megküzdeniük a közel-keleti országban.

Az Amnesty International három héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott, részletes jelentésében visszaélésekről számolt be a világbajnokság munkálataival kapcsolatban. A nemzetközi szervezet 132 munkás foglalkoztatásának dokumentációját vizsgálta, és megállapította, hogy a Nepálból és Indiából érkező emberek esetében toborzási díjat vonnak le, ráadásul nyomorúságos körülmények között szállásolják el őket.

Tanúsíthatom a szervezők komoly erőfeszítéseit, de azt akarom, hogy ezek a gyakorlatban is jelenjenek meg. Természetesen nem fogunk ülni és csak várni. A FIFA fokozni fogja a munkálatok felügyeletét annak érdekében, hogy biztosítsák az építkezéseken dolgozók jogainak védelmét" - jelentette ki Infantino.

Utazz a magyar válogatott Eb-meccseire: belépő + tengerparti nyaralás » »

Hasszan al-Tavadi, a katari szervezőbizottság főtitkára kijelentette: azon dolgoznak, hogy csökkentsék a visszaéléseket, amelyek az egész világon jellemzik az építőipart.

Infantinóra egy ideje több emberi jogi csoport igyekszik nyomást gyakorolni a katari foglalkoztatási szisztéma anomáliái miatt. Az úgynevezett kafala-rendszer rendkívüli jogokkal ruházza fel a vendégmunkásokat alkalmazó cégeket, az alkalmazottakat gyakorlatilag teljes mértékben kiszolgáltatottá téve. A munkaadók megtehetik, és meg is teszik számos esetben, hogy elveszik munkásaik útlevelét, önkényesen túlóráztatják őket, vissza tudják tartani a fizetéseket, s a távozni akarók munkahelyváltását is képesek meggátolni.

A FIFA elnöke ismertette Hamad bin Dzsászim asz-Száni miniszterelnök intézkedéseit, aki utasította a hatóságokat, hogy biztosítsák a tisztességes munkakörülményeket.

Bár a svájci főügyészség nyomozást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság helyszínkijelölése kapcsán, Infantino elmondta, nem vetődött fel, hogy a tornákat máshol tartják. (MTI)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON