FIFA: Az angolok nem támogatják Platini elnöki terveit

Feltöltve: 2015, október 17 - 07:30 Frissítve: 2015, október 17 - 07:41

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) jelenleg nem támogatja, hogy Michel Platini induljon a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáért. Az FA pénteki közleménye szerint amíg nem zárul le a vizsgálat az európai szövetséget (UEFA) vezető Platinit is érintő korrupciós ügyben és nem lesz világos a helyzet, addig felfüggesztik a támogatást.

Platinit és Joseph Blattert, a FIFA első emberét múlt csütörtökön függesztette fel tisztségéből a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, ezzel eltiltva egyben őket a labdarúgással kapcsolatos mindenfajta tevékenységtől.

A 79 éves Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén és a tervek szerint februárban távozik - két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, amely szerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja meg.

A FIFA-nál az elnökválasztást február 26-ra írták ki, ugyanakkor a végrehajtó bizottság vasárnap Zürichben rendkívüli ülésen dönthet az esetleges halasztásról. Az ügyben megszólalt Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) korábbi elnöke is, aki szerint a FIFA teljes végrehajtó bizottságának le kellene mondania.

"A FIFA jelenleg az ügyészek és az FBI kezében van" - mondta Zwanziger.

Eddig Ali bin al-Husszein jordán herceg nyújtotta be hivatalosan a pályázatát FIFA elnöki posztjáért. Al-Husszein és Platini mellett korábban az időközben hat évre eltiltott dél-koreai Csung Mong Jun, továbbá a nigériai Segun Odegbami, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért, míg a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov fontolgatta a pályázatot.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON