Máris botrányba keveredett a FIFA új elnöke

Feltöltve: 2016, április 7 - 07:00 Frissítve: 2016, április 7 - 07:11

Házkutatást tartottak az Európai Labdarúgó Szövetség svájci székházában a közelmúltban kirobbant offshore-botránnyal összefüggésben.

Akció: Csoportos utazás az Eb-re, belépővel és tengerparti nyaralással

Az UEFA közleményében megerősítette a svájci rendőrség nyoni akciójának tényét. A razzia során a Bajnokok Ligája 2006 és 2009 közötti televíziós közvetítéseiről szóló szerződéseket foglalták le, amelyeket a szervezet kötött tíz évvel ezelőtt 111 ezer dollár értékben a Cross Trading nevű argentin gazdasági társasággal. A megállapodást az UEFA korábbi jogi igazgatója, majd főtitkára, a nemzetközi szövetség (FIFA) új elnöke, Gianni Infantino is aláírta. Az argentin cég is érintett a FIFA vesztegetési botrányában, két vezetőjével, Hugo és Mariano Jinkisszel szemben már vádat emelt az Egyesült Államok szövetségi ügyészsége.

Keddi sajtóhírek szerint a közvetítési jogokat a Cross Trading háromszoros áron továbbadta az ecuadori Teleamazonas műsorszolgáltatónak.

Közleményükben az UEFA illetékesei kifejtették, hogy minden szükséges dokumentumot átadtak a szövetségi rendőrségnek, amellyel a jövőben is teljes mértékben együttműködnek. Elismerték, hogy Infantino is a papírok aláírói között volt, de tagadták, hogy bármilyen vesztegetés vagy szabálytalanság történt volna a megállapodások körül, például, hogy a piaci ár alatt adták volna el a jogokat.

Az UEFA korábban kijelentette, hogy nem volt kereskedelmi kapcsolat a szövetség és a Jinkis fivérek, illetve cégeik között, de a közelmúltban úgy fogalmaztak, hogy az ezzel kapcsolatos állásfoglalásuk pontatlan és hiányos volt.

Infantino keddi nyilatkozatában leszögezte: semmi nem utal rá, hogy bármiféle sérelem érte volna az UEFA-t az ügyben. Az európai szövetségnek a Bajnokok Ligájával foglalkozó ügynöksége, a TEAM Marketing úgy fogalmazott, hogy tisztességes és nyílt volt a tíz évvel ezelőtti pályázati eljárás.

Hatalmas információtömeg került nyilvánosságra vasárnap a világ volt és mostani vezetőinek, üzletembereknek, hírességeknek, neves sportolóknak, bűnözőknek a titkos offshore-üzleteiről a Mossack Fonseca nevű, panamai székhelyű ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfeleinek. A több százezer céggel kapcsolatos adatokat - köztük az UEFA tévés szerződéseit is - egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung című német lapnak.

A svájci főügyész hivatala szerdán azt közölte, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettesek ellen zajlik nyomozás az ügyben.

A svájci Tages-Anzeiger és a Süddeutsche Zeitung szerdai értesülése szerint az offshore-botrány miatt lemondott Juan Pedro Damiani, aki 2006 óta volt tagja a FIFA etikai bizottságának. Az uruguayi ügyvéd a FIFA vesztegetési ügyének három vádlottját offshore-cégekhez juttatta, amelyeken keresztül futball-tisztségviselőket pénzeltek le. (MTI)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON