Blatter kikéri magának a néma cinkos szerepét

Feltöltve: 2016, április 17 - 07:30 Frissítve: 2016, április 17 - 07:41

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) előző elnöke tagadta, hogy tudta, de elhallgatta a szervezet magas rangú vezetőinek korruptságát.

A 80 éves Sepp Blatter pénteken a bázeli egyetem meghívásának eleget téve kétórás vitán vett részt, amelyen a FIFA-t sújtó botrányról beszélgetett a hallgatókkal. A történtekért ismét a közép- és dél-amerikai szövetségek (CONCACAF, CONMEBOL) tisztségviselőit tette felelőssé, de a vitanap házigazdája, Luis Moreno Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze azt mondta, hogy szerinte Blatter tudott a megvesztegetésekről.

"Az igazi probléma Blatterrel az, hogy semmi köze a CONCACAF-hoz és a CONMEBOL-hoz, mégis tudott a dolgaikról. Ha nem is vett részt ezekben, miért hallgatott róluk?" - mondta mintegy 400 ember előtt az argentin ügyvéd.

A dühösen reagáló Joseph Blatter szerint elfogadhatatlan, hogy nyilvánosan korrupció elhallgatásával vádolják. "Nem vagyok bűnös! Nagyon meglepődtem, hogy Ocampo meghívott erre a szemináriumra, majd ilyesmivel vádolt. Talán egy kicsit csalódott, mert ő volt az első jelentkező az etikai bizottság vezetésére."

Ocampót 2012-ben javasolták a FIFA etikai vizsgálóbizottságának élére. Kinevezését állítólag honfitársa, Julio Grondona, a nemzetközi szervezet akkori alelnöke akadályozta meg.

Tavaly számos közép- és dél-amerikai labdarúgó-, illetve marketingvezetőt letartóztattak, akik ellen korrupció és zsarolás miatt vádat emeltek. A megvesztegetések a világbajnokság, valamint az észak- és dél-amerikai kontinentális bajnokság, és egyéb, a FIFA égisze alá nem tartozó tornák rendezési és televíziós közvetítési jogait érintették.

A botrány májusban robbant ki azzal, hogy Zürichben, a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén letartóztatták a szervezet hét magas rangú vezetőjét. Az ott elfogottak mellett számos további tisztségviselőt vádolnak korrupcióval. Az amerikai igazságügyi minisztérium 47 vádpontot tartalmazó vádiratában a többi között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

A FIFA etikai bizottsága először októberben függesztette fel elnöki tisztségéből Blattert, majd decemberben összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől. A fellebbviteli bizottság február 24-én hat évre csökkentette a büntetést, de az idős sportvezető a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult újabb jogorvoslatért. (MTI)

Utazz a magyar válogatott Eb-meccseire: belépő + tengerparti nyaralás » »

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON