Új korszakot nyitott meg a FIFA elnöke Budapesten

Feltöltve: 2016, május 3 - 12:23 Frissítve: 2016, május 3 - 12:25

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) februárban megválasztott elnöke, Gianni Infantino is felszólalt kedden az európai szövetség (UEFA) 40., budapesti kongresszusán, beszédében "szolidáris és korrekt" FIFA-t ígért.

SPORTIMÁDÓK: Az utazó szurkolói klub! Csatlakozz hozzánk itt! » »

"Új korszakot kell nyitni a labdarúgásban és szakszerűen kell dolgoznunk. Ez nagy felelősséggel jár. Az a fontos, hogy ismét a futballról szóljon a munkánk" - mondta az UEFA korábbi főtitkára köszöntőjében, amelyben egyúttal úgy fogalmazott, megtiszteltetés volt az európai konföderációban Lennart Johansson és Michel Platini elnökökkel együtt dolgozni.

A svájci sportvezető kijelentette, a befolyó összegeket a labdarúgásba fekteti a FIFA azzal, hogy a nemzeti szövetségeket támogatja, mivel azok így megvalósíthatják fejlesztési programjaikat.

Minden négyéves periódusban a 209 tagország öt-ötmillió dollárt kap a FIFA-tól, a hat kontinentális szövetség pedig 40-40 milliót. Ennek kapcsán Infantino a szegényebb országok megsegítésére szólított fel:

"Ha nektek Európában nincs szükségetek erre a pénzre, akkor juttassátok el más szövetségeknek, fektessetek be ottani projektekbe, hogy az új FIFA a szolidaritás FIFA-ja legyen" - mondta Infantino.

Angel Maria Villar, az UEFA első alelnöke határozottan annak a reményének adott hangot, hogy a FIFA által hűtlen kezelés és összeférhetetlenség miatt hat évre minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltott Platini visszatérhet elnöki posztjára a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) egy héten belül várható ítélete után.

A spanyol sportvezető szerint keserű pillanatokat kellett átélniük az elmúlt hónapokban, de történtek pozitív dolgok is, így például Infantino FIFA-elnökké választása, akit hosszasan méltatott.

Házigazdaként magyar részről elsőként Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy egyedülálló összefogásnak köszönhető a magyar labdarúgás fejlődése, amelyet a magyar kormány teljes mellszélességgel támogat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Budapest pályázik a 2024-es nyári olimpia megrendezésére.

Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke, egyúttal az UEFA végrehajtó bizottságának tagja azt hangsúlyozta, hogy Budapest örömmel ad otthont 2006 után ismét az UEFA kongresszusnak. Szerinte vissza kell szerezni a labdarúgás megbecsülését és tekintélyét, ami nagy felelősséget ró rájuk, sportvezetőkre.

A 40. kongresszuson megválasztják a végrehajtó bizottság első női tagját, illetve döntenek Koszovó tagfelvételéről. (Forrás és fotó: MTI)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON