Gosztonyi: Lengyelország? Itt ha kell, szétfejelik a kapufát! - interjú

Feltöltve: 2016, május 6 - 14:58 Frissítve: 2016, május 6 - 17:38

Gosztonyi András azonnal berobbant a lengyel Slask Wroclaw csapatába, majd egy sérülés majdnem két hónapra harcképtelenné tette. A 25 éves középpályás azonban már 100%-os állapotban van, és régen érezte magát ilyen kirobbanó erőben, mint most. Gosztonyi a csakfoci.hu-nak elmondta: képességei alapján legalább 15-szörös felnőtt válogatottnak kellene lennie, bejön neki a lengyel mentalitás és akár a kapufát is szétfejelné, ha az edzője arra kérné. A Garami, Mezey, Szivics edző-trió pedig az etalon számára. Interjú.

Ott leszel az Eb magyar meccsein? Itt vannak a legolcsóbb szállások! » »

Wroclawban azonnal megkaptad a lehetőséget, amivel élni is tudtál, majd egy súlyos sérülés miatt hetekre kidőltél. Jelenleg milyen állapotban vagy?
- Két és fél hete már teljes intenzitással dolgozom, mondhatom, hogy 100 százalékos állapotban vagyok. Az elmúlt meccseken újra megkaptam a lehetőséget az új edzőnktől, abban bízom, hogy folyamatosan egyre többet játszom. Erőnlétileg kifogástalan állapotban érzem magam, rég néztem már ilyen jól ki, mint most, legalábbis fizikailag.

Úgy tűnik, minden szempontból jót tett neked a klubváltás.
- Nem akarok nagy szavakat használni, de olyan, mintha újraszülettem volna labdarúgóként. Nagyon kellett már ez a váltás nekem, hogy meg tudjak újulni. Élvezem a focit, a közeg abszolút pozitív, megbecsülik a futballistákat és a szakmai munka is kifogástalan.

Jobb, mint itthon?
- Otthon is sok minden jól működik, például az edzésfeltételek sok helyen már olyanok, mint itt vagy éppen nyugaton. Lengyelországban az fogott meg, hogy a játékosok teljesen más mentalitással dolgoznak. Ha az edző azt mondja nekünk, hogy fejeljük szét a jobb kapufát, akkor nem azt kérdezi senki, hogy "miért?", hanem azt, hogy a "bal a kapufát miért nem?"

Gosztonyi András is szétfejeli a kapufát?
- Szét hát. Ebben a közegben olyan dolgokat kihoz magából egy játékos, amire korábban nem is gondolt. Otthon sokszor megkaptam, hogy nem mindig profi módon készülök. Ezt persze eltúlozták, de ha volt is benne néha igazság, akkor azért nem csak a játékos, hanem az edzője is felelős. Itt viszont ez fel sem merül, mindenki csak dicsér a hozzáállásom miatt, és ez feldob.

Ott tartasz 25 évesen, ahol tervezted?
- Nem. A képességeim alapján legalább 15-szörös válogatottnak kellene lennem. Az U20-as válogatottal bronzérmesek lettünk a vb-n, ha azt a csapatot egyben tartják, biztosan kijutunk az olimpiára és még egy-két helyre. Sajnos szétszedték és pár embert kiemeltek belőle, pedig annak a válogatottnak az egységben volt az ereje.

A téged jól ismerők szerint hatalmas győzni akarás, szenvedély és érzelem van benned, ha a fociról van szó. Kering egy sztori, ami még az U17-es válogatottban esett meg veled...
- Az U17-es Eb előtt az utolsó felkészülési mérkőzésünket játszottuk. Nagyon jól ment a játék, rúgtam négy gólt, majd a lefújás után Szokolai László közölte, hogy nem leszek benne az utazó keretbe. Ez annyira ledöbbentett, hogy elkezdtem sírni. Másnap azonban már mentem vissza az agárdi akadémiára, mert meccsünk volt. Ez a döntés még erősebbé tett és arra ösztönzött, hogy még többet dolgozzak. A mai napig büszke vagyok rá, hogy a Sándor Károly Akadémián lett belőlem futballista. Emlékszem, a családdal sokat tépelődtünk még annak idején Kaposváron, hogy hol lenne a legjobb helyem. Hívott többek között az Újpest is, de nem bántam meg, hogy az MTK-t választottam.

Fiatal korod ellenére a legnagyobb magyar edzőkkel dolgozhattál. Ki a kedvenced?
- Garami Józsi bácsi gyerekként foglalkozott velem, nagyon figyelt rám, előfordult, hogy nem volt nálam pénz és ő adott kajára. Mezey Gyuri bá' maga a szakma, rengeteget tanultam tőle. Szivicset pedig a második apámnak tekintem, a pályán kívül is rengeteget törődött velem. Számomra ez a három szakember az etalon.

Sokan nem tudják, hogy egy másik sportág majdnem eltántorított a focitól.
- 16 éves koromig párhuzamosan kosárlabdáztam és futballoztam. Annyira jól ment a kosár, hogy U15-ös válogatott voltam. Elég keményen nyomtam, szombatonként focimeccsem volt, vasárnap pedig kosárlabdameccsem. Egy idő után pedig el kellett döntenem, hogy melyiket folyatatom. A termetem miatt a foci mellett döntöttem, de a mai napig érdekel a kosárlabda, sőt kifejezetten jóban vagyok Hanga Ádival, Vojvoda Dáviddal vagy éppen Lóránt Petivel. Az új sportigazgatónk egyébként válogatott kosaras volt, ha megtanulok jobban lengyelül, két közös témánk már biztosan lesz...

Privacsek András

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON