A holland liga magyarja: "Otthon rúgtam ötvenet, itt alig sikerült tízet" - interjú

Feltöltve: 2016, május 10 - 15:50 Frissítve: 2016, május 10 - 18:03

Tizenhat éves volt mindössze, amikor Hollandiába került a Twente akadémiájára. Még mindig csak húsz éves, de már a holland élvonalban szerepel az újonc De Graafschap színeiben. Most nem csattan ki a boldogságtól, mert hiába lőtt gólt az Ajaxnak, tavasszal csak elvétve kapott lehetőséget csapatában, melynek az osztályozón kell kivívnia a holland élvonalban maradást. A fiatal magyar középpályást a korosztályos és a felnőtt-válogatottnál sem veszik számításba – sejtése sincs, hogy miért. Interjú Vida Kristopherrel.

Ott leszel az Eb magyar meccsein? Itt vannak a legolcsóbb szállások! » »

A téli szünetben még nagyon lelkes voltál, hiszen Dzsudzsák Balázs után második magyarként gólt lőttél az Ajax stadionjában. Mi történt? Hiszen az amszterdamiak elleni, most hétvégi mérkőzésen már mindössze egy percet játszottál, ami még így is több idő volt, mint amennyit előtte négy fordulón keresztül kaptál...
- Valóban nagy reményekkel vágtam bele a tavaszba. Januárban kétszer is kezdő voltam, ráadásul az egyik meccsen nyertünk, ami nem sűrűn fordult elő velünk a szezonban. Jól is ment a játék, de később mégiscsak pár perces lehetőségeket kaptam. Közben a második csapatban játszottam folyamatosan és jöttek sorra a gólok. Mégsem kerültem vissza. Próbáltam kideríteni az okát. Azt a választ kaptam, hogy fontos játékos vagyok, de most nem férek be. Pedig borzasztó keményen edzettem minden egyes nap, de semmi nem változott - nyilatkozta Vida Kristopher a csakfoci.hu-nak.

Vida gólja az Ajax ellen:


Az ilyen szituációk mennyire viselik meg fejben az embert?
- Nagyon nehéz feldolgozni. Mindig azt mondták rólam, hogy mentálisan erős vagyok, de ezzel már én is nagyon nehezen küzdök meg. De kár is ezen rágódni: edzenem kell tovább kőkeményen, hogy bizonyítsak az edzőnek. Ha nem itt, akkor máshol...

...mivel a szerződésed lejár.
- Van benne egy opciós plusz év, de ezzel nem él a klub. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem szeretnének hosszabbítani, csak éppen módosítanának a feltételeken. Egyelőre nagy a csönd, majd az osztályozó után minden kiderül.

Ajánlatok futnak be azért?
- Ezzel egyelőre nem foglalkozom. Még azt sem tudom, hogy el akarok-e menni. Nagyon szeretem ezt a társaságot, szinte mindenki fiatal, sokat lógunk együtt a srácokkal. Nehéz lenne itt hagyni őket, bár előfordulhat, hogy nem lesz más választásom.

És maradnál azért Hollandiában?
- Szívesen, hiszen itt élek már tizenhat éves korom óra.

Pedig az Eredivisie-ből időközben kikoptak a magyarok...
- Valóban sokan játszottak itt régebben, elég, ha csak Németh Krisztiánra, Babos Gáborra, Dzsudzsák Balázsra vagy Fehér Csabára gondolok. A holland bajnokság résztvevői már nem számítanak a legjobban fizető klubok közé, mégis ugyanolyan keményen meg kell dolgozni a keretbe kerülésért. Emellett az is látszik, hogy előnyben részesítik a saját nevelésű játékosokat.

Megérte egyébként ilyen fiatalon országot, futballkultúrát váltani?
- Gyorsan kiderült, hogy igen. Otthon a korosztályomban minden évben gólkirály voltam, lőttem ötven gólt egy szezonban. A Twentében alig sikerült tízet. Teljesen más színvonallal szembesültem. Az sem véletlen, hogy akkori csapattársaim közül többet is játszanak a holland élvonalban. Az itteni képzés olyan technikai és taktika alapot ad, amit jobb minél fiatalabban elsajátítani.

Könnyű volt belerázódni mindebbe?
- Az első fél év nagyon kemény volt. Amellett, hogy nem beszéltem a nyelvet, rengeteg apróságot meg kellett szokom. Például, hogy itt nem ebédelnek az emberek, csak bekapnak egy szendvicset és már folytatódik is a nap. Ezen kívül lehet, hogy furcsának tűnik, de kevesebbet edzettünk, csupán heti öt-hat alkalommal. Viszont teljesen már ritmusban, rendesen elfáradunk a végére. És közben természetesen mindig száz százalékot kell nyújtani a tréningeken.

Itthon nem?
- Én Magyarországon sem lazsáltam soha, boldog voltam, ha edzhettem. Talán emiatt is tudtam kikerülni. Sokan gondolkoznak otthon is profi módon, de néhányan nem és közrejátszanak abban, hogy visszaesik a színvonal. Bár ez itt is így van. Előfordul, hogy valakinek elmegy a kedve és elkezd lazsálni. A különbség az, hogy közbelépünk és rászólunk. Ilyenkor, ha hallgat ránk, van még visszaút. Az edző szerint ebben például én vagyok a legjobb, motiválni tudom a többieket. Bár szívesen elcserélném ezt a folyamatos lehetőségre.

És az Eb-szereplésre? Gondoltál egyáltalán rá? Hiszen nem voltak a legjobbak az előjelek tekintve, hogy az U19-es Eb-ről és az U20-as vb-ről is lemaradtál. Utóbbi eseményen Bernd Storck nem számított rád.
- Ettől függetlenül nem vetettem el a gondolatot. Úgy voltam vele, hogy ha jól sikerül a szezonom, akkor csak megnéznek. De a tavasz nem adott erre alapot.

Az ősz azért mégis, hiszen tizenhárom meccset játszottál, gólt és gólpasszt értél el egy igen komoly bajnokságban. Az U21-es válogatottba hívtak egyszer is?
- Sajnos nem. Agyaltam már az okokon sokat. Szerintem nincs ebben semmi személyes, én legalábbis biztosan nem tettem olyat, hogy okot adjak rá. Addig is követem a válogatottakkal kapcsolatos eseményeket, szurkolok a fiúknak. Például Franciaországban Nagy Ádámnak, aki nagyon jó barátom. Szép dolog lenne, ha berobbanna nemzetközi szinten is az Eb-n!

Nagy-Pál Tamás

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON