A magyar foci esélye is lehet: Új sorozatot indíthat az UEFA

Feltöltve: 2015, szeptember 17 - 10:22 Frissítve: 2015, szeptember 17 - 12:28

16 évvel a KEK megszűnését követően ismét elindulhat egy harmadik kupasorozat Európában: az UEFA 54 tagországának szerdai tanácskozásán a kisebb államok, így a volt keleti blokk országai (köztük vélhetően Magyarországgal) egyöntetűen támogatták az ötletet. Az új kupasorozat 2018-tól indulhatna el, azon csapatok részvételével, amelyek a BL-ből és az EL-ből, valamint az azzal járó anyagi haszonból is kimaradnak. A KEK viszont aligha támad majd fel.

Az 54 UEFA-tag szerdai ülésén a brit Telegraph cikke szerint a skandináv országok és a volt kommunista államok, a "keleti blokk" korábbi tagjai (azaz vélhetően mi is) támogatták elsősorban a kezdeményezést, de például az írek is a harmadik számú európai kupasorozat elindítása mellett vannak. A la példaként hozza fel az ír bajnokot, amely a jelenlegi állás szerint összesen 100 ezer eurót kap azért, hogy aranyérmet nyer hazájában és elindul a BL-ben, ami jól mutatja a cikk és az ötletet támogatók szerint az aránytalanságokat.

A kisebb országok és klubok elsősorban anyagi megfontolásból szeretnék, ha a BL és az EL mellett egy harmadik alternatíva is lenne a kupa-palettán. Az 1999-ben megszűnt KEK (Kupagyőztesek Európa Kupája) feltámasztását ugyanakkor elvetették az UEFA-nál, mondván a nemzeti kupák nyertesei az EL-ben indulnak, ezen a struktúrán pedig nem kívánnak változtatni az európai szövetségnél.

Az új sorozat indulására legalább 2018-ig várni kell, akkor járnak le a jelenleg érvényben lévő televíziós szerződések, így nagyjából három évük lesz arra a döntéshozóknak, hogy kidolgozzák, mely csapatok és milyen formában csapjanak majd össze az új kupaszéria során.

Volodymyr Geninson, az ukrán szövetség igazgatója is országa támogatásáról biztosította a kezdeményezést:

- Több lehetőséget adhat majd a sorozat olyan kluboknak, amelyeknek nincs esélye, lehetősége eljutni a BL vagy az EL csoportköréig. Támogatjuk a kezdeményezést, amelynek elsősorban nem a pénzcsinálásról szól, hanem a részvételről – tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON