Torghelle vagy Alves jobb a Vidinek? - szakértői elemzés

Feltöltve: 2012, február 1 - 15:53 Frissítve: 2012, február 1 - 23:22

Alves nélkül, de Torghellével vág neki a csatársorában a tavasznak a Videoton. A brazil személyében az elmúlt évek egyik legeredményesebb játékosa távozik Fehérvárról, a helyére pedig egy teljesen más típusú csatárt szerződtettek. A pepsifoci.hu azt próbálta megvizsgálni, hogy a tél két nagy visszhangot kiváltó lépéséből hogyan jön majd ki a Videoton. A támadófutball egyik elkötelezett híve, Véber György a pepsifoci.hu szakértőjeként ezt a témát járta körbe. Kielemeztük, hogy Alves-szel vagy Torghellével jár jobban Paulo Sousa.

MAGYAR ÁTIGAZOLÁSI HÍREK: Gyepes most nem jön a Fradiba, Oláh maradni akar - kattints!

- pepsifoci.hu - Torghelle Sándornak kell betöltenie Székesfehérváron az Andre Alves távozásával keletkezett űrt. A pepsifoci.hu megkeresésére Véber György elemezte részletesen a Videoton csatársorában bekövetkezett változás várható hatásait:

"Az Alves-ügy legnagyobb furcsasága nekem az volt, hogy idáig elfajult, talán sokkal korábban is pont kerülhetett volna a végére. A helyére már korábban érkezett Torghelle Sándor, annak is köszönhetően, hogy az átigazolási piacon a Videoton nyilván valamilyen szinten kivételes helyzetben van idehaza, gyakorlatilag, akit nagyon akar, azt meg tud szerezni.

Összességében úgy gondolom, Torghelle megfelelő lehet Alves pótlására. Azt lehetetlenség megmondani, melyikük a jobb futballista, az biztos, hogy mások. Ősszel ugye általában egy igazi ékkel álltak fel a fehérváriak, Alves volt az előretolt támadó. Bár más jellegű futballista, Torghelle ebben a rendszerben is képes lehet pótolni őt. Sőt, 4-2-3-1-ben hasznára válhatna, hogy ő egyben erőcsatár is, míg Alves képzettebb, játszósabb volt, az ő erénye inkább az volt, hogy más játékosok kiszolgálásában is részt tudott venni.

A felkészülési meccsek összeállításaiból az derült ki, hogy a Videoton a hagyományos kétcsatáros játékot is gyakorolja tavaszra. Persze, az előkészületi mérkőzéseken a különböző eshetőségekre készülnek a csapatok, azt nyilván lehetetlen megmondani a "távolból", hogy átáll-e Videoton a kétékes játékra, ezt vélhetően Paulo Sousa tudhatja legfeljebb. Lehet, hogy csak bizonyos meccseken alkalmazzák majd ezt, vagy mérkőzéshelyzetekben, ha úgy alakul az eredmény.

Torghelle a két ékes rendszerben is otthon van, ha érkeznek a labdák "rá" jobbról, balról, mélységből, akkor nagyon veszélyes csatár, és ha odakerül mellé Nikolic is, akkor a velük szemben álló védőknek borzasztóan nehéz dolguk lenne. Emlékezzünk csak, hogy Danilóval párban milyen veszélyes volt Torghelle Kispesten. Nikolic szerepét kívülről nézve hosszú ideje nem értem egyébként. Nálam ő az a játékos, aki sokkal több lehetőséget érdemelne, hiszen amikor beteszik, rendre gólt lő, a kispadról is beszállva képes eldönteni meccset, vagy megfordítani azt. Gólképes játéka miatt megérdemelné, hogy sokkal többször kapjon lehetőséget, akár kezdőként. Nem lennék meglepve, ha tavasszal erre sor kerülne.

Torghelle kispesti szereplését is nagy érdeklődés övezte, és abban is biztos vagyok, hogy az elvárások még nagyobbak lesznek mostantól felé. Megmozgatta a hazai futballközvéleményt az ő átigazolása, idehaza ugyanis senki nem megy el szó nélkül az anyagiak mellett. Voltak arra utaló nyilatkozatok, hogy ez a klubváltás vegytisztán anyagi döntés volt, és itthon benne van a fejekben az, hogy ha valaki nagy pénzt keres, akkor az egekig nőnek az elvárások is – természetesen nem jogtalanul. Amíg megy a szekér, akkor kevésbé téma mindez, de különösen akkor kerülnek elő ezek a dolgok, amikor esetleg elmaradnak a győzelmek, vagy nem jönnek a gólok. Akadtak, akik támadták a klubváltása miatt, és az sem segít általában, ha félévente valaki új helyre kerül. De összességében az az érzésem, hogy mindezekkel meg fog küzdeni. A Honvédnál gyorsan beilleszkedett, akarnokságából fakadóan sosem volt olyan futballista, aki le lenne ketyegve, a kispesti időszaka jól sült el, úgyhogy okkal bízhat abban a Videoton, hogy jó vásárt csinált vele." (FOTÓK: VIDI.HU, HONVEDFC.HU)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON