TOP10: Az NB I legnagyobb királyai - de ki a csúcs?

Feltöltve: 2012, február 3 - 12:05 Frissítve: 2012, november 21 - 15:29

Lipcsei Péter, Kovács Zoltán, Sándor Tamás, Véber György, Illés Béla, Váczi Zoltán, Dragóner Attila, Mracskó Mihály - és még sokáig lehetne folytatni a sort. Arról lehetett vitatkozni, ki mennyire volt jó futballista, ki mennyire volt szimpatikus a többségnek, de azt senki sem vitatta, hogy a maguk nemében mindannyian egyéniségek voltak. Mára egy picit megváltozott a helyzet ezen a téren, talán kevesebb az olyan játékos az NB I-ben, akik valódi érzelmeket váltanak ki a rivális szurkolókból. Persze, azért akadnak még ma is hasonló karakterek a pályákon Dombi Tibortól Torghelle Sándorig. Mi most a legnagyobb aktív egyéniséget keressük, a döntés pedig a Tiétek!

MAGYAR ÁTIGAZOLÁSI HÍREK: Böde ukrán csapatban játszott - kattints!

- pepsifoci.hu - Lipcsei Péter és Dragóner Attila visszavonulása után arról lehetett hallani, utolsó két ikonját vesztette el a Ferencváros, de például Torghelle Sándor Honvédhoz igazolásakor is voltak olyan hangok, amelyek szerint elsősorban azért lehet örülni a csatár hazatérésének, mert egy igazi egyéniség érkezett az NB I-be, amiből mostanában hiány van.

Hogy mitől is egyéniség valaki? Nem csak és kizárólag a gólok, a cselek, a nagy szerelések vagy védések számától, hanem leginkább attól, az adott illető mennyire szolgáltat beszédtémát napról-napra, mennyire osztja meg a szurkolókat. Röviden összefoglalva: azok a játékosok esnek bele ebbe a kategóriába, akiket vagy imád valaki, vagy gyűlöl, középút nincsen – vagy akik egyszerűen különlegesek, kirínak a mezőnyből, reakciókra késztetik a drukkereket.

Akármennyire is pozitívan állunk a mai élvonalhoz, veretes figurák tekintetében bő 10 évvel ezelőtt messze jobb volt a helyzet a magyar bajnokságban. A Fradi élharcosairól már szóltunk, de az ellenfél szurkolói által is rendre megtalált páros mellett említhetnénk például Gera Zoltánt, aki annyiban mindenképpen unikumnak számított, hogy trükkjei, látványos stílusa miatt még az ellenfelek is megtapsolták, múltja, "különcsége" miatt viszont néha céltáblává is vált.

De ne szorítkozzunk a zöld-fehér színekre. Újpesten Urbán Flórián borostája, Kovács Zoltán bőrhaja, Véber György Bundesliga-sérója, na meg Sebők Vilmos fickósan beolajozott tincsei "teremtettek divatot", Angyalföldön pedig a legenda szerint Galaschek Péter mutatta be, hogyan kell 800 méter futással végigjátszani egy meccset úgy, hogy közben győztes gólt is szerez az ember. Na de ugye még a Vasas 8-asa is nagyon kevés volt Váczi Zolihoz képest, aki, ha volt kedve, zseniálisan futballozott, gondolataival viszont nem ritkán inkább a barna szofi, sör, nagyfröccs Bermuda-háromszögben tévedt el.

Az MTK-nál Illés volt a non plus ultra, aki egészen 2002-ig, Koplárovics színre lépéséig magabiztosan nyerte volna Nemzet Bélája választást, és persze vidéken is megvolt minden fellegvárnak a maga bálványa. Ami Debrecennek Sándor Tamás technikája és korai mikrofon-frizurája, na meg Dombi Tibor sprintje és fejjel tompított esése volt, azt Vácon Nagy Tibor szabadrúgásai és Koszta János betyáros bajsza képviselték. Utóbbi kategóriában Nyíregyházán sem állt rosszul az elsőszámú helyi kövület, Szatke Zoltán, Mracskó Mihályt pedig Győrben egy időben csak "Bajszos Beckham"-ként emlegette a közönség egy része legendás elfutásai nyomán.

A felsorolás természetesen nem teljes, a sort szinte a végtelenségig lehetne folytatni.

Ha viszont a maiakat kell listázni, picit gondban vagyunk – igaz, a helyzet nem reménytelen. A legtöbben – Szűcs Lajos vagy az említett Dombi – régi motorosok, akik már az előző kategóriába is beillettek, az újhullám egyelőre nem ilyen népes, de minimum nagyon más. Mi azért mégis megpróbáltunk összeszedni 10 különleges személyiséget, akik leginkább színt visznek a magyar élvonal mindennapjaiba tetteikkel, gesztusaikkal. Következzenek a jelöltek – a semlegesség elvének megfelelően abécésorrendben.

Bajzát Péter: "Zselé nélkül nem megy neki..." – tartja a szurkolói rigmus. A jelek szerint a kozmetikumokkal nincsen gond, hiszen évek óta a magyar élvonal egyik legtermékenyebb labdarúgója. Amellett viszont, hogy kétszeres gólkirály, képes egy meccsen öt gólt szerezni, az önéletrajzát rontja az újpesti Medgyesi Lászlónak okozott súlyos sérülés. Az önbizalmával nincsen gond, bátran belement egy kis hirigbe a nagyszájú német kapussal, Jens Lehmannal is (egész pontosan bemutatott neki egy sima vereség során). Azon kevés játékosok egyike, akit amellett, hogy az aktuális ellenfél tábora konzekvensen utál (persze, azokat nem szokták, akik súlytalanok), azzal is büszkélkedhet, hogy olykor a Loki-tábortól is megkapja a magáét, pedig Debrecenben lőtt azért pár emlékezetes gólt.

Bárányos Zsolt: Már a 90-es években is témát szolgáltatott a személye, Mészöly Kálmán egyszer azt találta mondani, adják a kezei közé, majd ő futballistát farag belőle, később pedig a legjobb magyar játékosnak nevezte őt a Szőke Szikla. A meghatározott időegységre vetített átigazolások mennyiségében csak Ferenczi István tudja vele felvenni a versenyt. Van egy erre vonatkozó, szurkolók közt terjengő gúnyneve is, ennek ismertetésétől azonban most inkább eltekintenénk. Nem sok játékos van, aki kirohanásba kezd az edzője ellen azután, hogy az egy kólameccsen (Vasas-Roma) lecseréli – ő a kivételek egyike.

Dombi Tibor: Ő a nagy debreceni generáció egyik utolsó aktív darabja. A válogatottat az általa kiharcolt tizenegyesek juttatták ki gyakorlatilag az atlantai olimpiára, egy bombagól elég volt neki a Bombázó becenévhez. Gitárszólókat nyom egy-egy gólja után, ha pedig van mit ünnepelni (az utóbbi években bőven volt mit), ő bizony a tv-kamerák előtt is nyíltan vállalja, hogy este ivászat következik. Fiatalon egyik nagy álma volt, hogy együtt szilveszterezzen Dennis Rodman-nel, az NBA korábbi botrányhősével. A "Féreg" tiszteletére szívesen játszott volna 91-es mezben, de a kilencvenes években erre még nem volt lehetőség. Legendás humorérzékét ismerve nem meglepő, hogy a Kretén magazin előfizetője volt, sőt egy interjúban bevallotta: az újság egy ízben annyira lekötötte figyelmét, hogy kirabolták a lakását, amíg az ágyán azt olvasgatta. Ez a sok emberi vonás együttesen az oka annak, hogy évek óta az elsőszámú kedvenc a Hajdúságban.

Halmosi Péter: Bátran kinyitja a száját, bármilyen témáról is legyen is szó. Képes volt már kritizálni a saját szurkolóit, a Videotont (a játékvezetést se felejtsük ki), emellett többször beleszállt már a magyar viszonyokba úgy, hogy Angliával vont párhuzamot. Azt se felejtsük el nála semmiképp, hogy nem piszkított a saját tányérjába, a Championshipből nevelőegyesületébe tért haza – és valószínűleg onnan is fog nyugdíjba menni.

Kabát Péter: Már három fővárosi csapatban játszott az élvonalban, Újpesten a csapatkapitányságig vitte. Tetoválásai kellően extravagáns külsőt is kölcsönöznek neki, egy harkovi őrbódé pedig megtanulta, hogy nem lehet vele kötekedni. A napokban egy pályafutás alatt összegyűjtött cipőkkel egy egész serdülőcsapatot felszerelt, de korábban azt is felvállalta, ő bizony gerjed Kovi pornófilmjeire.

Kenesei Krisztián: Nem tehet róla, de olyan ügyekbe is belekeverték, amihez valószínűleg semmi köze nincsen. Korábbi edzője, Aczél Zoltán pedig azt mondta róla, gyakorlatilag leállíthatatlan, bármilyen sérülése van, nem hajlandó pihenni, addig edz, játszik, amíg fizikailag képes rá. Egyike az NB I egyik legnagyobb vagányainak. Tipikusan az a játékos, akit akkor "utál" leginkább az ellenfél tábora, ha a labda mögé áll – mondjuk egy szabadrúgásnál.

Rajczi Péter: Sokadik piros lapja, eltiltása után ő maga viccelődött azzal, hogy valószínűleg sportágat kellene váltania. Valóban: az utóbbi években rendszeresen témát szolgáltatott hasonló eseteivel, így eljutott addig, hogy sokan farkast kiáltanak, bármit művel a pályán. Megcsinálta azt a bravúrt, hogy pár héttel később ugyanahhoz a klubhoz írt alá, ahonnan nagy dérrel-dúrral távoznia kellett.

Szűcs Lajos: A régi generáció utolsó mohikánjainak egyike. Egy fél várost magára haragított, amikor Újpest, majd Kaiserslautern után újra az Üllői úton kötött ki – nem sokan vállaltak be hasonlót. Kapott maga mellé hanggránátot, a háta mögé fémcsövet, a liláknak Júdás lett, de pápai játékosként sem egyszerű neki egy Megyeri úti túra. Ferencvárosi korszakában a legendák szerint kukába rakott egy újságírót, aki valótlanságot írt róla, a Lombardnál pedig egy Haladás elleni meccs után keveredett állítólag rugdosódásba egy vasi vezérszurkolóval (ezt aztán tagadta, mondván, ha ő tényleg megrúgott volna bárkit is a stoplisával, akkor a sípcsont nem maradt volna törés nélkül). Ellenben a Fradi 27. bajnoki címét szinte egymaga nyerte meg, sokak szerint még jóval a 30 fölött is az NB I legjobb kapusa.

Torghelle Sándor: Egy nemzet Sanyija volt, amíg játszott a válogatottban. Sokan élcelődnek folyamatosan a stílusán, mégsem volt ritka, hogy egy emberként skandálta a nevét a publikum a Puskás-stadionban. Lipcsei Pétert még zöldfülűként sértegette emlékezetes módon egy bajnokin, hogy aztán a válogatottnál kibéküljenek. Nyilvánvalóan nem a védők kedvence, hiszen csíp, rúg, harap. Pusztít. Igen korán eljutott addig a megtiszteltetésig, hogy egy népszerű férfimagazin arról faggassa, volt-e már része csoportos szexben...

Tököli Attila: Aki annyira nyerni akar, hogy egy kupadöntőn, csapata vezetésénél kis híján nekimegy egy csapattársnak, mert az nem passzol ziccerben, az mindenképpen egyéniség. Valószínűleg különlegessége is közrejátszott abban (eredményessége mellett), hogy a Ferencváros szurkolói távozásai után kétszer is visszakövetelték az Üllői útra az emlékezetes pofont követően. Az aktuális öltözők többségében is igen népszerű figurának számított: főként azzal, hogy gyakran ápolgatta, segítette a fiatalokat, így azok különösen kedvelték – Huszti Szabolcsot például anno autóval hordta-vitte edzésre. Az, hogy megosztja a környezetét, az edzői szakmára is igaz, és hírek szerint van olyan bíró is, akivel legendásan "jó" viszonyt ápol. Talán hangsúlyozni sem kell gólerősségét, mégis íme, egy-két adat: 364 élvonalbeli meccs, 178 gól, plusz három gólkirályi cím (kettő az NB I-ben, egy az NB II-ben). (FOTÓK: DVSC.HU, UJPESTFC.HU, FTCBK.HU)

Nálad ki a favorit? Szavazz!EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON