Csányi barátja, aki majdnem megvette a Fradit - félig magyar a Slovan dúsgazdag ura

Feltöltve: 2012, július 17 - 10:59 Frissítve: 2012, július 17 - 18:03

Szlovákia egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb üzletembere a Videoton Európa Liga ellenfelének, a Slovan Bratislavának a tulajdonosa. Ivan Kmotrík hat évvel ezelőtt kis híján megvásárolta az akkor NB II-es Ferencvárost, de a klub átláthatatlansága miatt végül az üzlet meghiúsult, igaz 50 millió forintot így is adott a megszűnés szélén álló zöld-fehér egyesületnek. 2007 végén szlovák lapinformációk szerint Fehérváron vállalt volna szerepet, a szlovák üzletember, de végül nem ő mentette meg a nehéz anyagi helyzetben lévő klubot. Kmotrík Csallóközben nőtt fel, kiválóan beszél magyarul és jó kapcsolatot ápol a hazai üzleti élet szereplőivel, úgy mint Csányi Sándor MLSZ-elnökkel, vagy éppen Hernádi Zsolttal, a Videoton főszponzorának, a MOL-nak a vezérigazgatójával.

HAZAI ÁTIGAZOLÁSI HÍREK: Újabb játékost igazolt a Fradi - kattints!

Szlovákia elsőszámú csapata lesz a Videoton ellenfele csütörtökön az Európa-Liga 2. selejtezőkörének első mérkőzésén. A Slovan Bratislava biztos lábakon áll, tulajdonosa immár négy éve Ivan Kmotrík, aki az ország egyik leggazdagabb embere. Ivan Kmotrík korábban az Artmedia Petrzalkát virágoztatta fel, sőt, egészen a BL-csoportköréig jutott a "kis" pozsonyi csapattal.

A magyarul kitűnően beszélő üzletember hat évvel ezelőtt kapcsolatba került a Ferencváros akkori vezetőivel. Sokáig úgy tűnt, ő mentheti meg az akkor éppen az NB II-ben sínylődő, óriási adósságokat felhalmozó FTC-t. Az üzlet ugyan nem köttetett meg, de Kmotrík egy cége révén 50 millió forinttal így is segített a Fradinak. A Ferencváros vezetői hálából egy 10-es számú Fradi-mezt készíttettek az üzletembernek, amit azonban soha nem kapott meg.

Kmotrík elképzelése az volt, hogy magyar cégekkel közösen vásárolná meg a Ferencvárost. Akkor már több mint tíz éve nem adott nagy interjút, képet szinte soha nem lehetett róla készíteni, ezért is volt kuriózum, hogy 2006-ban nyilatkozott a 100% Fradinak, a klub hivatalos magazinjának, sőt fotózni is lehetett. Itt többek között nyíltan beszélt arról, hogy a magyar üzleti élet több szereplőjével is jó viszonyt ápol.

- Az OTP-vel és a MOL-lal is vannak közös ügyeim, jól ismerem Csányi Sándor és Hernádi Zsolt urakat is, de arról még nem volt szó, hogy közösen vegyük meg a Ferencvárost. Azt azonban a korábbi egyeztetéseken is elmondtam az elnök úrnak, hogy csakis egy-két magyarországi céggel közösen lenne értelme belevágni az üzletbe – mondta akkor Kmotrík a sportlapnak, aki a magyar focihoz és a Fradihoz kötődő viszonyáról is beszélt.

- Csallóközi gyerekként állandóan fociztunk. A nagybátyám, Laci bácsi óriási Fradi-szurkoló volt, aki sokat mesélt nekünk a csapatról, sokat néztünk együtt meccset, így a többiekhez hasonlóan nekem sem maradt más választásom. Jártam Budapestre mérkőzésekre, igaz legutóbb elég rég voltam, azt hiszem, akkoriban, amikor a Newcastle és más csapatok ellen játszott az UEFA-kupában a Ferencváros.

Kmotríknak egyébként az volt a véleménye, hogy a közép-európai kluboknak csak úgy lenne esélyük a kimagasló eredményt elérni a nemzetközi porondon, ha összefognának.

- Egy jó szlovák vagy cseh csapat önmagában még nem elég a közép-kelet európai labdarúgásnak. Mint ahogy önmagában nem lenne elég egy jó Fradi sem. Csehországban a Sparta tulajdonosi körénél vannak jó kapcsolataim, de említhetném az Olomoucot is. De szerte Kelet-Európában is megvannak a megfelelő kapcsolataim az ottani futballéletből, akikkel adott esetben segíteni tudnánk egymást. Hatalmas előny lehet, hogy adott szituációban elküldhetem a játékosomat Prágába, Pozsonyba vagy éppen Budapestre. Egyszer az egyik csapatnak menne jobban, máskor a másiknak. A foci már csak ilyen, így viszont talán a közép-kelet-európaiak is mindig ott lennének a tűzközelben. Szerintem ebben nincs kivetnivaló. A nyugat-európaiak is ezt csinálják, megpróbálják helyzetbe hozni egymást – mondta üzletember közel hat éve a klubmagazinnak.

KMOTRÍK ELSŐ RANDEVÚJA A VIDIVEL

Egy évvel később Kmotrík neve Fehérváron is felmerült, mint megmentő. A felvidéki Új Szó című lap számolt be arról, hogy a pozsonyi Artmedia akkori tulajdonosa érdeklődött a magyar klub iránt. Petr Kašpar, a ligetiek menedzsere az újságnak megerősítette a tárgyalások tényét. Igaz, ezek az egyeztetések aztán nem vezettek eredményre.

Ivan Kmotrík 2008-tól tulajdonosa a Slovan Bratislavának, azóta minden évben nőtt a klub költségvetése, idén 4.2 millió euróból gazdálkodhatnak. Az előző szezonban csak bronzérmes lett a Slovan, ezért nyáron nagybevásárlásba kezdtek, és több mint egymillió euróból erősítették meg a keretet. Érdekesség azonban, hogy a pozsonyi csapatnak nincs saját stadionja. Kmotrík már évek óta szeretne egy modern arénát felépíteni, de egyelőre a lassú ügymenet miatt tovább húzódik a projekt megvalósulása.

Kmotrík vagyonát 2009-ben 301 millió euróra becsülték, cégei főleg a médiában érdekeltek. Övé a Grafobal is,amely Közép- és Kelet Európa vezető csomagolás és nyomdaipari termékeket gyártó cége.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON