Mezey 2015-ben visszavonul: "Szörnyű dolgokat látok" - Médiaradar

Feltöltve: 2012, augusztus 29 - 11:56 Frissítve: 2012, augusztus 29 - 15:55

A boon.hu interjúja dr. Mezey György mesteredzővel, az MLSZ Edzőképző Központjának igazgatójával. Médiaradar címet viselő rovatunkban ezt ajánljuk.

TOVÁBB: A boon.hu teljes cikke itt olvasható - kattints!

- A magyar futballba egyre több külföldi szakember „szivárog” be. Jobbak a vendégmunkás trénerek, mint a mieink?
Mezey György: Kijelentem, hogy nem jobbak és nem tudnak többet, mint a hazaiak. De nincs mit tenni! Az unióban szabad a munkavállalás, a tulajdonosok, vagy a munkáltatók azt szerződtetnek, akit akarnak és akkor rúgnak ki valakit, amikor csak akarnak. Mi semmit nem tehetünk. Illetve egyet mindenképpen, éspedig azt, hogy gerincesek maradunk.

- Vér- és dacszövetséget is köthetnek!
Mezey György: Mindenhol elmondom a kollégáimnak, hogy szerződéseik megkötése előtt kössék ki, hogy a munkatársaikat saját maguk választhassák meg. Mert ellenkező esetben könnyen beindul a „fúró”, a beosztottak szaladgálnak jelenteni… Azt is mindig hangsúlyozom, hogy egy edző senkivel ne paktáljon le, ne fröccsözzön szülővel, soha ne alkudjon meg, ne engedjen egyetlen játékosnak sem. Persze aki ezeket a törvényeket betartja, még ugyanúgy bármikor lapátra kerülhet.

- Előadásában azt mondta, hogy a magyar futball katasztrófális állapotban van. Ha valaki, akkor ön tudja, hogy mit beszél!
Mezey György: Olyan korban vagyok, olyan státuszt töltök be, hogy megengedhetem magamnak a teljes nyíltságot, nekem hetvenen túl már nem kell becsomagolnom a mondókámat. A Csányi Sándor elnök vezette MLSZ hatalmas pénzeket pumpál a sportágba, de a szakma nem tudott továbblépni, megújulni. Nézem a hétvégi mérkőzéseket és szörnyű dolgokat látok. Tíz felpasszolt labdából hét biztosan célt téveszt, gyakran nincs háromtól több pontos átadás, a negyedik után már az ellenfélnél van a labda és kezdődik a kergetőzés. Aztán hogyan is végződnek a támadások? Valaki szélen nagy nehezen elfut, majd beadja a labdát az egy szem csatárnak, akit négy égimeszelő védő vesz körül. Ilyen játék, ilyen stílus súlyos edzői problémákra vezethető vissza. Jöhetnek a milliárdok, a magyar labdarúgás viszont csak és kizárólag az edzők segítségével, az edzők munkájával újulhat meg.

- Állandóan azt hallom, hogy a magyar edzők sokkal keményebb edzéseket tartanak, mint külföldi kollégáik! Akkor mi a baj?
Mezey György: Csak annyi, hogy nem halálosan kemény tréningek kellenek, a szakembereknek a futballt kell megtanítaniuk a játékosoknak. Arról papolok állandóan, hogy foglalkozni kell a tehetségekkel, őket kell képezni és velük mindent labdásan végeztetni. Mivel ver minket fél Európa? Azzal, hogy játssza a focit! Régen mi is tudtunk játszani és mivel közben nem hülyültünk meg, azt javaslom, hogy térjünk vissza a gyökereinkhez.

- Önnek nem hiányzik az NB I-es kispad?
Mezey György: Dehogynem! Aki ebbe a munkába egyszer belekóstol, nem tud tőle szabadulni, haláláig igényelni fogja a kispad környékének atmoszféráját, a mérkőzések feszültségét. Én sem tudok szabadulni reflexeimtől…, az persze más kérdés, hogy az én koromban le kell-e még ülni a kispadra? Egy sebésznek is nehéz letennie a szikét, így aztán én is megvívom a magam tusáját.

- Pedig egyszer a leghosszabb szál kolbász is elfogy!
Mezey György: Értem a célzást. Van elképzelésem arról, hogy majd ki vegye át a tisztségemet az MLSZ Edzőképző Központjának élén. A központ nemzetközi elenőrzés alá esik, ahhoz, hogy valaki ebbe a pozícióba kerüljön, szakmai előmenetelt kell szereznie. Szerencsére jó szakemberekkel rendelkezünk, így nem lesz nehéz a helyemre embert találni, ha majd végleg kiszállok a ringből. 2015-re tervezem a búcsúmat.

TOVÁBB: A boon.hu teljes cikke itt olvasható - kattints!

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON