Rudolf és társai: egy csapatnyi magyar újra az NB I-ben

Feltöltve: 2012, szeptember 13 - 13:28 Frissítve: 2012, szeptember 13 - 16:42

Rudolf Gergely a legújabb nagy visszatérő az NB I-ben, a támadó egy évnyi szenvedés után döntött a hazatérés mellett. Nem ő az egyetlen, aki az elmúlt bő másfél év során úgy látta jobbnak, ideje idehaza folytatni. Némileg megváltozott a trend: amíg korábban sokan kiszerződtek, addig az utóbbi időszakban feltűnően sok neves játékos igazolt a magyar bajnokságba. Akadtak, akik több évnyi légióskodás után költöztek vissza, arra is volt viszont példa, hogy hosszú ideje külföldre vágyó labdarúgók jöttek haza "postafordultával". Alábbi összeállításunkban a 11 legnagyobb visszhangot kiváltó hazatérőt szedtük csokorba: felidéztük, ki miért döntött az NB I mellett, azt is megvizsgáltuk, kinél lehet mindez átmeneti, és ki az, aki végleg itthon maradhat.

HAZAI ÁTIGAZOLÁSI HÍREK: Rudolf miatt új költségvetés lesz Diósgyőrben - kattints!

Rudolf Gergely:
A legfrissebb hazatérő, aki hosszas hányattatás után döntött az NB I mellett, miután légiósként nem tudott csapatai alapemberévé válni. Bő egy éve még a svédek elleni meccset döntötte el a válogatottban remek játékkal, az azóta elmúlt egy esztendő mérlege Rudolf esetében nulla végigjátszott meccs, egyetlen gól, ennél több sárga lap és sérülés. Nála a hazatérés egyértelműen az újjáépítést kell, hogy szolgálja. Hívták többen is, a Diósgyőr lett a befutó, ahová három évre írt alá - meglepő lenne viszont, ha ennyi ideig maradna itthon.


Czvitkovics Péter:
Szintén a napokban tért vissza a magyar bajnokságban. 15 évesen az egyik legnagyobb tehetségnek tartották, ezek után meglepően hathatott, hogy még 28 évesen is az NB I-ben futballozott. Közben sokat dolgoztak azon, hogy kijusson külföldre, de valami mindig közbejött, pedig a Loki nagy sikereit elérő csapatának kulcsembere volt. Egészen 2011 nyaráig, amikor is szerződtette a belga kiscsapat, a Kortrijk. Pár napja némi vacillálás után visszatért a DVSC-hez. Hazatérte utána első nyilatkozatában elmondta, úgy érzi, amikor lehetőséget kapott, akkor élt vele, de nem akarja az edzőre fogni a mellőzését, hozzátette, talán saját magában kell keresni a hibát, talán kevés volt oda.


Bodnár László:
A rutinos védő akkor igazolt vissza az NB I-be, amikor már jóval nagyobb esély volt arra, hogy DJ lesz, és nem profi labdarúgó. Nyáron, hosszas csapatkeresés után mondott igent a nagy terveket szövögető pécsieknek. Saját bevallása szerint az elmúlt egy évben úgy élt, mint egy teljesen átlagos, hétköznapi civil. Korábban legalább 15 klubnál került szóba világszerte a neve, Dubaiban például ötször is járt, de végül ilyen-olyan okok miatt egyik megkeresés sem volt megfelelő. A válogatott korábbi alapembere korábban közel 10 évnyi külföldi szereplés után már hazaszerződött egyszer, sőt, a Loki BL-szerepléséből komoly részt is vállalt, de onnan még visszakerült a Salzburghoz.


Szélesi Zoltán:
Nyáron nyolc év után szerződött vissza Újpestre, ahol korábbi, debreceni időszakból származó nyilatkozatai miatt nem mindenki fogadta kitörő örömmel. Megvolt a lehetősége arra is, hogy Hollandiában folytassa a pályafutását az élvonalban, de túl sokat hezitált, hogy elfogadja-e a NEC módosított ajánlatát, így végül igazoltak a helyére. Nem sokkal később végül igent mondott az őt már korábban is megkereső Újpest invitálására, és a zuhanyhíradó szerint messze a lila-fehérek legjobban kereső játékosa lett.


Elek Ákos:
Ha van külföldi kaland, ami minden szempontból rosszul sült el, az az övé. Mindenáron ki akart menni külföldre, ennek első ára az volt, hogy a Videotonnál már nem rá építettek (most már tudjuk, ezáltal kimaradt a fehérváriak remek kupaszerepléséből). Törökországban összesen 26 perc jutott neki, hazatérése után úgy értékelt honlapunknak, hogy semmi másra nem vágyik jobban, minthogy egy meccs után jegelik a rúgásokkal teli lábát, mert hogy erre már régen nem volt esélye sem. Úgy hírlik, a pénzét se nagyon akarták kifizetni. Korábban, a fehérvári korszaka alatt stabil tagja volt a válogatottnak, arra rá is szolgált, most nem ez a helyzet. Diósgyőrben kell magát újjáépíteni, nagy kérdés, hogy a keddi 1-4-es vereség mennyire veti vissza. Esetében később nem kizárt, hogy összejöhet újra egy külföldi szerződés, de egészen biztosan körültekintőbben jár majd el, mint legutóbb.


Lázok János:
Szintén bevallottan nagyon sokáig vágyott külföldre, de a duisburgi kaland rövidre sikeredett – alig 9 hónaposra. Mondhatjuk, őt is elérte a tipikus légióssors: az edzőt, akit szerződtette, menesztették, az utódja pedig nem számított rá, mondván jó játékosnak tartja, de ilyenből van még húsz a keretben. Nyáron az MTK csapott le rá, hogy a nemzetközi kupaszereplés során segítse az együttest, úgy tűnt, mivel külföldre nem lesz esélye visszaigazolni, hogy marad is kék-fehérben, de végül meglepő módon Paksra szerződött.


Torghelle Sándor:
Hét év után tért vissza tavaly ősszel az NB I-be. Felmerült a neve Diósgyőrben és a Fradinál is, de a nevelőegyesülete mellett döntött. Jött, látott, győzött, hiszen azonnal megválasztották az NB I-es öltözők a Hónap Játékosának, miután sorra lőtte a gólokat a Honvédban. Télen aztán megkereste a Videoton, és bár Kispesten bíztak benne, hogy csak külföldi klub invitálása miatt hagyja el a klubot, végül egy másik magyar klub miatt váltott. George F. Hemingway véleménye szerint a csatár ötször-hatszor annyit keres a csatár Fehérváron, mint amit a Bozsik-stadionban kapott. Hosszútávra írt alá a Videotonhoz, és bár Paulo Sousánál jobbára a kispadon kezd, minden esély megvan arra, hogy tartósan az NB I-ben maradjon.


(FOTÓ: VIDI.HU)


Tisza Tibor:
Évekkel ezelőtt szintén egyike volt azoknak a játékosoknak, akik nagyon szerették volna magukat kipróbálni külföldön. Ez végül a belga másodosztályú Antwerp együttesében adatott meg neki először, ahonnan Újpestre még visszatért, majd a St. Truiden légiósa lett. Féléves légióskodás után tért haza, igaz, mielőtt Miskolcra igazolt, a klubvezetőknek is jelezte, elsősorban külföldön szeretne játszani. Tavaly májusban tárgyalt először a DVTK-val, végül szeptemberben mondott igent, hat év után lett újra diósgyőri. Benczés Miklósnál alapember volt, ő egyértelműen kiemelten kezelte, Sisa Tibornál ellenben azóta már nem állandó kezdőjátékos a csapatban.


Halmosi Péter:
2010-ben már hazajött egy fél évre kölcsönbe nevelőegyesületéhez, egy évvel később viszont már végleg hazatért az NB I-be a Hull Citytől. Angliai csapatában perifériára került, és a kinti lapok szerint a klubja magas fizetése miatt sem erőltette a közös folytatást. Saját elmondása szerint – első hangzásra nehezen hihetően – a Blackpool 15-szörös pénzért utasította vissza, hogy visszatérjen Szombathelyre. 32 éves, még három év hátravan a szerződéséből, így minden esély megvan arra, hogy a Haladásból vonuljon vissza.


Tóth Balázs:
Közel 7 évnyi légióskodás után költözött haza nyáron Fehérvárra. A döntésben a szakmai okok miatt a hírek szerint fehérvári kötődése is szerepet játszott, hiszen cél volt, hogy legyen olyan rutinos magyar játékos is a keretben, aki ezer szállal kötődik a Videotonhoz. Azóta is alapembere Paulo Sousa csapatának, a klubnál várva várt nemzetközi sikerek is megjöttek, így megvan az esélye, hogy ő sem tér már vissza külföldre.


Waltner Róbert:
Az elmúlt öt év zömét légiósként töltötte, nyáron a Kaposvár ajánlatát fogadta el a korábbi gólkirály és válogatott támadó. Döntésének nem anyagi okai voltak, szeretett volna a somogyi megyeszékhelyen élő beteg édesapja mellett lenni. Az utolsó heteket így együtt tölthették, elmondása szerint édesapja emlékéért is játszik majd a folytatásban.

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON