Az Újpest nem szabadulhat meg végleg a legjobban kifogásolt bírótól

Feltöltve: 2012, november 19 - 12:24 Frissítve: 2012, november 19 - 15:08

Bár Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa nyílt levélben kérte az MLSZ játékvezetői bizottságát, többet ne vezessen a Megyeri útiaknak Andó-Szabó Sándor sporttárs, egyáltalán nincsen arról szó, hogy a bíró feketelistára kerülne a lilák mérkőzésein. A Magyar Labdarúgó Szövetség részéről ugyanis megkeresésünkre azt a tájékoztatást adták, a jövőben sem képzelhető el, hogy bármely klub vezetője befolyásolja a bíróküldést, miután a leiratkozás gyakorlata megszűnt.

TABELLÁK: Az NB I és a topligák állása itt!

A hétvégén nyílt levelet intézett Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa az MLSZ játékvezetői bizottságához, amelyben azt kérte, ne küldjék többet a lilák mérkőzéseire Andó-Szabó Sándort, a Haladás elleni 0-2-es meccs sípmesterét. A belga többek között azzal a kemény váddal indokolt, nem először fordult elő velük, hogy a játékvezetők nem teljesen pártatlanul vezettek.

Természetesen megkerestük az MLSZ-t az újpesti közlemény miatt. Érdeklődésünkre a szövetségnél azt az álláspontot fogalmazták meg, "a jövőben sem képzelhető el, hogy bármely klub vezetője befolyásolja a bíróküldést, a leiratkozás gyakorlata a nemzetközi gyakorlatot követve megszűnt".

Egy régebbi anyagunkban egyébként már hosszabban is foglalkoztunk ezzel a témakörrel. Abban jeleztük, hivatalosan egy ideje már nincsen lehetőségük leiratkozni a csapatoknak bírókról, mint ahogy azt is, amíg ez fennállt, érdekes módon a jelenlegi legjegyzettebb magyar sípmester kapcsán fordult elő ez.

Arra azért nagyon rövid távon figyeltek az elmúlt években a döntéshozók, hogy egy-egy "emlékezetesebb" meccs után ne tegyék ki feleslegesen inzultusoknak a játékvezetőket. (FOTÓ: UJPESTFC.HU)

Az MLSZ hivatalos honlapján adott ki hosszabb közleményt az ügyben, amely így szól:

"A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége legutóbbi ülésén több lépésből álló tervet fogadott el a hazai játékvezetés színvonalának emelése érdekében – megállapítva, hogy annak színvonala most is elfogadható.

A terv része a következő idénytől az élvonalbeli játékvezetők professzionális státuszának megteremtése, a gólvonali játékvezető alkalmazása, valamint ezzel összhangban az ellenőrzési, bírálati rendszer további finomítása, szigorítása. A komoly hibákat elkövető játékvezetőknek számolniuk kell akár kényszerpihenővel is, ám az ő szakmai értékelésük a játékvezető-ellenőrök feladata, senki másé.

Ezzel együtt fontos hangsúlyozni, a színvonal emelése nem képzelhető el a labdarúgás szereplőinek (edzők, játékosok, klubvezetők) partnersége, folyamatos együttműködése nélkül. Az MLSZ vezetése megszüntette azt az igazságtalan gyakorlatot, amely szerint a klubok korábban „leiratkozhattak” egyes játékvezetőkről. A feltételek minden szereplő számára egységesek, és így a klubvezetőknek a jövőben sem lesz beleszólásuk abba, hogy a bíróküldést befolyásolják, azaz, hogy melyik mérkőzést melyik játékvezető dirigálja. Ez egyébként a FIFA és az UEFA jogos elvárása is minden tagszövetségével szemben, mindenfajta ún. „fekete-lista” ellentétes lenne a nemzetközi szövetség szabályzataival is.

E mellett azt is fontos leszögezni, az együttműködést esetenként felváltó ellenkezés, hangulatkeltés elfogadhatatlan egy olyan országban, ahol – az alacsonyabb osztályokban – rendszeresnek mondható a játékvezetőkkel szembeni tettlegesség. Aki játékvezetőt bántalmaz, annak nincs helye a futballpályák környékén, és e viselkedés megszüntetése érdekében szükséges lenne legalább a példaképül szolgáló sportszakemberek méltóságteljes, tiszteletteljes, higgadt viselkedése, mint ahogy ők is tiszteletet érdemelnek a játékvezetői csapat tagjaitól. A munkájukat legjobb tudásuk szerint végző játékvezetőket alaptalanul, a becsület csorbítására alkalmas módon, vagy a fair play szellemével ellentétesen, sportszerűtlenül bíráló sportszakemberek, fegyelmi eljárásra számíthatnak."

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON