Külföldi offenzíva a magyar bírók ellen - már szinte mindenki kritizált

Feltöltve: 2012, november 19 - 13:23 Frissítve: 2012, november 19 - 18:29

Miután Roderick Duchatelet, az Újpest első embere nyílt levélben akart leiratkozni a csapat Haladás elleni mérkőzésének játékvezetőjéről, nem sok olyan maradt az NB I legfontosabb külföldről érkező szereplői között, aki ne emelt volna szót éles hangon a bíráskodás színvonala miatt. Az újpestiek belga tulajdonosa mellett három külföldi tréner, Paulo Sousa, Jos Daerden és Marco Rossi egyaránt túl van már mindezen, egyedül a ferencvárosi Ricardo Moniz "tartja magát".

TABELLÁK: Az NB I és a topligák állása itt!

A hétvégén közleményben kelt ki a Haladás elleni mérkőzés játékvezetője ellen Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa. A belga üzletember azt kérte nyílt levelében az MLSZ játékvezetői bizottságától, Andó-Szabó Sándor többet ne működjön közre a Megyeri útiak összecsapásain. A lilák első embere elég komoly vádakat fogalmazott meg, többek között azt, nem először fordult elő, hogy a sporttárs nem volt teljesen pártatlan egy meccsükön.

Az MLSZ válasza az Újpestnek itt - kattints!

Nem ez az első alkalom mostanában, hogy egy fontos külföldi futballszereplő intézett kirohanást a magyar bírói kar irányába. Éppen ellenkezőleg, a jelenleg hazánkban dolgozó külföldi klubvezetők és edzők között már csak egy akad, aki nem dorgálta meg kemény stílusban a bírókat.

Az utóbbi időszak élharcosa ebben a tekintetben Paulo Sousa volt. A Videoton mestere több mérkőzés után is jelezte, a játékvezetőknek is partnernek kellene lenni a magyar labdarúgás fejlődésében, de nem ezt tapasztalja, azt is emlegette, a bírók a jelek szerint az ellenőrökkel együtt írják meg jelentéseiket, egy Sport TV stúdiójában adott televíziós nyilatkozatban pedig hosszasan ecsetelte, mennyire arrogánsak a sípmesterek, és hozzátette, párbeszédre lenne szükség a bíráskodás jobbá tétele érdekében, de sajnos ez idehaza tabutéma.

Az utóbbi időszakban a fehérvári szakvezető nyilatkozataiban visszafogja magát, a hétvégén is már csak maximum burkoltan utalgatott a gondokra (ha egyáltalán arra), a helyét ugyanakkor átvették mások. Először az újpesti Jos Daerden. A belgánál a győri 2-3 alkalmával látott produktum tette be először a kaput, akkor a tréner – szemmel láthatóan feldúltan – megmaradt annyinál, szinten alul vezettek az illetékesek. A Haladás ellen elveszített csata aztán újra előhozta az emlékeket Daerdennél. Az edző Szombathelyen azt mondta, azt hitte, az ETO ellen minden rosszat megtapasztalt a bírók terén, de a Rohonci úton látott produktum még azt is alulmúlta – ezt követte kis fáziskéséssel Duchatelet tulajdonos közleménye, amit a cikk elején említettünk. (A teljesség kedvéért tegyük hozzá, a Haladás – Újpest mérkőzés után Puhl Sándor helyesnek ítélte az összes kifogásolt ítéletet.)

Marco Rossi, a Honvéd vezetőedzője sokáig türtőztette magát, aztán az Újpest elleni 2-2 után maga is szót emelt a bírók tevékenysége miatt. Elmondta, nagyon fárasztja, amit hétről-hétre ebben a tekintetben tapasztal, és sorozatosan azzal szembesül, hogy a játékvezetők nem mérnek egyenlő mércével.

Ha végigmegyünk a felsoroláson, nem sok olyan külföldi marad, aki ne kelt volna ki magából a bíráskodás miatt. Az időközben magyar állampolgárságot megszerző Tomiszlav Szivics paksi időszaka alatt nem emlegette a sporttársakat, de ő korábban keményen fogalmazott meg kritikákat ebben a kérdésben, még kecskeméti trénerként ócskapiacon vett bíróról beszélt, és Nobel-díjat javasolt egy másiknak.

A jelenleg nálunk dolgozó külföldi fociszereplők közül egyelőre Ricardo Moniz az, aki nem beszélt a hazai játékvezetésről. A Ferencváros holland vezetőedzője szeptember óta dolgozik az Üllői úton, azóta pedig konzekvensen tartózkodik attól, hogy nyilvánosan emeljen szót a bírók produktuma ellen. A felsorolás alapján ezzel együtt mindenképpen szembetűnő, hogy a külföldiek az őszi idény során gyakran fogalmaztak meg kritikákat a magyar pályákon tapasztalható bírói felfogással, a síposok teljesítményével kapcsolatban.

A sok kritika miatt egyébként az MLSZ elnöksége is foglalkozott a kérdéskörrel. A testület a közelmúltban kielégítőnek, átlagosnak, de javíthatónak ítélte a hazai játékvezetés színvonalát, és az előrelépés érdekében komoly reformokat helyezett kilátásba. A tervek szerint 2013/2014-es idénytől hivatásos bírók is tevékenykedhetnek majd hazánkban, átfogó képzési program indul, és az élvonalban bevezetik az alapvonali bírókat is. A kluboktól érkező súlyos szavakra reagálva viszont tiltott lesz mindennemű megnyilvánulás, értékelés a sporttársak működésével kapcsolatosan – azaz a "szabad bírószidásnak" hamarosan vége. (FOTÓK: UJPESTFC.HU)

Ha az olvasás mellett játszanád is a focit, akkor regisztrálj a Grundfoci.hu-ra - kattints!

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON